1 ТРАКТОР чисти 5 села от снега… „Нищо не зависи от нас кметовете, командва го …., обясни кметът на село ….

5 села в държавата се борят за 1 трактор да им чисти снега и третокласните пътища между селата. Такава е схемата в цялата държава, обясни кметът на провадийското село Бозвелийско.
„Идват при мен съселяните и ме молят да изчистя улицата им, пред училището или центъра, но нищо не зависи от мен. Обяснявам им, че договорът на Антон арендатора не е с кметството, а с общината и аз нямам власт над него. Командват го от Провадия. Оня ден го пратиха в Златина, което е от другата страна на Провадия, на 10-12 км. Нищо, че е от нашето село, където му наредят от кризистния щам там отива. И на мен ми е ясно, че по-добре техният арендатор с трактора, този в Златина да чисти собственото си село, но явно не му е изгодно. Плащат им на часове работа, не предварително, а когато падне сняг“, сподели кметът Живко Панев.
Във всички села снегът зависи от греблата на тракторите в кооперациите. В Бозвелийско има 3 земеделски кооперации, но само едната работи снегопочистване. За 4-5 години арендаторът даже оборудвал греблото си с гума, защото предното било от метал и опосно за асфалта.
Същото е положението и в община Аврен. Там арендаторът от село Здравец обслужва 5 околни села. Аврен е най-високата точка на варненски окръг и често преспите са по 2 метра. Тогава тракторът изобщо не може да излезе от Здравец за да стигне до Садово.
traktor_4isti_snqg_na_selo
Този трактор трябва да изчисти 5 села и пътищата между тях. Докато го направи ще дойде пролетта или пак ще завали.

Подобни новини

Оставете коментар