РУСИЯ, КИТАЙ, БРАЗИЛИЯ, ИНДИЯ, ЮАР създадоха Валутен фонд конкурент на МВФ! Русия участва с … Общият капитал на НОВАТА СВТОВНА БАНКА е …

Страните от организацията БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) създадоха в руския град Уфа валутен фонд с капитал 100 млрд долара, чрез който да си помагат взаимно в случаи на финансови проблеми. Според заявление на гуверньора на Руската централна банка Елвира Нибулина, цитирано от Bloomberg, фондът представлява „инструмент за сигурност“ за петте държави и ще влезе в сила на 30 юли. Китай ще има най-голям капитал – 41 млрд. долара. Бразилия, Русия и Индия ще усчастват с по 18 млрд. долара, а ЮАР – с 5 млрд. Парите няма да бъдат местени от валутните резерви на страните, докато не се появи нужда.
Китай, Русия и Индия вече са ратифицирали и банката на БРИКС, чийто капитал също се предвижда да достигне 100 млрд. долара. Според ръководителя на руската банка ВТБ Андрей Костин има „нарастващ интерес“ страните от БРИКС да започнат да използват местни валути в търговските си отношения.

По думите на Нибулина фондът е предназначен за решава „краткосрочни проблеми с ликвидността и баланса на плащанията“. Тя дава за пример кога може да е нужен подобен буфер кризата от 1998 г., когато Русия фалира по дълга си в местна валута. Нибулина обаче уверява, че страната не вижда нужда и няма намерение да използва новия фонд в скоро време. През миналата година Русия изразходва близо 90 млрд. долара от резервите си, за да овладее рязкото обезценяване на рублата. През последните месеци обаче резервите на централната банка отбелязват ръст.

За Пекин институциите на БРИКС са един от начините да подкрепи разрастващата се роля на страната в световен мащаб. Наскоро Китай учреди Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, която е пряк конкурент на доминираните от САЩ международни финансови институции. Пекин работи и върху амбициозната инициатива „Нов път на коприната“, която трябва да улесни икономическите връзки между Азия и Европа.

„Западните държави често водят политика „с нас или против нас“ спрямо Китай. Китай обаче не е нито със, нито против западните сили“, отбелязва Жу Жиежин, спрециалист по БРИКС в шанхайския университет „Фудан“. „Китай приема съществуващите рамки, като същевременно се опитва да въведе промени в тях. За страната е по-добре да го прави заедно с БРИКС вместо сама“, изтъква той.
Putin_Rusev_Modi_Dzinpin_Zuma_5_ma_BRIKS_v_Ufa_9_07_2015
Снимка Интернет
Това са петимата лидери на държавите в БРИКС – Русев, Моди, Путин, Дзинпин и Зума.

Подобни новини

Оставете коментар