ДВОРЪТ на КИРИЛИЦАТА в … Движение 21 – Варна го почете в Деня на славянската писменост

Движение 21 – Варна почете Славянската писменост в двора на кирилицата в


Плиска. Тържеството за деня на светите братя Кирил и Методий се проведе в Двора на кирилицата в Плиска.
Организатори на проявите са Асоциацията на българите по света, община Каспичан и кметството в Плиска. Молебен отслужи отец Андрей, а официалните гости поставиха венци и цветя пред паметниците на Св. Цар Борис I Покръстител и Свети Кирил и Свети Методий.
На снимката председателят на „Движение 21“ – Варна Силвия Петранова полага цветя пред Кирил и Методий.

via GIPHY

Дворът на Кирилицата е открит на 2 май 2015 г. по повод 1150-годишнината от Покръстването на българите в източноправославната християнска вяра. Инициатор е Карен Алексaнян – арменец, установил се в България и научил много за историята ни. Високите над 2 м кирилски букви са изработени в Армения от 12 арменски скулптори, ръководени от народния майстор Рубен Налбандян и са транспортирани до България с 2 камиона. Естественият керемиден цвят на пясъчника туф, от който са направени скулптурите, излъчва топлотата и силата на арменската земя. Шест от буквите изписват името на първата българска столица ПЛИСКА. Останалите са разположени свободно върху затревената площ, без да следват азбучния ред. Защото всяка има своето послание с изображенията и орнаментиката си.
Скулптурите цар Брис и на св. Кирил и св. Методий са изработени от българския скулптор Бехчет Данаджъ. Комплексът включва и галерия с постоянна експозиция, разказваща с картини историята на Покрстването, приемането на кирилицата в България и признаването на църковните славянски книги от християнския свят.
Dvijenie_21_Den_Slavqnska_pismenost_Pliska_dvora_na_kirilicata
Снимки Движение 21

Подобни новини

Оставете коментар