ЗАТРУПАН: Страшно е! Има ЖЕРТВИ под СНЕГА в тези 850 селища в БЪЛГАРИЯ. Съседката от 2 дни не е яла, може да е… СЕКИРАНОВ: Още 2-3 дни няма да има ток, телефони също. ЛАЗАРОВ: Не можем да стигнем до хората, пътищата освен от сняг са затрупани от свлачища и..

snqg_zatrupani_ka6i_9_03_2015

Страшно е в половин България в момента. 850 населени места са откъснати от света без ток и храна. Затрупан от снега успя да се свърже с ефира на една от телевизиите и разказа:

„Вие си нямате представа, тук е страшно. Има жертви под снега в тези 850 селища откъснати от света. Съседката от 2 дни не е яла. Болна е и няма как да стигнат до нея да и помогнат. Не знам дали е жива. От 2 дни нямаме ток. Ние не можем да излезем от къщата си. Снегът е 3 метра. Имаме брашно и така ще караме докога не знам. Батерията на телефона ми свършва и оставаме без връзка с живота въобще“.

Първан Секиранов – ръководител на националния кризисен щаб допълни: Поне още 2-3 дни няма да може да се възстанови електричеството в много населени места, защото аварийните групи не могат да стигнат до прекъснатите проводници. Проблемът идва от обилния сняг – от 300 кг до 1 т на места. И стоманени жици не могат да издържат това натоварване, какво остава за медни. Проблем предстои със станциите на мобилните оператори, които не могат да бъдат захранени поради липса на достъп и телефоните ще спрат“.
Лазар Лазаров от „Гражданска защита“ направи картинката още по-мрачна: „Не можем да стигнем до хората затрупани в откъснатите селища, защото освен високо-проходима техника ни трябва и специализирана техника, тъй като трябва да се разчистват пътищата освен от снега и от свлечени камъни и земни маси от свлачища.
Министърът в оставка Веселин Вучков след заседание на кризисния щаб преди минути: „Свръхприоритет в момента е възстаноняване на електричеството, което няма да се случи веднага, а до 2-3 дни, защото има прекъснати високопроводи и достъпът е невъзможен. 2000 души от МВР работят на терен, а населените места без ток в момента са над 850.

Снимка Интернет
Няма излизане от тази къща затрупана в снега, а така е в над 850 населени места в половин България.

Подобни новини

Оставете коментар