СТЕНОГРАМА от срещата за ИЗБОРНИЯ ЗАКОН на БОРИСОВ с партиите, които го обслужват. ПАЗАРЛЪКЪТ е уникален, като ТЪРГОВЦИ на МЕСО в кланица. ЧЕТЕТЕ и МИСЛЕТЕ какви хора ви управляват?

Това е стенограмата от срещата за Изборния закон на Бойко Борисов с партиите, които го обслужват за да стои на власт. Пазарлъкът е уникален, като търговци на месо в кланица.
Четете и мислете какви хора ви управляват?

ЗАСЕДАНИЕ
при председателя на Народното събрание госпожа Цецка Цанева
с участието на министър председателя Бойко Борисов и
представители на парламентарните групи на ГЕРБ, АБВ, ПФ и
РБ във връзка с Изборния кодекс
Вторник, 26 април 2016 г.
Начало 9,00 ч.


МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Благодаря, че дойдохте. Последното предположение, което чух, е, че Изборният кодекс сега е в услуга на ДПС. Искам да го синхронизираме с референдума и максимално честно и прозрачно да се проведат изборите. Моля АБВ, Патриотите и Реформаторите да кажат какво мислят по темата и как да действаме в тази ситуация. В публичното говорене се прокарват различни тези. Накрая излиза, че ГЕРБ препятства малките партии. Чух най-гадните неща, които могат да се чуят за партиите. От секциите в чужбина 50% от гласовете са за ГЕРБ – над 26 000 гласа.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Кой Ви каза тези работи? Не е така.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: В чужбина има 428 СИК.
Действителните бюлетини от чужбина са 138 000. ДПС взема 60 000
без 70 гласа, ГЕРБ взема 40 000, Реформаторски блок – 15 000, ПФ – 5000, БСП – 3635, АБВ – 2637. Това е за 2014 г.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Нека видим 2012 и 2013 г. Тогава ДПС има 100 000 гласа.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Искам всичко това да стане публично и нашите решения да са в услуга на обществото, а не в услуга на ГЕРБ.
BB_s_nos_Pinokio
РУМЕН ПЕТКОВ: Кое предложение от АБВ доведе до напрежение?
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Чух, че АБВ ултимативно казва, че ще напусне коалицията, ако бъдат приети тези текстове.
Нека да е обратното – кое от АБВ мотивира АБВ да напусне коалицията?
РУМЕН ПЕТКОВ: Първо, да редуцираме състава на
инициативния комитет. Това означава правото на сдружение.
Второ, да забрани местните коалиции, което също ограничава правото на сдружение.
Трето, да свием кампанията до 21 ден.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Уточнихме се, на едно мнение сме всички. Не си ли предавате информация?
РУМЕН ПЕТКОВ: Да се свие кампанията на 21 ден е неприемливо. Това трябва да е ясно, преди да се влезе в залата.
Въпросът със социологическите проучвания. Ако спрем социологията, ще създадем възможност за шантаж и спекулация. Не можем да ги спрем в изборния ден, та камо ли по време на кампанията.
Отчитането на квадратчето „негласувал”. Считаме, че по този начин се ограбват гласовете на тези, които не искат да гласуват за никого. Те не бива да бъдат преразпределяни.
Предлагаме гласуването в дипломатическите мисии, ако приемем варианта да става след въвеждането на електронното гласуване, ще свали напрежението, отчитайки и тезата на господин Каракачанов за злоупотреби в изборния резултат в Турция. Тя не е само в Турция. В Холандия, Белгия, Германия, Полша има секции, където резултатът е нула за ДПС. Нещата не трябва да се свеждат само до Турция, а не даваме цялостна информация на публиката.
Абсурдно е да въвеждаме дерегистрацията. Хората на възраст между 18 и 35 години, като ги дерегистрираме, никой повече няма да отиде да гласува.
Нашата позиция е за несъчатаване на избори с референдума. Доброто решение е да не залагаме в Кодекса такъв тип разделяне. Да не залагаме в законов запис, че задължаваме разделението преди, по време на, след, и да оставим това по естествен път да го решава Министерският съвет. Не е целесъобразно да се закове в законов текст – в един ден или на различни дати.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Предлагам след като всички си кажат мнението, да елиминираме нещата, които вече сме ги преодолели. Тук се повдигат въпроси, които многократно сме коментирали. Нека да се чуят позициите и да се обобщи.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: За гласуването в чужбина. В последните три дни се плямпат много глупости. Нямаме идеята да прецакваме ДПС. Патриотичният фронт има интерес навсякъде да открием секции. Не става въпрос за тясно партиен интерес. Не ме притеснява, че една или друга българска партия ще вземе гласове някъде. Притеснението е за Турция. В повечето европейски държави няма гласуване в чужбина. В Турция имаше секции с по 3000 гласа. Ето го списъкът: 1596 гласа, 1253 гласа, 1300 гласа. Това е технически невъзможно. В Турция не ДПС организира изборите, а турската държава. Не трябва да си правим илюзия, че за следващите избори Ердоган ще бъде лоялен да не ни се меси във вътрешните работи. В Турция изборите ги организират турските държавни институции. Имаме ли интерес в нашия парламент да се появи още една етническа партия? Тук не става въпрос за българите в Англия, в Щатите. Първият вариант, който предложихме от ПФ, беше текст от Закона за евроизборите – 20 души, молба до ЦИК, открива се секция. Извън Европейския съюз – консулства и посолства. Основният проблем беше за Щатите и Канада. През 2014 г. общо в САЩ и Канада имаме 8863 гласа в 333 секции. Текстът, на който се спряхме, беше плод на общо говорене. В консулства и посолства ние гарантираме изборния процес. А в Турция има наименования на населени места, които никой не е чул. Правят се избори на територията на цяла Турция и това е големият проблем. В изборните закони на много страни е записано, че при двойно гражданство гласуват там, където плащат данъци. В Германия гласуваш в консулства и посолства, ако си немски гражданин. Не трябва да се спекулира, че някой иска да ограничава правата на българите. Обратно! Искаме да защитим нашия суверенитет.
Два примера. През 2001 г. с 13 000 гласа заради вдигането на бариерата от гласовете в Турция с 0,3% ние не влязохме в парламента. През 2009 г. ГЕРБ, ако не бяха тези 96 000 гласа от Турция, щеше да има самостоятелно мнозинство.
По отношение на дните за кампанията – 21 или 30, имаме различно мнение. Не трябва да се създава впечатлението, че Патриотите са натиснали Цветанов и Цачева. Коментирали сме въпроса. По някои от въпросите останахме отворени и залата да го реши – например за местните коалиции. Няма никаква драма.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Господин Румен Петков няма
информация за неща, които вече са уточнени. По основни въпроси, които предизвикват спор ние вече сме се споразумели. Предлагам точките, които спомена господин Румен Петков, да ги коментираме веднага и да кажем какво сме се споразумели.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: За район „чужбина” взехме решение да няма, защото нямаше откъде да се предложи да бъдат взети от другите многомандатни избирателни райони.
Имаше предложение да се направи преизчисление на тежестта на многомандатните избирателни райони – каква е тежестта на мандата. Установено бе, че Видин, Габрово, Търговище, Смолян и Кюстендил трябва да имат по два, което означава, че запазваме старата позиция в Изборния кодекс – да останат минимум четири мандата за районите. Говорим за развитие на Северозапада, но няма как да отидеш във Видин и да кажеш, че са добри и ги развиваме, но ще имат два или само един мандат. Затова район „чужбина” отпадна като възможност, защото нямаше откъде да се вземат тези депутати технически.
Имаше предложение от Реформаторите – да се направи разделение: Турция, Европа, което ще създаде диспропорция в тежестта на мандатите. В момента от Турция един мандат може да бъде примерно за 100 000 гласа, а друг мандат от Щатите – за 9000 гласа. Тогава заради тежестта на мандатите ще ни обвинят в дискриминация. Мисля, че въпросът го изчистихме тогава. Всички участваха в дебата.
Ние даваме съгласие за абсолютно всичко, защото не искаме да променяме правилата.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: И още един аргумент – в район „чужбина” няма как да правиш предизборна кампания.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: За местните коалиции Патриотите изразиха мотивите си. Взехме компромисно решение да останат местни коалиции, без надпис на град, а да се изписва наименованието на партиите, които подкрепят тази местна коалиция, примерно АБВ, ГЕРБ, Реформаторски блок. Мисля, че по това също постигнахме консенсус.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Въпросът е решен.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: За социологията също постигнахме съгласие. Ние направихме отстъпка и социологията вече не стои на дневен ред. Заявихме го публично, когато направихме общото си изявление.
За празните квадратчета стигнахме до решение, че няма да се вземат онези бройки, когато не е гласувал за никого. Вземат се предвид само реалните гласове за партиите, които участват в изборния процес, и разпределението се запазва на 4-процентна бариера, както досега. Няма промяна.
За кампанията от 21 дни. Казахме, че ако се възприеме, може да се запази и старото положение. За нас е без значение. Първата седмица кампанията е вяла и не може да повлияе на изборния резултат.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Нека си остане моето предложение за 30 дни.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Тогава не стигнахме до цялостен консенсус и решихме – както го реши залата.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Ще чакаме други партии ли да го решат?!
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Във Великобритания кампанията е една седмица. Продължителността на кампанията означава държавни пари! Нека го реши залата, но ако искате, нека остане 30 дни.
РУМЕН ПЕТКОВ: Предложението на премиера е коректно.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Има 28 области. На ден да посещаваш по една област, пак отиде месец.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Значи остава 30 дни. От нашата парламентарна група ще подкрепим запазването.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: За социолозите сме отстъпили.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: И в деня на изборите да пускат резултатите, ако ме питате. Пуснете ги, пък да пишат каквото си искат.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Ние сме вземали решение нашите социологически проучвания да не бъдат оповестявани, защото води до отпускане на хората, когато имат демотивация.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Но по време на избори се появяват всякакъв вид социологически агенции.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Има един Кольо Колев, който никога не познава.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Не желая да чувам за него лоша дума. Само той познава!
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Нито
веднъж! Но нека да дава резултати от проучвания и в деня на избори да го има.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Добре, по този въпрос сме отстъпили.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Остава старото положение.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Отчитаме кооперативността на всички колеги по отношение на социологическите проучвания, на увеличаването на бариерата, на местните коалиции. За нас от значение е машинното гласуване и машинното преброяване, активната регистрация, която беше отхвърлена.
За машинното гласуване. В настоящия Кодекс е написано „до 500 машини”. Да заложим до 500 или 1000, но не по-малко от 200, защото до 500 означава, че могат да бъдат и 5.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Колко
струват?
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Около два бона на ден наем.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Може да се възложи на държавна фирма да ги произведе. Предлагаме го, защото това е добър вариант за премахване на манипулации.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Ако за 500 машини всички групи са съгласни и го приемате, да търсим финансиране и да ги купуваме.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Да се каже „не до 500”, а „500”, за да се види, че има придвижване. Иначе няма стъпка напред.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: А дали правителството може да го изпълни? Дали ще може да се осигури под наем такова количество?
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Как предлагате да се определят секциите за това? Кой ще определи кои секции точно? От това могат да произтекат конфликти.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕГЛЕНА КУНЕВА: Трябва да знаем защо променяме Кодекса. Ако не знаем, нека да си остане какъвто е. Броенето на гласовете е отчетлив проблем. Купуването на гласовете е отчетлив проблем.
В програмната декларация пише: „Променяме изборното законодателство с цел преодоляване на съществуващите дефекти, изчистването на изборните списъци от мъртви души, провеждане на активна регистрация, ограничаване на корпоративния и купен вот, въвеждане на машинно гласуване, създаване на преброителни центрове” и така нататък. Помислили сме и това е наша политическа цел, а дали ще се произвеждат или ще бъдат под наем? Имаме нов Закон за обществените поръчки. На господин Дончев това му е работата и няма как да не може да го измисли.
От Реформаторския блок с активната регистрация ние направихме труден компромис. Всяка една от партиите и ние заедно сме го казвали. След като я няма активната регистрация, трябва да компенсираме с нещо, което да доведе до резултатите, към които се стремим. Това изчезна. Машинното гласуване е крачка напред. Ако и това го няма, значи правим козметични промени – 21 ден, 28 дни, социология, не социология и така нататък. За всяко изборно законодателство това са второстепенни технически проблеми.
Ще съм спокойна, когато решим какво правим с машинното гласуване. Как ще се борим с изчистването на мъртвите души чрез това, което сега се е приело, тоест с неактивна регистрация, на практика – самоотпадането. То ще стане обаче, след като мъртвите души са гласували. Какъв отговор даваме на тази опасност?
За гласуването в чужбина. Нашият път е натам – все повече българи пътуват. Тези, които искат да гласуват, трябва да видим могат ли да го направят по електронен път, чрез секции и така нататък? С това не трябва да отблъснем избирателите, а напротив.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: А защо не по пощата?
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕГЛЕНА
КУНЕВА: Това е възможно.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Не можеш да провериш дали един човек не е гласувал.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕГЛЕНА
КУНЕВА: Например в Гърция всички българи не могат да гласуват. Посланикът ни в Германия вече не издържа.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Писмото може да е нотариално заверено.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Така ще дойдат 400 000 гласа от Турция в писма.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕГЛЕНА КУНЕВА: Във Външно министерство има ценни доклади от провеждането на изборите.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Ако дойдат 400 000 писма от Турция, това е голям проблем.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕГЛЕНА КУНЕВА: Когато излезем оттук, важно е да кажем, че окуражаваме българите навсякъде да гласуват. Искаме да имаме честни избори и ще направим всичко възможно за това.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Допълвам: машинно гласуване и евентуално машинно преброяване при сегашния начин на гласуване. Бюлетината се пуска в машината и тя отчита.
А къде да се гласува – нашето предложение е да се ограничи броят на секциите в чужбина до 50 за определена държава. В Турция са 139. Ако го направим до 50, ще се ограничат злоупотребите. В Америка са 40, във Великобритания – 39. Това е балансирано решение.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Какъв е аргументът за това?
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Как преодоляваме това, ако законодателството на другата държава не позволява да се гласува извън дипломатическите представителства? Общото мнение на нашите посланици в европейските държави е, че механизмът, който е до момента в Изборния кодекс, създава възможност да се разкрие секция при 20 заявки, а в деня на изборите отиват да гласуват примерно пет души. В същото време българската държава е осигурила по трима служители командировани там.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: В Молдова са заявили желание 40 човека, открива се секция, а са гласували 21.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Най-фрапантното е, когато броят на гласувалите е по-малък от членовете на секциите комисии, чийто състав е командирован от българската държава за три дни, за да отидат там и да гарантират честни избори.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Ако не излезем с балансирано решение оттук, защо го правим? Основните проблеми са задължителното гласуване, районите в чужбина, къде се гласува и активната регистрация. На тези неща трябва да намерим трайно решение.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Не трябва държавата да се задължава да прави референдумите в един ден, нито пък категорично да се забранява. Може да има различни избори, предсрочни избори, може да се използва дадена ситуация и да се направи.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: За да започнем промяната на Изборния кодекс, причината е проведеният референдум по инициативата на президента, едновременно с местните избори. След това парламентът прие решение и ние се съгласихме да извършим промени в Изборния кодекс. Това, заради което сме се ангажирали в момента – с пипане на изборните правила, не го чувам като коментар, защото електронното дистанционно гласуване ще даде отговор на голяма част от тези въпроси за начина на гласуване. Усилията трябва да бъдат насочени максимално бързо да се въведе електронното гласуване.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Преди 2018 г. няма как да стане.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: А това беше причината да се пипа Избирателният кодекс.
РУМЕН ПЕТКОВ: Едно решение, че не задължаваме да са в един ден или че не трябва да са задължително в различни дни, не противоречи.
Беше поставен въпросът за 50-те секции в дадена държава.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: В момента по сега гласувания текст в закона в Турция трябва да са седем секциите.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Четири.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Във Великобритания са 40, могат да растат до 50. В Америка са 40, могат да растат до 50. В Германия са 17. Трябва да решим: в Турция са 139, нека да са 50, това е балансирано решение.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Проблемът за Турция не е дали са четири или 50, а че не ги организира българската държава. А ако изпратиш там хора да ги организират, това струва много пари.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРОСКИ: Демокрацията е скъпо
удоволствие.
МАРИАНА ТОДОРОВА: Трябва да решим дали това остава, защото има протестен вот на българи от чужбина. Изходът е в Преходни и заключителни разпоредби да се запише, че това ще се въведе, когато се въведе електронното гласуване, като разпишем критерии за секциите. В 2014 г. Виктор Понтан напуска правителството заради румънците от чужбина, чиито правила са нарушени.
Трябва да решим дали остава само за консулствата и посолствата или ще стане само когато се въведе електронното гласуване и какъв брой секции да заложим.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Не
подценяваме казуса.
РУМЕН ПЕТКОВ: Ще бъдем изправени пред вето, ако не вкараме този текст, който ние предлагаме.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Тук е Росен Кожухаров, съветник на президента, за да може да чуе всички мотиви.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ МУГЛЕНА КУНЕВА: Решението, което сякаш обединяваме в Преходни и заключителни разпоредби – да се отложи стесняването само в помещенията на консулствата и посолствата, да се отложи, когато има достъп до електронното гласуване, мисля за справедливо. Това е елегантно решение. То ще ни оказва обратен натиск, та да го въведем по-бързо. Младите, модерните хора, пътуващите хора, връщащите се няма да ни простят, ако кажем, че не ни интересува какво става и че техните гласове не ни интересуват.
Уважавам примера с Румъния, защото трябва да се учим от грешките на другите. В момента цялата система в Перу може да падне поради изборно законодателство.
По повод присъствието на Росен Кожухаров, който е работил във Външно министерство, то трябва целият опит на Външно министерство да се вземе и да се ползва. Призовавам към това, защото ако някой може да разплете възела, това е Външното министерство.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Уточняващ въпрос: ако на практика електронното гласуване, както каза госпожа Цачева, с всичките опасения, които имат патриотите, че никой не може да гарантира защитата му, аз ги имам, също с това, което знам – електронен подпис, електронна идентификация, електронното управление ще е факт някъде 2017 – 2018 г., кое налага тогава промени в Изборния кодекс?! Защо тогава трябва да отиваме към Преходни и заключителни разпоредби, да изядем всички жаби за реално нищо, което Симеонов и Каракачанов искат да променят с всичките си опасения, и отлагаме за 2018 г. Ние тогава може да не сме всички в парламента?
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕГЛЕНА КУНЕВА: Това дава някакъв хоризонт.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Не, то дава, не хоризонт. Това казвам: в момента всичко, което правим, не е необходимо, защото условието да стане е когато се създаде електронното гласуване. Защо тогава го правим сега и понасяме всички пасиви? Аз разбирам опасенията на патриотите, защото многократно сме си говорили – това е факт. Ако нашите сънародници в чужбина не виждат натиска, който има върху България, значи не отчитат рисковете за тези, които сме останали в България. Затова са инструментите, с които колегите патриоти се опитват да ограничат процеса, това е причината. Затова, когато онзи ден говорих с господин Симеонов, поех тази част от всички промени, за да видим дали могат да станат факт.
Ако това, което АБВ и реформаторите, тук, разбира се, трябва да уточним – Вие с ДСБ ще участвате ли в новия Изборен кодекс, който внасят? От „Атака” казаха, че Радан Кънев казал в Стара Загора, че внасят нов Изборен кодекс.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Като част от Реформаторския блок ли ще бъде този нов Изборен кодекс, или нещо различно? И Вие как ще се произнесете по него? Това е много важно да го знаем тук, за да не стане после: едно сме се разбрали, но друго стана.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕГЛЕНА КУНЕВА: Вие виждали ли сте Изборния кодекс – точно този, който обсъждаме в момента?
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Чух снощи какво казват моите партньори от Реформаторския блок – ДСБ, защото те не са излезли от Реформаторския блок.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕГЛЕНА
КУНЕВА: Такова решение нямаме.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: И чувам, че моят партньор от Реформаторския блок ще внася нов Изборен кодекс. Затова пред всички поставям въпроса: тогава ние – ГЕРБ, БДЦ, СДС, БЗНС, другите, ще подкрепим ли новия кодекс, или няма?
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕГЛЕНА
КУНЕВА: Господин Премиер, това, което е записано тук, е това, върху което сме се съгласили. Няма друго.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Пак се връщаме на същината. Целият този шум в момента, който се създава, е защото, първо, се счита, че със заковаването на референдума – да не е в императивна форма, го правим едва ли не целево. Аз нямам страх от Слави Трифонов. Добре дошъл на избори, когато иска! Разбира се, тогава няма да има по три часа на ден в национална телевизия възможност да си прави своята политика. Демокрацията е хубаво нещо, но е виден конфликтът на интереси, защото никоя друга партия няма възможност по национална телевизия, иначе всяка партия може да си направи телевизия и да си говори по цял ден, но в национална телевизия по три часа – час и малко вечер и час и малко на обяд – всеки ден – да биеш срещу правителството и това да се приема за нормално?! Но, както виждате, години наред е така. Отиде ли на избори, той няма да може вече да го прави.
Ние, ГЕРБ, нямаме притеснения от Слави Трифонов – когато искате, тогава правете референдума.
Но това да ни се вменява, излиза, че имаме притеснения от него. Затова държа това, ако може, да бъде променено. Държа, защото не искам, омръзна ми да ме е страх от Татяна Дончева и Слави Трифонов, което е абсурд!
С Татяна Дончева съм се явявал на избори, резултатът беше 70:30%. Нека да дойде и другият, добре да е дошъл! Веднъж имаме този елемент, много важен.
Втори път, задължителното гласуване. От това, което на практика сме направили до момента, то не е задължително. Само създаваме шум, че ако на едни избори след една година, след две, или когато са втори, пък тогава ще ходи да се записва, сиреч ефектът на задължителното гласуване, както патриотите предлагаха – да има глоба, санкция, да има бонус, може би щеше да има някаква полза, сега реално я няма. А шумът е, че ще има задължително гласуване.
Или да направим инструмент, ако е задължително, да е задължително! Ако не е задължително, пак само звученето за задължително… Вчера чух Красимир Каракачанов, той каза, че така е направено, че само шумът е за задължително гласуване.
Третият аргумент – за секциите в чужбина. Харчат се много пори. Прав е Зеленогорски – демокрацията е скъпо нещо. Сега тези наши сънародници, повтарям – 40 хиляди са гласували за нас, ще се откажат от нас. И утре ще започнем да получаваме същите писма – ще бъдат организирани, неорганизирани. Не искам да кажа нищо лошо, свързано с нашите сънародници в Турция, но ще започнат да идват от там такива писма. Не може селективно нас едните да ни интересуват, другите да не ни интересуват. Ще дойде външният министър на Турция и ще каже: „Чакайте, защо ни
дискриминирате?”.
Господин Каракачанов и Симеонов могат да говорят, каквото си искат. Но когато дойде външният министър на Турция, аз трябва да му дам аргументиран отговор, че това не е насочено срещу нашите съседи. Тези, които са били във властта, знаят, че такива разговори се водят и не са лесни. Сиреч няма го аргумента дали ще са 50, дали ще са 10, дали ще е пробно гласуване. Ако ще е електронно, тук Бъчварова ще Ви каже, че първо трябва да се приеме Законът за електронното управление, да се инвестират близо 200 – 300 милиона и нагоре, да стане факт, всеки да има електронна идентификация и тогава може със защити, с киберсигурност, да въведем електронното гласуване. Отидем ли на електронно гласуване в Преходни и заключителни разпоредби, защо го правим? Сиреч спокойно можем да кажем, да променим тези две неща, които госпожа Цачева каза и оттам нататък, като му дойде времето, както казваше царят, ще променяме електронното управление. Ще проверим по пощата има ли начин това да се прави, като допълнителна услуга, да се защити, да видим и друг опит, и да ни се махне от главата.
Хората не разбират: регистрация, дерегистрация, активна регистрация, квадратчета, кое ще се брои, кое няма да се брои. И за публиката, тя е мнителна, защото години наред, както каза госпожа
Кунева, безспорно, има купуване на гласове, има манипулации по изборите, и те започват да викат: те се събират в парламента и искат да решат служебно изборите. Не, не, аз го поставям като проблем. Отчитам всичко, което има всяка една партия като свои притеснения. Но това са фактите. По-добре върху това да се концентрираме и да кажем тези 2-3 неща. Това е, нямам друго.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Аз мисля, че няма какво да се притесняваме. Трябва да си говорим истината, нали сме добри съседи? Като спрете да ни правите политика в България, като си дръпнете шпионажа от България, като спрете проекта за турската банка, която ще раздава 10-годишни безлихвени кредити на ваши хора – да купуват земя и да правят бизнес…
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Турците ще кажат, че това не е вярно.
РЕПЛИКА: Нашият проблем е, че държим посланика тук, защото този посланик трябваше да бъде изгонен преди три месеца.
Той няма да дойде с цялото правителство, а ще отиде в ООН при „Правата на човека”.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ : Ще отиде в Страсбург.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: И нещо друго може да му се каже. „Във Вашето законодателство е забранено двойното гражданство по Конституция. Но за българските изселници сте го оставили и си затваряте очите. Забранено е да се правят секции на турска територия, но Вие го разрешавате, за да се гласува на нашите избори. Има какво да му се каже, стига да се иска да му се каже. (Шум и реплики от председателя госпожа Цецка Цачева.)
РУМЕН ПЕТКОВ: Имаме две възможности, за да излезем. Единият е нашето предложение в Преходните и заключителните разпоредби. Другият е вето, след което да знаем какво правим, но да имаме средносрочната перспектива на двете седмици.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Искам да попитам: става въпрос за уточнението за електронното гласуване ли?
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕГЛЕНА КУНЕВА: Не, да се гласува …
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Тук искам нещо принципно да кажа. По изборните правила има две опции: едното е по организацията, другото е по регистрацията. Общият принцип е, че трябва да се дадат, да се осигурят всички възможности, за да може да има добро представителство. Не може особености по организацията да се обвързват с особености на регистрацията, защото електронното гласуване е само една от възможностите за регистрация. Навсякъде по света изборното законодателство се развива в посока да създадеш поредица от алтернативни възможности за регистрация – поща, пряко, няколко дни имаш възможност да гласуваш, като можеш да си променяш вота – нещо много важно. Електронното гласуване е само едно от тях. Не можем да кажем, че след време, когато имаш електронно гласуване, то ще бъде уникално и само то ще бъде осигурено в тези секции. Тогава, за да го направиш, трябва да създадеш и всички останали възможности. Това е отговорът на машинното гласуване.
Машинното е само една малка част от всички възможности. Ако вървим в тази посока, трябва да мислим за тези неща, защото той не решава никакъв съществен проблем. Като стане електронното правителство 2018 – 2019 г., можем да го експериментираме и да видим как ще стане. Не можем да обвързваме гласуването в чужбина с това условие за електронното правителство според мен.
РУМЕН ПЕТКОВ: ние не казваме само електронно гласуване.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА
БЪЧВАРОВА: Да, но обвързвате организацията с регистрацията,
което не е добър принцип.
МАРИАНА ТОДОРОВА: Текстът вече е гласуван вече в залата и нямаме много голям…
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА
БЪЧВАРОВА: От Турция също ще могат да гласуват електронно и тогава какво става?
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Госпожо Бъчварова, написали сме го в политическата декларация. Защо тогава не обсъдихте всичко това? Написано е, подписали сме се.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА
БЪЧВАРОВА: Но това не решава проблема. (Шум и реплики.)
ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Извинявам се, госпожо Председател, но като ми дадохте думата, всички решиха да се изкажат.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Защо не си я вземете, господин Кирилов? (Смях, оживление.)
ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Върнахме дебата на ниво работна група преди Правната комисия.
В работната група участваха Министерството на външните работи, участваше лично съветникът на министъра на външните работи заедно с представител на Правната дирекция. Уточнявам, че този вариант, който сега се установи, за Министерството на външните работи е най-удобен, най-бърз, най-икономичен и най- евтин. Няма да влизам в детайли колко струва откриването на една секция в коя да е столица.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Кажи, да се
знае.
ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Между 7 и 10 хил. евро – това е най- ниската цена за правото на глас на средно 100 човека в една секция. Говорим за цялата територия, като ние имаме концентрация по 40 секции в Щатите, във Великобритания и в Испания. Това е тройката, която противостои на 140-те секции в Турция. Между тези числа има равенство. Неслучайно в Турция са 139 секции, неслучайно, като вземете Щатите плюс Канада, Германия, Великобритания, Испания,… са 11 секции, във Франция са 17 секции, става равенство. Това е замислено и това е постановката във въпросния Кодекс. Това уточнявам за Външно министерство.
За гласуването по пощата. Пак казвам, моля да не се връщаме на фантазии от работни групи! Абсурдно е гласуване по пощата. За разлика от Щатите, по нашата Конституция трябва да докажем, че вотът е таен, че сме гарантирали тайната му. Пощата няма как да осигури това. И затова има решение на нашия Конституционен съд, има решение на немския конституционен съд в континента Европа…
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Казвай ги тези работи, да не се излагаме. (Реплики. Оживление.)
ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Премиерът е изключително прав. (Оживление.) Ако бяхте го провели този разговор, въобще не трябваше да се занимаваме с Изборния кодекс.
Няма да говоря по разликата между активна регистрация и дерегистрация. Не съм съгласен със становищата, които бяха изтъкнати. Продължавам да мисля и твърдя, че активната регистрация всъщност е прединструмента да се организира манипулирания вот. Включително ще отблъсне най-младите – тези, които се стремим да приобщим към изборния процес. И няма смисъл да даваме на брокерите и на кметовете цялата информация. По-скоро да я дадем на…
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: А как ще се справим с този от Нова Зеландия, който не си е идвал от десет години и е гласувал на всички избори…
ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Нова Зеландия, по препоръка на господин Цветанов…
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Говоря по принцип.
ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Тридесет и девет гласа са от Нова Зеландия.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Говоря за човек, който не се е връщал в България десет години. Но ако го проверите, ще видите, че е гласувал на всички избори. Това искам да изчистим.
ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Въпросът е точно с дерегистрацията. Имаш досие, имаш контрол на данните.
Само че, пак подчертавам, българите в чужбина сме ги освободили от задължителното гласуване, ако въобще се приеме това, разбира се.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: То е гласувано, но аз не мога да разбера, ние коментираме една дузина въпроси, които вече са минали на две четения. Това е положението.
ДИМИТЪР ДЕЛЧЕВ: По отношение на разликата на активна регистрация и пасивна дерегистрация, тя е очевидна. Когато имаш пасивна дерегистрация, тя започва след едни избори са приключили. Този човек, който е гласувал десет пъти в Нова Зеландия и не се е прибирал десет години, ще попадне в изборните списъци и няма да бъде дерегистриран. Простичка логика.
Така че продължава да се мултиплицира този процес.
Обсъждахме голяма част от тези въпроси, и в Правната комисия са обсъждани преди това. Изненадвам се, че го казваме тук, защото в Правната комисия тези въпроси ги бяхме решили по съвсем друг начин. Например секциите в чужбина не мина, след което изведнъж залата то мина – тоест да се ограничат секциите в чужбина.
Така че тук трябва да държим сметка за това, че наистина когато сме слушали Министерство на външните работи, те са ни убедили в това, че секции в чужбина трябва да се откриват където може, защото да, за тях е трудно, да, те се разпъват, трябва да търсят хора за покриване на тези секции. Но нашите дипломатически и консулски представителства в множеството от случаите не могат да приемат толкова много секции, колкото има по принцип в тези държави. Давам им пример с Гърция, където има 15 секции, които просто не могат да се поберат в посолството, защото там може най- много три секции. Това е практическия проблем. И така реално ще се стигне до едно ограничаване на гласовете от чужбина не само в Турция, а и в цял свят. В Турция впрочем, да кажем, са само 50% от подалите глас, останалата част от света са останалите 50% и накрая ще имаме едни недоволни българи в чужбина, които са над два милиона.
По същия начин се случи и с другите решения за пасивната дерегистрация, която продължавам да твърдя, че не е дообмислена. Текстът е доста кратък. И накрая даваме десет дни срок между 40-ия ден преди изборите и 30-ия ден, в които тези, които са дерегистрирани, ще могат да се регистрират… Ами ако те не разберат? (Реплика от народния представител Данаил Кирилов.)
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Хайде да се върнем на това що е гражданство. Гражданството е връзката личност и неговата държава. Държавата има територия, в това число в границите ни и в дипломатически и консулски служби. Ние първо трябва да мислим за гражданите, които са в територията, как националната ни сигурност, интересите ни да бъдат съхранени. Извинявайте, но с примера от Гърция не виждам проблем за наш сънародник от Гърция да вземе един автобус и да си дойде за два часа, за да упражни правото си в България. (Шум и реплики.)
ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Гласуват в солунските секции…
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Има достатъчно гаранции за правото на нашите сънародници да намерят начин и да упражнят гласа си и тези, които искат, го правят. Може да изминат стотици мили в Америка, да отидат и да гласуват, могат да си хванат самолета или автобуса, да се приберат в изборния ден, както го правят други наши сънародници от южната ни съседка.
Когато ги слагаме тези аргументи, всички те са били предмет на дебат в работната група, в постоянната комисия и сега тук постфактум и да се… и то по текстове, които, казвам, са гласувани в залата!
РЕПЛИКА: Затова казвам, че в Правната която се взе обратното решение.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Има два пъти гласувано решение – гласувано и прегласувано. Това е.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Първият въпрос е продължаваме ли с Изборния кодекс или спираме дотук? Това е първият въпрос, който го поставям аз.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Първо, в момента сме в един междинен етап по време на приемането на Законопроекта. Той е одобрен… Имаме одобрени текстове от Правната комисия. Имаме съгласуване между групите тук, неформално и решение по повечето въпроси, които бяха повдигнати в началото на този разговор. Какъв е проблемът в момента? Проблемът е, че като цяло част от нас са подплашени от медийната реакция. Медийната реакция в момента е това, което ни събира тук от страховете случайно да не загубим част от своя рейтинг…. не особено висок, в парламента особено.
Обаче причината за такава реакция и причината за една несигурност, която определено я има в момента в този формат от 4 партии е също така и некоординираното говорене от народни представители на тази вишеградска четворка. Излиза господин Калфин и говори точно като господин Петков за неща, за които сме се разбрали, споразумели, те са решени тези въпроси, господин Петков.
Освен това дава квалификация че това, което е било прието, било глупост. Днес слушам една посланичка, която си позволява да дава оценки също на законодателната дейност. Не знам колко време ще я държите тая посланичка… От позицията на каква излиза тя? При такива публични послания към обществото е естествено да има бъркотия и този, който има да вади дивиденти, да го направи.
МАРИАНА ТОДОРОВА: Коя е посланичката?
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Надежда Неински.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Неинска ли е, Неински ли е, не знам. Тя просто излезе и като последна инстанция раздаде квалификации. По този начин естествено е да има несигурност като цяло в обществото, защото тя тръгва от нас. Първото, което трябва да се направи, е да се разберем да няма разнопосочно говорене по въпроси, които вече са решени.
Конкретно по приемането на Изборния кодекс. Вече сме във фаза на приемане, той е в залата, преминали са определени текстове, които пак са поставени на коментар. Мисля, че ако сме отговорни в качеството си на народни избраници, трябва просто да си завършим работата така, както сме започнали – съвестно. Не може постоянно да влизаме в някакви вътрешни диалози, след като представители на АБВ имат… Никифоров е там, в тази комисия, през цялото време беше, имаше Ваши представители, на ГЕРБ и на всички останали партии. Имали сме там формирани мнозинства, които са против опозицията и т.н. Имаме вече текст, по който сме се обединили, имаме някакви разминавания, вече сме ги изчистили. Останаха много малко неща.
Сега конкретно по текстовете. От задължителното гласуване толкова отстъпки направихме, че остана само думата „задължително”. Искам да се опитате и Вие да ни разберете. Това е едно от основните неща, които сме заложили в нашата програма и заради които сме се борили да влезем в парламента. Какво повече да отстъпим? Действително господин Борисов е прав за всички тези неща – три месеца лишаване от социални помощи и 50 лв. Никакви санкции. Отказахме се, само и само да имаме едно обединение, един общ текст.
Задължителното гласуване задължително трябва да мине с дерегистрацията. Тук на е прав господин Делчев, че дерегистрацията е мултиплицира въобще неизчистването… Напротив, след първата дерегистрация вече е ясно кои гласуват и кои не гласуват. Кои са в България и кои не са в България.
ДИМИТЪР ДЕЛЧЕВ: Аз казвам, че се мултиплицира
гласуването под чуждо име.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Как ще стане това нещо? Не виждам как ще стане. Човекът от Нова Зеландия или не знам откъде просто изчезва от списъка. Как така, просто няма да се яви, как ще стане гласуването?
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Те гласуват вместо него.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Не, тук вече въпросът опира до втората основна тема – гласуването в чужбина. Стигаме дотам. Извинявайте, да отваряте секции на някой, който е отишъл на другия край на страната…. Имаме там командировани 10 човека, да отидем да им отворим секция ли, какво да правим? Просто е абсурдно. Фактите, практиката в Европа показва, че това го има още в само няколко държави. Масовата практика е да не се откриват секции в чужбина, да не говоря, че има един елемент на неравнопоставеност, който беше цитиран за Германия и други държави, където не разрешават. Е, как ще обясним тогава, че нашият сънародник от Дюселдорф е равнопоставен на този от Мадрид? На едното място има секция, на другото няма право да отваря секция. Най-доброто и елегантното решение е това, което сме предложили и Вие сте се съгласили и сте го приели.
Как може, аз не мога да разбера в момента, господин Петков оспорва Вашия представител господин Калфин и други хора от други партии оспорват нещо, което е минало едва ли не с квалифицирано мнозинство. Текстът за посолствата и консулствата мина със 139 гласа! Не знам какво повече – почти квалифицирано мнозинство е това! Всички партии го подкрепиха, включително…
(Реплика.)
Е как да не е така? Ето го резултатът от гласуването – 139 гласа! Ето, от Вас 7 човека…
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Седем гласа има от Вас.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: ДСБ и колегите от сте се объркали…
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Какво правим? Да тръгнем отначало с изборите, да почнем нови избори, нов парламент ли да правим, какво да правим? Имаме решение на парламента, събрал е много широко мнозинство този въпрос, решение на въпроса. И това решение е елегантно, нека да си говорим сега малко по-прагматично, нещо, което, естествено, няма да го кажем пред медиите. Откъде накъде българската държава ще отваря навсякъде, където някой заяви… Това са пари, няколко милиона са това, които ги хвърляме в желанието си да не остане някой ощетен от тези, които смятаме, че са, едва ли не, цвета на нацията. Извинявайте, ще Ви кажа: този цвят на нацията не плаща един лев данък на България! Той не плаща един лев данък! Питам, когато, примерно, някои Ваши колеги или някой от Вас в качеството си на някакъв служител във фирма е командирован примерно, фирмата му е в Бургас, той е командирован във Видин? Като иска да гласува, ще си хване влака, колата и ще дойде, и ще гласува. Какво сме зачупили ръце за всички тези, които практически я гласуват, я не гласуват! Да не говоря, че фактите показват, че гласуват само в Турция, масово, под строй! Фактите, които изнесе Каракачанов, са ясни и показателни. Имаме икономическа причина да не откриваме толкова много секции, имаме политическа причина, чисто юридическа причина! Не знам защо трябва да продължаваме да го говорим. Най вече, че вече сме го гласували, приели сме го! За какво да се връщаме на това? По тези два основни текста вече имаме решение, предлагам да продължаваме напред, да не връщаме лентата и най-вече да се разберем и като се разберем, да няма излязъл някой от някъде си и почва да говори неща, които сме ги решили, хвърлят се упреци, квалификации „глупаци”. Какъв е Калфин, че да каже, че това, което с толкова труд сме направили, е глупост?
МАРИАНА ТОДОРОВА: Не е казал…
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Как да не е казал?! Четете му изказването! Най-малкото това е безотговорно.
Предлагам да продължаваме напред точка по точка, това, който започнахме в началото, нещата, които постави господин Петков, всички са изчистени. И за коалициите се отказахме, и за социологическите проучвания се отказахме. За всичко това! Само и само да вървят нещата. Разберете, всичко, което сме го заложили в основния законопроект, сме го оттеглили, почти всичко, остана една дума – „задължително”. Е, за това ли сега? И това ли да махнем? Дайте да се пръскаме тогава и с колкото колела оставяме на каруцата, с толкова да върви. Не заплашвам, ама влезте и Вие в положение! Абсолютно от всичко, което искахте, се отказахме, само и само да не изглеждат нещата прекадено строги, прекадено дисциплиниращи и казармен.
Аз не виждам такава възможност – сега да спрем и да кажем: „Уплашихме се от няколко човека и затова дайте да спрем да вършим своята законодателна дейност!”. Нали затова са ни избрали хората!
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕГЛЕНА КУНЕВА: Работата ни е, че ние сме представители на демокрацията.
Има два подхода: или това, с което сме се съгласили, или да оставим това, върху което още нямаме съгласие, да остане след празниците, или … ако няма материал за нов кодекс …
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Само едно уточнение – това, което господин Каракачанов каза: вкарват го в залата, там каквото стане … Затова си позволявам… Това не е маловажен въпрос от гледна точка на партията, господин Петков. За 20 и за 30 дни – не трябва да говорим по този въпрос и Ви казвам: добре, отказвам се, нека да е 30. Стига сте го повтаряли. Това ли Ви е въпросът – дали да бъде 20 или 30 дни?
РУМЕН ПЕТКОВ: Да преминем през това, с което господин Премиерът започна – по това така, по това така, по това така и в късния следобед да приключваме.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Проблемът е, че в 11,00 ч. започва заседанието.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Повечето неща сме ги изчистили.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: По-добре да се изговори тук, отколкото после един по един на трибунката, защото аз знам, че и Корман …
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Корман го поканихме, извън София е, пътува, може би ще се появи.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Въпросът е с дерегистрацията.
Сериозен въпрос, който ще бъде на по-късен етап – в 242а. Това е. Или, ако не днес, пак да се съберем и да го дискутираме.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Добре де, какъв е проблемът това, което предложи Меглена Кунева – почти неконфронтационни текстове да минават, а всички които са конфронтационни, да ги отлагаме, докато седнем пак и пак да ги обсъдим? То ще дойде чак след ваканцията – 11 май.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Колеги, имаме еднакво мислене по всички текстове, по които се обединихме и мога да Ви кажа кои са. Няма смисъл да повтарям това, което каза Валери Симеонов.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Останах с такова впечатление. Това е за втората част от текстовете.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Това е за кампанията. Обединяваме се, че правим отстъпление и се връщаме към варианта, който си е бил към настоящия момент.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Не
отстъпление. Напредък, всичко е напредък. Както казва Брюксел.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Да, напредък. Район „Чужбина” – нали всички сме съгласни с аргументите, които изложихме, няма да има район „Чужбина”, защото имаме тези аргументи? Напредък.
Четирите мандата, които са задължително да бъде границата, и по-малко не могат да бъдат. Това също остава.
Задължителното гласуване, което вече сме го приели, въпросът е с два национални избора да бъдат дерегистрирани.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Е, това е по-добро.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: И тук сме на едно мнение.
РУМЕН ПЕТКОВ: С дерегистрацията ще създадем този шум, за който и другите говориха. Тези между 18 и 35 години, никой от тях няма да идва да се регистрира.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Активната регистрация, която
реформаторите предлагаха, тя е още по-зле. Защото тогава преди изборите да отидеш и да си направиш активна регистрация. Бих Ви попитал: кой ще направи агитация един месец преди изборите да ходиш да убедиш хората да отидат да си направят активна регистрация. И ако не си направи активна регистрация, няма да го има в списъка.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Нашите млади хора трябва да се осъзнаят и че имат такъв обществен дълг да отидат да гласуват и да работят всички за тази демокрация. Тоест ако ние сме сопата само и ще ги управляваме, няма как да стане. Значи, ние трябва да се замислим защо те нямат нужда от възпитание, образование и не осъзнават, че трябва да отидат и да гласуват. Иначе ще го направят.
Моята дъщеря ще го направи и Вашите ще го направят, да го направят и останалите.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Едно друго съображение, ако се въведе
дерегистрацията се намалява генералната съвкупност, върху която се изчисляват изборните резултати. И тогава ще се получи, сега ако изчисляваме на базата на 5 милиона и няколко. Ако имаме активната дерегистрация, 300 или 500 хиляди са дерегистрирани, веднага намаляваш генералната съвкупност и тогава при 4 процента бариера може да се случи 70-80 хиляди гласа да са ти бариерата. Това означава, че влизат много малки партии и тогава имаш съвсем друга политическа…Според мен дерегистрацията по тази причина не трябва да се приема, а трябва да има някаква друга санкция, ако приемем, че трябва да има положителен…
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Това беше желанието на Валери Симеонов.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Защото тогава ще стане ужасно объркване…
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Въобще не може ли да се махне тази дерегистрация?
ЦВЕТАН ЦВЕТ АНОВ: Само да останат думите
„задължително гласуване”. Без никакви санкции.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Автоматично отменяне на… Много сериозни
политически последстивя ще има.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Да кажа тогава за другото, което е
безспорният напредък – местните коалиции. Местните коалиции се разбрахме, че там се изброяват тези, които подкрепят. Съществуват местни коалиции, запазва се само, че се изброяват партиите и тези, които подкрепят. Празните квадратчета мисля, че там вече всички сме единни, че не влияят върху разпределението, увеличаването или намаляването на бариерата. Нали така?
Машинното гласуване – взе се принципно решение, сега вече не знам тук е изпълнителната власт, премиерът да каже…
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Поемаме го задължително. Над 500 машини…
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Не над 500, нека да е 500.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАНЕВА: Не по-малко от 500.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Не по-малко от 500 и пилотно въвеждане на машинното преброяване. Нови машини.
РЕПЛИКА: Хубавите машини ги броят автоматично.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Като пуснеш бюлетината тя ти го отчита и ти го вади.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Да, и тя ти брои.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: И колко струва тази машина?
ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Тя струва 700 лева.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАНЕВА: Не сме толкова богата държава, за
да…
ДАНАИЛ КИРИЛОВ: За десет машини ако сметнете на Министерския съвет… Тя по принцип струва 1000 до 2000 лева, но има много аксесоари – поддръжка, софтуер, технически специалист, който да…
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Чакай, чакай! Десет машини – 140 хиляди лева, 100 машини – 1 милион и 400хиляди, по 5? Ние десет милиона за машини ли ще дадем?
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЦЧЕВА: Колеги, дайте да се
концентрираме! Държавата да прави разходи за въвеждане на електронно дистанционно гласуване, защото там е софтуерна поддръжка, техника и успоредно с това и машинното гласуване, което също е разход, и на трето място, преброяването на бюлетините по машинен път. Всичкото това нито една, и най-богатата икономическа държава, не си е позволила да го направи.
ДИМИТЪР ДЕЛЧЕВ: Само да кажа, че електронното
гласуване го въвеждаме сега, машинното гласуване има от 2014 г. и не се купуват машини. Затова не се реализира.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Тук аз мога да упражня правото си на държавник – Лукарски да се заеме с темата и да доложи колко струват с аксесоарите, с еди какво си, с еди що си, за колко време и така нататък, и да го изпълни. За 10 — 140 хиляди лева ми се виждат много.
РЕПЛИКА: Пилотно 10 машини да….
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Добре, Лукарски да поеме този ангажимент, да докладва на парламентарните дебати.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Социологията е напредък. Взехме решение.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Социологията е напредък. Инициативните комитети също.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Стари работи решени, дъвкани….
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Единствената въпросителна е това, където Вие бяхте излезнали, това за задължителното гласуване как да бъде направено.
РЕПЛИКА: И къде ще се гласува.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Да, и това – гласуването в чужбина. Това са двете неща.
РУМЕН ПЕТКОВ: Но се опираме на формулировката, която премиерът подкрепи. Не заковаваме със, преди или след съответните избори.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Кажете как да го преодолеем това нещо? Има гласувания на две четения в залата.
РУМЕН ПЕТКОВ: Предложихме два варианта – вето или …
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Да върви на вето, на Конституционен съд обаче ние не можем трето гласуване да…
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Да не се излагаме …
РОСЕН КОЖУХАРОВ: Много благодаря. Специално по този въпрос, доколкото знам мнението на президента е, вероятността за вето е над 90 процента. Единият въпрос за референдум и за избори в един ден – знаете, че това изначално е негова позиция от самото началото, от внасянето на първия референдум – да се използват възможностите на изборите, за да се питат хората и чрез референдума… Тук голяма е вероятността действително да има вето.
И другият въпрос е за гласуването в чужбина – единствено в дипломатическите и консулските представителства. Тъй като всичките аргументи, които господин Каракачанов каза са абсолютно верни, но големият политически аргумент е кого отблъскваме, а това са – оставяме тези, които са гастарбайтерите и другите, това е добре, но това са тези, които се обучават в най-елитните университети. Нали искаме да ги върнем обратно? Казваме им: няма да гласувате!
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: А имате ли справка колко от тях упражняват правото си?
РОСЕН КОЖУХАРОВ: Въпросът е, че ние изцяло ги лишаваме от възможността.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Защо изцяло да ги лишаваме?
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Дали
правилно разбрах. От това, което чух за дерегистрацията, те не се дерегистрират, не ги лишаваме от правото на глас.
РОСЕН КОЖУХАРОВ Не, не, това да гласуват само в дипломатическите представителства.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Може ли само към
президентската институция? Аз мисля, че по Конституция основният ангажимент на президента е като държавен глава да защитава суверенитета и независимостта на Република България. Това му е функцията. Все пак е върховен главнокомандващ, а не да се чудим как хей така да си играем – българите от Оксфорд и Кембрийдж – на влакчето, отиват в Лондон…
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Така направиха всички студенти…
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Какъв е проблемът? Дъщеря ми миналата година си гласува в Лондон. Какъв е проблемът? Така че това не е аргумент. Трябва да се съобразим с темата „Нацинална сигурност”. Президентът може да изиска докладите на нашите служби
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Петдесет секции, ако приемем това?
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: …и да ни каже как гарантира като държавен глава сигурността на държавата.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: До 50 секции мисля, че е добре…
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Петдесет секции ще бъдат пак, по 1800 човека в Турция. (Шум и реплики.)
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Под черта отдолу се дописва в списъка и се явява резултат 1200. Какво? Отчиташ ли му гласа? Отчиташ.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Госпожо Цачева, може ли? Аз предлагам друго. Нека да оставим това в ръцете на изпълнителната власт. Да се направи преценка в посолствата и консулствата колко евентуално биха могли да гласуват и да се открият повече секции. Може да не са в самите сгради, може да се наемат.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Ако питаш Външно, не могат да се наемат, защото по Виенската конвенция за дипломатическата служба ясно е казано кое се брои за държавата.
РЕПЛИКА: И сега е така. Ние наемаме помещенията, в които са секциите.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Може да наемем повече помещения, 30, 50, 80. Да се отворят повече места, да наемат хотели и всички стаи да ги направят като секции, да има къде да гласуват хората от Лондон, от Берлин и така нататък.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Поглеждаме обществото,
виждаме, че има проблеми, подценявате опасността…
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Чакай малко сега.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Много неща се натрупаха. Виж какво става в чужбина. Тук някакви протести, смятате, че са маргинални. Проблеми с една общност, с друга.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Ако искате мога да Ви направим протести.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Ако искате да Ви докараме
поддръжка, няма проблеми.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Аз Ви слушах досега. Искаме някакво балансирано решение. За какво сме стояли два часа, като ще излезем и ще кажем…
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Да видим къде са проблемите
– купуване етнически вот корпоративен вот и гласуване в чужбина и да видим как да го решим. Какво да ме убеждаваш сега, че примерно пет души са по-ценни от сигурността на държавата. Не може да ме убедиш и няма такъв вариант да ме убедиш. Виж секциите в Щатите
– 8 хиляди са гласували при 32 секции.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Премиерът беше абсолютно прав
– обществото вече си е създало мнение, тръгва една снежна топка, която ще се превърне в ….
Искам да Ви кажа, че през миналата седмица най-тежкият проблем, който е оценен от обществото е Изборният кодекс – 56 процента. Обикновено… Има си проблем. Обществото смята, е нещо скрито се прави, моля Ви не подценявайте опасността, колеги.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Не подценявайте и другата опасност. Дайте вариант, при който да избегнем… Дайте го, ама не давате…
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: До 50 секции…
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Едно е 50, друго е 150. (Шум и реплики.)
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Вие там нали имате Преходни и заключителни разпоредби?
…Аз само за референдум говоря. (Шум и реплики.)
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Ако влезем в тази сделка, например президентът наложи вето, и се съберем пак тук, и приемем това, което Слави Трифонов казва за президента, А те ще излязат и ще кажат: „Този, този и този са тъпаци, бяха направили такава глупост, че благодарение на нас „умните и красивите”, понеже се намесихме и решихме този проблем.” Нали така? (Реплики: „Да!”)
Аз не искам да се вкарвам в тази игра, да ползвам подобни прийоми, защото не ме притеснява Слави Трифонов. С кое?!
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Той иска да използва президентските избори, защото не смее да тръгне по нормалния ред, по който…
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Всеки като му каже, ще стане ясно, но в момента да му забраняваме – дайте му възможност. Президентът тогава ще решава кога ще прави изборите, назначава дата за избора, има си друга власт, не е нашата. Аз съм тук, защото Вашите решения пряко касаят партията ми, иначе и моята воля не е тук да участвам в дебата, но така се случи в момента. Тук ако го няма гражданския съвет, Радан Кънев, нямат отговорност.
Напротив, те са в мнозинството, защото са в Реформаторския блок и първите сигнали на несигурност идват от това. Заради това аз съм принуден да разговарям по този начин с Патриоти и АБВ, които само би трябвало да ни подкрепят за когато преценят, че имат нужда. Ние нямаме уговорка с тях: като кажа „йок, подкрепете ме”, да ме подкрепят. Точно обратното – ако политиката съвпада с тяхната – дали е за ракията, дали е за представители на България в ООН госпожа Бокова, тогава работим солидарно. С Вас имаме коалиционно споразумение и оттам идва целия парадокс на този разговор в момента. Иначе ако искаме „против…, те гласуват против, но аз с Вас имам мнозинство и ще наложа това, което считам за правилно, като партия, говоря. В случая ние сме в тази хипотеза и сега ми предлагате вариант президентът да налага вето, другият да се чувства победител и ние действително тогава ще изглеждаме с Валери Симеонов като глупаците. По-добре, ако считаме, че нямаме мощност, да кажем в Преходни и заключителни разпоредби, или намерете инструмент – това и това не става. Но в случая ние абсолютно важни неща решихме – социолози, дни.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Местни коалиции.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Местни коалиции.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Оценките.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Инициативният комитет, също сме се разбрали.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ:
Инициативен комитет, машинно броене, за регистрацията квадратчетата отпадат…
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: За процентната бариера се разбрахме.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ:
Референдумът, и подписката да са когато преценят, и ни остават две: задължителното гласуване, което на практика не е задължително.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Вече е прието това.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: И е прието.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Това са си гласувани текстове, колеги, в залата.
БОРИСЛАВ ВЕЛИКОВ: Което гласуване няма да го
променяме.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: За
референдума е хубаво, ако сте го гласували, … (Шум и реплики.) А може ли някъде в Преходните разпоредби?
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Някъде в Преходните разпоредби може би трябва да го сложим.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Валери, даваме им инструмент да се мислят за велики. Публиката си мисли, че аз и ти се страхуваме от него и затова го правим така. Това не е вярно! Затова да е когато иска, на Нова година, ако иска.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: В Преходи и и заключителни означава, че сме се уплашили и го вкарваме в Преходни и заключителни.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Не,
напротив – днешната среща не показва и аз не съм убеден…
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Има, … Какво по-голямо
значение. (Шум и реплики.)
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Няма
значение. Гласувано, негласувано. Ние имаме очи и уши за това, като хората се притесняват. Чуваме ги!
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Догодина наново.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Добре де, наложете вето. Какво лошо има във ветото? Противоречието се преодолява в залата. Наложете вето. (Шум и реплики.)
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Момент, че времето действително напредва.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Ние подкрепяме премиера за референдума, по начина, по който го предлага.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: В Преходни разпоредби ли?
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Да.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Добре, нека да оставим президентът да се произнесе.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Защо да го спасява той, след като това е върху нашата глава? (Шум и реплики.)
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Напротив, защото си силен, казваш: когато иска, да го назначават, затова нямам притеснение.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Г ледайте довечера как ще го
коментират.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Има ли право национална телевизия да дава за политически проект всяка вечер в прайтайма? Тогава о’кей, никога не съм се изказвал срещу това. И срещу него също. Но когато идва на политическия терен, тогава вече има ярък конфликт на интереси. (Шум и реплики.)
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Тук можем да влезем в следната хипотеза. Ако президентът наложи вето, дойде текст и тук същият текст ли ще прегласуваме? Ако гласуваме същия, ако не го прегласуваме, пак става проблем, по-добре в Преходни и заключителни разпореддби да бъде.
РЕПЛИКА: Не трябва да стигаме дотам.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Точно така. В Преходни и
заключителни да го променим и по този начин…
ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Искам да кажа, че премиерът е прав.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Тук имаме болшинство от сигурно 130 – 140 депутати. Ако тук не го решим, и чакаме някой да ни казва, по-добре е да си го направим.
Останаха секциите в чужбина.
РЕПЛИКА: И дерегистрацията.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Това е към първия въпрос – задължителното гласуване.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Към
задължителното гласуване какво решихме там?
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Единствената санкция е условната санкция – дерегистрацията при два поредни избора…
РУМЕН ПЕТКОВ: Господин Симеонов, аргументът на
госпожа Бъчварова е железен. Ние ще сведем бариерата на 1%.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Политическа нестабилност. Като ги дерегистрираш, вместо пет милиона, стават два милиона и половина, които гласуват. Върху тях изчисляваш процентите на партиите, изборната бариера… И залагаш политическа нестабилност – това е най-опасното.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Тогава с 1% ще могат да влизат партиите.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Всичко друго е поправимо, но това може да ни вкара в криза.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Ще правим активна регистрация без
пари.
РЕПЛИКИ: Не! Различни са. (Шум и реплики.)
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Кой е този софтуер, който ще ти следи двете последователни гласувания. Между другото сега има и друго, че ти нарушаваш тайната на вота по този начин – кой е гласувал, кой не е гласувал също е под въпрос. (Силен шум и реплики.) В момента ГРАО не може да изчисли кои са действителни и кои не са, а ако това са два последователни. Много е сложно. (Шум и реплики.)
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Това е много важно за дерегистрацията. Това, което каза Румяна, ние вместо целта на задължителното гласуване, ако имаме цел, е да вдигнем прага, за да не се получи това нещо. А сега с дерегистрацията всъщност…
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА
БЪЧВАРОВА: Може да има всяка година. Сега бяха 2010, 2013 и 2014 г.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Изчисленията за процентите са върху броя на действителните гласове, а не върху броя на тези, които са регистрирани, защото всеки може да се дописва в деня на избора.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА
БЪЧВАРОВА: Да, но те като цяло намаляват.
ДАНАИЛ КИРИЛОВ: В това отношение исках да направим – в математиката ни влияе.
Искам да кажа следното. Ако виждам някакъв проблем в дерегистрацията и то в двата избора, то е, че отнасяме различни по вид избор, защото няма как два поредни избора да са еднакви. Следващият, да кажем, ще е за евродепутати.
РЕПЛИКА: Той е национален.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Да пишем: за два президентски подред. (Шум и реплики.)
РЕПЛИКА: За два парламентарни подред.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: За два еднакви по вид избори.
(Шум и реплики.)
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Ако към това прибавим: за два поредни избора?
БОРИСЛАВ ВЕЛИКОВ: Два президентски е най-добре, най- далече е.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Трябва да бъде за два еднакви по вид избори. (Шум и реплики.)
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Хайде тогава за два национални избора.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Тогава защо не направим за местните избори, защото тогава тези от чужбина не гласуват.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Оставете го „национални” без
уточняване.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА БЪЧВАРОВА: А после като започнат да го тълкуват?
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Понеже говорим за регистрация и дерегистрация, за чужбина не важи, остава само за два поредни местни избора. За десет години напред.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Два поредни местни избора броят ли са?
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Не, от следващите и по следващите.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Защо не парламентарни?
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Защото можем два-три да ги направим, ако нещо…
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Така можем да погледнем в бъдещето. Може да има и други ситуации, може да се промени Законът, но е важно да вкараме това нещо да го има. Ние си отиваме след четири години.
ПРЕДС. ЦЕДКА ЦАЧЕВА: Ще има конституционна жалба против задължителното гласуване. Крайно време е Конституционният съд веднъж завинаги да се произнесе. Така че ние в момента обсъждаме последиците от задължителното гласуване, но така или иначе имаше заявка в залата, че ще се сезира Конституционният съд. Завинаги трябва да се произнесе Конституционният съд, защото тази драма с референдуми, с въпроси, с промени веднъж завинаги трябва да спре. Днес
уточняваме само: това е конституционно, но единствено
Конституционният съд казва кое е конституционно и кое не.
РУМЕН ПЕТКОВ:: По дерегистрацията ние ще участваме в сезиране на Конституционния съд.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Добре.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Ние с БСП и с ДПС няма да сме „въздържал се” за задължителното гласуване.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Да видим. Те заявиха в зала, ще има ли такова нещо или не. Затова дайте да запишем като следствие от гражданския дълг за гласуване възможност за дерегистрация в два последователни, еднакви по вид избора, защото това във времето е най-отдалечено. Първите ако са президентски сега, следващите ще бъдат след пет години. Да, но е възможно шест години напред във времето, дотогава Конституционният съд ще се е произнесъл. Като каже, че пада задължителното, пада всичко около него. Като кажат: остава задължителното гласуване, продължаваме напред.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Два национални по…
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Еднакви по вид.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Еднакви по вид, и кои са те?
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Или два президентски, или два парламентарни. (Шум и реплики.)
Да не се фиксира само видът, защото излиза, че пак правим нещо, че дълбоко сме го измислили.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Това е добро, това отлага във времето. Конституционният съд се произнася, ако бъде сезиран.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Правова държава сме…
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Това става ли така? O’кей. (Реплики.)
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Максималният брой секции…
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: До 50 секции, а ние да решаваме къде. (Реплики.)
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Как ще излезем от текста, който вече сме приели, и то почти с квалифицирано мнозинство? Как да излезем?
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Ами
предложете.
ПРЕ ДС. ЦЕЦК А ЦАЧЕВ А: С последваща промяна…
(Реплики.)
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Каквото и да направим, той пак ще ме плюе – то е ясно.
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВ А: Колеги, ако за преодоляването на президентското вето нямаме мнозинство, по-добре да се пръскаме и да си ходим кой откъдето е дошъл.
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Дайте до 50 секции –
балансирано решение. (Реплики.)
В Преходните и заключителните разпоредби ще го отменим и
ще…
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Да бъде като преход към посолства и консулства при едни избори – примерно да допуснем нещо такова. Първите – сега, президентските.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Добре, нека да го помислим. ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Има време за този текст, нали?
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: До четвъртък имаме време. ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: До четвъртък има цяла вечност! ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Преходните и заключителните разпоредби ще се гласуват в четвъртък.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: От това, което чух, в 99,9% имаме напредък и желание да постигнем максимално добър баланс. И парламентът да реши, а не да се
вменява…
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Което не е нищо, ако Вие не си свършите работата като министър-председател. И да си стегнете министрите и посланиците – да спрат да приказват глупости!
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Приемам Вашата забележка. Ще питам външния министър защо така са правени тези изказвания, които не съм гледал.
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Имаме добър кадър за Турция – можем да Ви помогнем. (Смях.)
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Тогава няма да има една секция – това Ви гарантирам. (Реплики.)
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Кой е прав? Вижте записа.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Ще го изгледам и ще Ви отговоря веднага.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Там има един друг вариант, ако решим да мислим в тази посока: страните – членки на Европейския съюз, – да, извън Европейския съюз – не. Тоест само консулства и посолства.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: И Канада, и Русия, и Турция…
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: В 50 секции как ще го направиш? Не можеш да го направиш!
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Трябва да е еднакво навсякъде.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Ако
парламентът в Закона каже: Министерският съвет да преценява на базата на анализи на Външно министерство еди-какво си и да може да разкрива до 50 секции там, където има необходимост.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Това няма да задоволи тези, които искат. Аз слушах двама хубавци, единият от които казва: „Как да ходя до посолството, то ми е на девет спирки с метрото?”. В Лондон човекът е много затруднен, иска да му е на улицата.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Представям си как тогава ще излезем от парламента и външният министър ще предложи къде да са секциите.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Според мен не трябва да се разкрива секция там, където има консулство и там, където има посолство. Извинявайте, ще се открият повече секции и ще отидат до посолството, за да гласуват. (Реплики.)
РУМЕН ПЕТКОВ: Има генерален консул в Одрин, има генерален консул в Бурса.
Въпрос на разсъждение на изпълнителната власт.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Това, което Красимир Каракачанов му казва – някакъв бил на девет спирки. Чакай сега… (Реплики.)
НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: Още един аргумент, и той е финансов. Казваме защо не днес (неразбираем израз), защото държавата няма пари да покрива 200… (Реплики.)
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Някой би казал: „Защо не 15, а 50?”.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Дори
много по-мощни икономически държави за всеки техен гражданин, който живее в чужбина – в Аржентина или в Бразилия има ли секции?
Колеги, аз съм изключително удовлетворен. Благодаря много за Вашата конструктивност и за това, че оценявате колко сме силни заедно, че можем да преодоляваме с максимално разбиране и чуване на всички слоеве от обществото по най-добрия начин. Специално благодаря на Патриотичния фронт за огромните отстъпки и на практика за напредъка, който давате възможност да има.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Това за чужбина още не сме го измислили.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: До 50 и тогава решаваме. В смисъл – до четвъртък. (Реплика от господин Валери Симеонов.)
Благодаря Ви, колега, финалът беше тук. (Весело оживление. Реплики.)
(Закрито в 10,55 ч.)

Подобни новини

Оставете коментар