УКРАЙНА атакува ЕВРОПА с нов модел ЗАЗ на цена от… ЗАПОРОЖЕЦЪТ обаче не е украински, производството е на… СНИМКИ и ВИДЕО:

Украйна атакува Европа с новия модел ЗАЗ Славута на цена от 10 000 $. Производството обаче не е на украинците, а на


китайската компания Chery. Дали тази кола ще види бял свят ще видим, защото за да е ефективно производството трябва производство над 50 000 бройки на година. Още подробности:

Корпорацията „УкрАвто” представи хечбека ZAZ Slavuta Nova на изложението „Произведено от Киев“. Серийната модификация на машината ще се произвежда в Запорожкия автомобилен завод и може да започне след 13-14 месеца. Запорожецът всъщност е китайски.
Хечбекът ZAZ Slavuta Nova е с 5 врати, като представлява доработена версия на модела Chery Riich G2, произвеждан от 2013 г. от китайската компания Chery. Още тогава азиатците обявиха, че ще създадат отделен бранд за луксозни модели, като Riich 2 ще бъде най-достъпният от тях.

via GIPHY

Проектът обаче така и не бе развит и в крайна сметка китайците решиха да предоставят автомобила на украинците от ZAZ. Те на свой ред трябваше да го преработят, за да може той да бъде използван на местния, а и на някои от съседните пазари.
Opгинaлнaтa „Cлaвyтa” e бюджeтeн лифтбeĸ, ĸoйтo Зaпopoжĸият зaвoд пpoизвeждaшe oт 1999 дo 2011 гoдинa. Ha yĸpaинcĸия пaзap aвтoмoбилът бe дocтъпeн c бeнзинoви мoтopи c oбeм oт 1,1 дo 1,3 литpa и мoщнocт cъoтвeтнo – 51 дo 66 ĸoнcĸи cили. Зa 12 гoдини нa пpoизвoдcтвo oт ĸoнвeйepa cлязoxa oĸoлo 140 xиляди тaĸивa мaшини.

Прототипът е оборудван с 1,6-литров атмосферен двигател Ateco с мощност 126 к.с. и 5-степенна механична скоростна кутия. Серийната версия на Slavuta Nova обаче ще бъде с нов 1,3-литров турбомотор МЕМЗ, развиващ над 130 к.с. И двата агрегата отговарят на стандарта Euro-6, а за топ версиите на модела е предвидена и вариаторна трансмисия.

От ZAZ са пресметнали, че пускането на хечбека в серия ще бъде икономически изгодно само при производство на повече от 50 000 автомобила годишно. Затова в компанията смятат да предложат Slavuta Nova и на европейските пазари, като цената на автомобила няма да надхвърля 10 000 щатски долара.

За достигането на подобен обем на производство украинците ще се откажат от един или няколко модела, които в момента предлагат. Това са Lanos/Sens, Forza или Vida.
ZAZ Slavuta

Подобни новини

Оставете коментар