Шарли Ебдо с ново предизвикателство: Така ЕРДОГАН оправи ЕВРОПА за визите РЕШЕНИЕТО трябва да се вземе на 4 май, но има още една продедура, на…

Шарли Ебдо с ново предизвикателство:
Така Ердоган оправя Европа за визите! Решението трябва да се вземе на 4 май, но има още една продедура. Подробностите:


Турция ще изпълни визовите критерии на Европейския съюз до понеделник, увери турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкър. Той изрази надежда, че Европейската комисия ще препоръча отпадане на визите за турски граждани в доклада си, който се очаква на 4 май.
Федерика Могерини:
Турция няма да получи отстъпки за отпадането на визите за ЕС. Турция трябва да прилага основните европейски стандарти във възможно най-висока степен, подчерта върховният представител на ЕС.
Анкара получи обещание за отпадане на визите като част от споразумението с ЕС да приема обратно връщаните от Европа нелегални имигранти. Брюксел обаче наложи 72 критерия, които Анкара трябва да покрие.
„Международните споразумения са ратифицирани и необходимите закони са приети. Последните 10 точки от закона за охранителното наблюдение ще бъдат гласувани в понеделник, но можем да кажем, че законът вече е одобрен“, заяви Бозкър.
Мартин Шулц: ЕП няма да
Erdogan_ebe_Merkel_karikatura
опростява процедурата за отмяна на визите за Турция
Трябва да изпратим сигнал, че постъпваме честно с всяка страна, каза председателят на ЕП.
Германия и Франция обаче настояват за така наречената „аварийна спирачка“, в случай, че прекалено много хора от трети страни се отправят към Шенген. Берлин и Париж предлагат да се въведе механизъм, който ще позволи временно да отпаднат визовите облекчения, ако един от критериите не се спазва.
Ако на 4 май Еврокомисията даде зелена светлина за премахването на визите за турски граждани, страните членки и Европейският парламент ще трябва също да се произнесат по въпроса. България например може да наложи вето, но като васална държава едва ли ще го направи.

Подобни новини

Оставете коментар