Първият бесарабски БЪЛГАРИН ИЗБЯГАЛ от ВОЙНАТА и заселил се в Добруджа: Призовават ни да убиваме наши братя

Vitalii_Drozda_bezarabski_balgarin_v_Gurkovo
Виталий Дрозда е първият бесарабски българин, който избяга от войната в Украйна и се засели в България, в Добруджа. 31-годишният Виталий избра балчишкото село Гурково. Кметът Тодор Георгиев и представители на Асоциацията на българите по света започнаха тежката процедура за узаконяване престоя на Виталий Дрозда в България.

На 18 февруари жителите на с. Гурково изпратиха отворено писмо до организации на българи в Украйна, с което заяявиха, че са готови да посрещнат бесарабски българи.
Двама приятели на Виталий вече са убити, но той не иска да убива. Не иска да убива славяни и затова не е взел повиквателната за участие във войната в Източна Украйна.
„Започнаха да призовават за братоубийство. Започнаха да мобилизират и да заставят да се убиват славяни. Обстановката е напрегната. Стрелят, както стреляха в Дебалцево, така стрелят и в Донецк и в Запорожие“, сподели Дрозда.
Той има 4-месечен син и смята да прибере семейството си тук, в България. Не знае добре български, но го разбира. Сега е настанен при 60-годишния Мирослав Марчев, който му е предоставил гостоприемно цялата си къща в с. Гурково, където живее сам. Виталий сподели че има възможности да си купи къща в Гурково, но първо иска да си уреди документите.

Снимка „Балчишки телеграф“
Виталий Дрозда с Мирослав Марчев, който го приюти в своята къща в Гурково.

Подобни новини

Оставете коментар