200 АВТОБУСА и 300 ТОВАРНИ КАМИОНА блокират София на…. в протест за ТОЛ ТАКСИТЕ! ИСТИНАТА е, че новата СИСТЕМА за облагане е на СВЕТОВНАТА БАНКА и тя ще вдигне ЦЕНИТЕ на СТОКИТЕ, защото…. Няма държава в ЕВРОПА, в която 85 % от ПЪТНАТА МРЕЖА да е с Тол такси, разкри….

200 автобуса и 300 товарни камиона блокират София на


26 април в протест за тол таксите. Истината е, че новата система за облагане е на Световната банка и тя ще вдигне цените на стоките, защото камионът с кисело мляко, който тръгва от точка А и стига до точка Б няма да плаща вече винетка, а на изминат километър, тоест повече. Търговецът ще калкулира цената в продуктите, които превозва. Става дума за 85% от пътната мрежа в България. Няма държава в Европа, в която 85 % от пътищата се облагат с Тол такси.
Ето ви 2 мнения по темата от ефира на Bulgaria ON AIR! Александър Ненков от ГЕРБ:
„Вчера беше проведено изслушване пред Комисията на регионалната политика за това какъв тип да бъде предвижданата пътна система. Тя ще е по-справедлива, тъй като леките автомобвили, които са под 3,5 тона, ще бъдат таксувани с електронна винетка, а тежкотоварните ще плащат за реално изминатите километри по съответната пътна мрежа. Ако се приеме, че 20 000 км е цялата ни пътна инфраструктура, необходимите средства за поддържането й са около 3 млрд, ние от винетки събираме около 220 млн. Срокът до 2017 г., който правителството поставя за въвеждането на тол системата, е напълно реален.

Георги Свиленски от БСП:
„България е единствената държава в Европа, в която се предлага 85% от пътната мрежа ще бъде таксувана с тол система. Това обхваща магистрали, скоростни пътища, пътища първи клас, втори клас… цялата пътна инфраструктура. В Европа това включва само магистралите и скоростните пътища. Това ще окаже лош ефект върху икономиката и бизнеса. Издръжката на пътната система е много по-скъпа от изграждането ѝ. Избира се вариант на система, неприложима за 700 км магистрали (малко км са ни магистралите), и затова я налагат и на цялата пътна мрежа. Има други системи за нашата пътна мрежа, които можеха да бъдат въведени. Бойко Борисов да провери обществената поръчка за тол системата. В документацията липсва елементът поддръжка и експлоатация на системата. В момента може да се получи така, че дадена фирма ще получи системата на ниска цена, но след това на нас ще би струва скъпо. Подобен е случаят в Словакия, където 68% от сумите, събрани от тол такси, отиват за поддръжка на самата система, но не и за пътищата“.
avtobusi_protest
Снимка Интернет
200 автобуса ще блокират центъра на София на 26 април в протест срещу Тол таксите.

Подобни новини

Оставете коментар