11 БЪЛГАРСКИ ГРАДА се включват в „БЕЗСМЪРТНИЯТ ПОЛК“ на 9 май, координати на организаторите: … ПРОГРАМАТА по градове и часове в България: … С портрети на герои антифашисти ДЕНЯТ на ПОБЕДАТА ще бъде отбелязан в 36 държави – Италия,…

На 9-ти май за първи път 11 български града ще се включат в световната инициатива „Безсмъртният полк“ като носят портрети на свои роднини, участвали в антифашистката борба. Така България става част от световното движение, в което участват 36 държави.
За първи път в България „Безсмъртният полк“ ще отбележи Деня на победата в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Русе,


Сандански, Карнобат, Лом и Монтана. В Русе представители на трите религии – християнство, ислям и юдеизъм, ще отслужат молебен според своите специфични ритуали. Във Варна се присъединяват 50 мотоциклетисти от клубовете „Хептагон груп“ и „Нощни вълци”. В Лом към шествието ще се включи военен оркестър.
„Безсмъртният полк“ обхваща 36 държави по света. Инициативата е гражданско движение, чиято цел е да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци. Акцията е проведена за първи път през 2012 г. в руския град Томск. През 2013 акцията „Безсмъртен полк“ се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015 „Безсмъртният полк“ марширува в 36 държави. В Москва излизат половин милион души, начело с президента на Русия Владимир Путин, който носи портрета на своя баща – Владимир Спиридонович Путин (боец от 330-ти стрелкови полк на 86-а дивизия на Червената армия, ранен при отбраната на Нева в битката за Ленинград). В момента инициативата се провежда във Великобритания, Франция, Русия, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан,
9_mai_Bessmertnii_polk_Nikto_ne_zabait_ogromna_reka_hora_vdignati_portreti_9_05_2015
Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Приднестровието, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизистан, САЩ, Узбекистан, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария, Абхазия.
В България движението започва тази година, през април. Само за един месец координаторите в страната успяват да създадат български сайт (https://bezsmartniatpolk.com/), в който до този момент са събрани над 100 семейни и лични истории за българи, участници в антифашистката съпротива и във Втората световна война. Инициативата се случва благодарение на 61 координатори от цялата страна, представители на различни движения и организации.

Ето и програмата на шествието по градове
(програмата е работна и в нея могат да бъдат включени допълнителни инициативи или нови градове):

София – 9 май, 9:00 ч., Паметник на Незнайния воин до Паметника на Съветската армия
Пловдив – 9 май, 11:30 ч., Алеята зад Икономическия техникум
Варна – 9 май, 17:00 ч., Входа на Морската градина до Пантеона – паметникът на антифашистите
Бургас – 9 май, 9:30 ч., Площадът пред Община Бургас до Паметника на съветската армия
Стара Загора – 9 май, 18:00 ч., от Паметника на Съветската армия в града до парк „Аязмото“ до паметникът „Братска могила на загиналите борци срещу фашизма“.
Благоевград – 9-ти май, 11:00 ч., Градският площад
Русе – 9 май, 11:00 ч., Паметник „Альоша“ до Руското гробище
Сандански – 9 май, 11:00 ч., Паметник на ген. Тодоров до Градския площад
Лом – 9 май, 10:30 ч., Военният клуб до Централния площад
Карнобат – 9 май, 10:30 ч., Градския площад
Монтана – 9 май, 9.00 ч., алеята при Траурният парк

За контакти с координаторите на Движение „Безсмъртният полк“:
Фондация „Безсмъртният полк“
+359 888 26 99 86
http://bezsmartniatpolk.com
bgpolk@bezsmartniatpolk.bg
bezsmartniatpolk@gmail.com
Мария Петрова – организационен координатор

Подобни новини

Оставете коментар