КАЛФИН: Вдигаме раждаемостта през детските, слагаме спирали на ромите! За председател на АБВ във Варна е…

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин обяви във Варна, че се подготвят промени в Закона за семейно подпомагане. Чрез тях ще се насърчи раждаемостта. Детските за 1 дете ще бъдат 30 лв., за 2 деца – 80 лв., за 3 – 130 лева. За всяко следващо ще се дават по 20 лева. Т.е., при 4 деца семейството ще получава 150 лв. Промените в закона ще бъдат публикувани за публично обсъждане на сайта на МТСП идната седмица. В момента за 1 дете държавата дава 35 лв., за 2 деца – 50 лв., за всяко следващо по 35 лв.
„Предвиждаме и мерки за ограничаване на ранната раждаемост. Практиката деца да раждат деца трябва да отпадне. За това ще се разчита основно на здравните медиатори, които работят отлично в различните общности. Ще направим възможното техният брой да се увеличи. С тяхна помощ на млади момичета от ромската общност са поставени близо 3000 противозачатъчни спирали. Това, разбира се, не става с принудителни мерки, а с обучение и просвещение от страна на здравните медиатори. Ще се опитаме да внесем ред и в отпускането на еднократните помощи за раждане на студентки. В момента те са в размер на 2880 лева. Има обаче много сигнали от вузове, че млади момичета се записват за студентки, раждат, получават помощта и след това се отписват. Нашето предложение е парите да се отпускат на 2 транша, за да се гарантира записването за следващия семестър, обясни Калфин.

По-късно на изборна конференция за председател на АБВ във Варна бе избрана доц. д-р Миглена Темелкова

 

Снимка ПП АБВ Варна

Миглена Темелкова е родена на 10 януари 1976 година във  Варна. Завършва право във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ и финанси в Икономически университет-Варна. Специализирала е Международно търговско право и международен бизнес. Работи във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ от 2007 година, където преподава по „Контролинг“, „Управление на туроператорската и турагентската дейност“, „Лидерство“.

 

Подобни новини

Оставете коментар