ТРЪМП скоро ще бъде УБИТ! ЕРДОГАН заплаши ЕС: Ако не ни приемете в Европа, ТУРЦИЯ правим голям съюз с РУСИЯ и …. ПУТИН: Чакаме нормализиране отношенията с БЪЛГАРИЯ и …

Тръмп скоро ще бъде убит. Изводът е на база първите 100 дни на новия американски президент, в които той смята да прави следното:


Доналд Тръмп предизвика смут в САЩ:
– По отношение на търговията ще издам заповед с намерение за оттегляне от Транстихоокеанското партньорство, което е потенциална катастрофа за нашата страна. Вместо него ще водим преговори за справедливи двустранни търговски споразумения, които ще върнат работните места и индустрията на американска земя.
– Ще издам указ за отмяна на много държавни регулации, ще наредя на министерството на труда да разследва злоупотребите с визови програми.
Тръмп се ангажира със създаването на план за защита на значими инфраструктурни обекти от кибератаки, предвижда промени и в енергетиката, свързани шистовия газ, петрол и въглищата. В изявлението му обаче не беше казано нищо за Обамакеър и за строеж на стена по границата с Мексико – основните обещания на Тръмп по време на кампанията.
Това са първите задачи, които си постави Доналд Тръмп след като встъпи в длъжност на 21 януари.
На практика това ще сложи край на Транстихоокеанското партньорство и на 7 годишните усилия на 12 държави. Споразумението цели задълбочаване на икономическите връзки, намаляване на митническите тарифи, насърчаване на търговията.
За региона, а и в световен мащаб, обединението е от голямо значение, защото блокът от 12-те държави на практика държи 40% от световната икономика и търговия. Документът предвижда въвеждането на

общи стандарти и регулации в редица области – като опазване на околната среда, правата на трудещите се, интелектуалната собственост. Тръмп се обяви против Транстихоокеанското партньорство, горещо защитавано от Барак Обама, още по време на кампанията си, но така и не влезе в детайли какво точно не одобрява.
Без САЩ Транстихоокеанското партньорство се обезсмислено, каза японският премиер Шиндзо Абе. Явно по време на срещата си с Тръмп преди дни не е успял да го убеди, че спогодбата си струва. Ако Тръмп изпълни обещанието си, големият победител вероятно ще се окаже Китай, смятат анализатори. Пекин предлага алтернативата, наречена Регионално всеобхватно икономическо партньорство – много по-традиционно търговско споразумение, което залага на намаляване на мита, но не и на общи пазарни регулации и стандати.
В тази връзка Ердоган заплаши ЕС:
Ако не ни приемете в Европа Турция ще направи съюз с Русия и

Китай. Руският президент Путин пък обяви, че очаква нормализиране на отношенията с България и Македония.
Русия се надява да изгради по-конструктивни отношения с България и Молдова след президентските избори в двете страни, заяви Юрий Ушаков, помощник на руския президент.
„Очакваме да има някакви възможности за по-конструктивни отношения. Изборите за президент в Молдова бяха спечелени от социалиста Игор Додон, а в България – от Румен Радев, подкрепен от БСП. Уважаваме избора на молдовския и българския народ и поздравяваме кандидатите за победата“, каза Путин.
trump_martav

Подобни новини

Оставете коментар