РУМЪНИЯ: Още един МИНИСТЪР и ЕВРОДЕПУТАТ в затвора за цели… г. ВИНАТА му е за 12 000 евро Все едно БЪЛГАРИЯ да осъди…. АВСТРИЙСКИ и СЛОВЕНСКИ ЕВРОДЕПУТАТИ са вече в ЗАТВОРА за същото престъпление…

Румъния прати в затвора още един министър и евродепутат за цели 3 години и 3 месеца. Вината му е за 12 000 евро. Все едно България да прати в затвора Вазелинин. Австирийски и словенски евродепутати вече са в затвора за същото престъпление.
Подробностите:


Румънски съд осъди бившия евродепутат Адриан Северин на 3 години и 3 месеца затвор за корупция, писа в. „Фигаро“. През 2010-2011 г. той обеща пред британски журналисти, представящи се за лобисти, да работи за промяна на евроразпоредби срещу заплащане. Освен Северин евродепутатите Ернст Щрасер от Австрия и Зоран Талер от Словения също бяха готови да изпълнят исканията на лобистите.

Румънецът се е съгласил да внесе законодателни поправки в ЕП в изгода на мнимите лобисти, за което му обещали 100 000 евро годишно, става ясно от обвинителния акт. Заснет със скрита камера как преговаря с „лобистите“, Северин изразява готовност да предостави и други услуги срещу 4000 евро дневно. За да докаже своята почтеност, той им е изпратил електронно писмо, в което пише: „Само за сведение, че поправката, която желаете, е депозирана навреме“. Румънецът е приложил и сметка за 12 000 евро „за консултантски услуги“.

Веднага след произнасянето на присъдата Адриан Северин написа на страницата си във „Фейсбук“, че това е „чудовищно решение на румънското правосъдие“. Той ще обжалва наказанието си. Адриан Северин беше бивш министър на външните работи на Румъния в периода между 1996 и 1997 г. Той отказа да подаде оставка като евродепутат въпреки натиска на неговата социалистическа група, която го изключи.

Другите двама бивши евродепутати, хванали се на въдицата на журналистите, вече лежат в затвора. Австриецът Ернст Щрасер, бивш министър на вътрешните работи, бе осъден през 2013 г. на 4 г. затвор. Словенецът Зоран Талер, бивш министър на външните работи през 1995-1997 г., от 2 г. е зад решетките и му остават да излежи още 6 месеца Съдът му наложи и глоба от 32 500 евро.
Adrian_Severin_rumanski_ministar_evrodeputat_v_zatvora
Снимка Европейски парламент
Ето така с вдигане на ръка Адриан Северин заработва допълнително, но попадна в клопка и беше осъден на 3,3 години затвор.

Подобни новини

Оставете коментар