ГЕРДЖИКА УВОЛНИ още 7 ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ, защото… Станаха общо 21 от 28! СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ на заседанието днес: Не можем да осигурим МАШИНИТЕ за ГЛАСУВАНЕ, защото….

Служебният премиер Огнян Герджиков смени още седем областни управители на днешното заседание на Министерския съвет, защото


самите те подали молби за отпуск, тъй като били в листите на партиите. С постовете си се разделят губернаторите на Видин, Габрово, Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Плевен и Перник. Преди седмица бяха сменени други 14 областни управители. Новите са военни, полицаи и активисти на НДСВ и БСП.
Причината за днешните промените е различна.
„Министър-председателят нямаше намерение да прави повече промени в областните управи. През последната седмица в Министерския съвет обаче

започнаха да постъпват молби за неплатен отпуск от страна на областни управители, поради желанието им да се включат в партийните листи на предстоящите парламентарни избори. Това поставя под въпрос честността и прозрачността на изборите в тези области. Ето защо ще има седем смени на областни управители. Няма как да има честни избори, ако областният управител е в листата на някоя от партиите“, обясни говорителят на кабинета Ирина Белчева.
Министерският съвет прие от следващото заседание на него да присъстват и по двама от областните управители, тъй като

via GIPHY

тяхната работа е много важна за организацията на изборите.
Те ще се канят на ротационен принцип и ще се срещат с кабинета, за да обсъдят хода на подготовката за вота, а също така да информират каква е ситуацията в областта, за която отговарят.
Направеното от правителството проучване за машините за гласуване до този момент
debelo_4ervo
не дава основания за това необходимият брой машини да бъде осигурен.
„В хода на своя ангажимент като координиращ орган по организирането на изборите на 26 март правителството чрез дипломатическите мисии се допита до държави, които имат опит и практика в машинното гласуване.
Проучването беше направено преди официалното обявяване на обществената поръчка от ЦИК в желанието на правителството да

via GIPHY

помогне на комисията в тази нелека задача. В Словения има машинно гласуване само за хора в неравностойно положение. Във Франция то е частично и експериментално. В Холандия, която бе обсъждана за възможност за взимане под наем или закупуване на машини, ресурсът е в ръцете на общините, което прави почти невъзможно коментирането и воденето на преговори за машини – защото имаме изключително кратък период от време и няма как това да се случи в него”, коментира Ирина Белчева.
Gerdjikov_kabinet_sasedanie

Подобни новини

Оставете коментар