6000 ШАМАНДУРИ на ден в МЪРТВОТО ЕЗЕРО до Бургас Други туристи лежат като ПРАСЕТА в ЛЕЧЕБНАТА КАЛ на ПОМОРИЙСКИТЕ солници! Процедурите лекуват …..

Невиждан фурор за туристите по Южното Черноморие предизвиква мъртвото езеро до Бургас, което е единствено в България. От няколко години интересът към двете корита е толкова голям, че в пика на сезона там като шамандури киснат по 10 000 души от 6 сутрин до 21 вечерта. В солта се лежи по 30 минути, защото тя прониква през кожата, стеснява кръвоносните съдове и натоварва сърцето. Лечебното и действие започва, след като започне да смуче от ставите.
Още на входа към мъртвата вода има медицински указания – кои болести лекува, кой не трябва да злоупотребява с престоя в солта и противопоказанията. Докато лежат във водата местните коментират, че с 10-12 процедури на сезон се постига максимален ефект. Тоест цяла зима нямат проблеми с артрит, ишиас, дископатия, разширени вени и още десетина болести.
Процедурата е безплатна и този факт винаги предизвиква голямото учудване у чужденците, особено руснаците и украинците.
„Ако това е у нас ще има вход най-малко от 1 лев“, категорични са рускоговорящите.
Двете корита с голяма концентрация на сол на практика са част от солниците на Бургас, където се произвежда 40 тона морска сол на година и се продава по целия свят. Община Бургас се е сетила да направи туристически атракцион, който и да е полезен за здравето и да е образователен. В Атанасовското езеро гнездят много птици, които са единствени на света. Всеки турист може да си вземе велосипед под наем само срещу 1 лев и да обиколи част от огромното Атанасовско езеро. Ако иска престоят му да е пълен има и кал с коята да се намаца и направи снимки, които да изпрати на свои приятели. До солта се ходи само с автомобил. По пътя за Бургас, след като подминете Летището до Сарафово табела Солници ви насочва да завието на дясно и под магистралата на 3 км е така жадуваното удоволствие, което един поляк определи с думата „Фантастика“. Луга и кал е забранено да се изнася и затова бди охрана.
„Всеки ден хващам десетки, които пълнят шишета с луга. На ден тук минават по 5-6 хиляди души. Ако всеки вземе по една бутилка няма да остане вода в езерото“, възмущава се пазачът докато излива обратно поредната бутилка напълнена от несъвестен турист.
Друго лечение е така наречената поморийска кал. Много от хотелите в курортния град предлагат вана със затоплена кал на цена от 20 до 30 лв. Московчанка се оплака, че вдигнала кръвно от престоя си в калта, защото била затоплена до 36 градуса. Опасност от вдигане на кръвно няма в естествената кална среда на поморийските солници. Последните корита, които се намират на 10 км от Поморие, на ахелойския плаж винаги са пълни поне с 50 души. Те се търкалят като прасета в калта, даже главите си цапат. Лежат около 30 минути, после съхнат на слънце и скачат в морето. Там калта лесно пада. Процедурата е неофициална в сравнение с мъртвото езеро. Тук няма указания с болестите, които лекува и противопоказанията, но хората си знаят.
„Преди 10 години забременях благодарение на лечебната кал. Това е синът ми, който така чакахме след дълги години. Тогава процедурите ги правих в лечебницата в Поморие. Първо се маже лугата, солената вода и след като исъхне се полага калта“, обяснява щастлива майка.
Неофициално лечебни процедури предлагат Карло и синът му на входа на нудиския плаж на Поморие. За цялостен масаж, мазане с кал и зариване в черния пясък вземат от 10 до 20 лв в зависимост от платежоспособността на клиента.
„Сезонът обаче е слаб. Няма ги руснаците и клиентите са малко“, оплака се Карло.

Снимки Авторът
soleno_ezero_Pomorie_2015
Мъртвото езеро на 4 км от Бургас всеки ден събира от 6 до 10 хиляди туристи.
В лечебната поморийска кал във всеки един момент през лятото има по 40-50 души.

Подобни новини

Оставете коментар