Д-р Динолова и д-р Владимир Наков във ВИДЕО: 8 БЪЛГАРИ се САМОУБИВАТ всеки ден, 2-ма успяват! Най-уязвимите професии са… Когато ДУШАТА УМРЕ, тялото…. ДЕПРЕСИЯТА ще стане 2-ра по ИНВАЛИДИЗАЦИЯ след…. МЪЖЕТЕ се САМОУБИВАТ по-лесно от жените, защото… КАПКА – бившата на Сидеров: След развода ДУШАТА ми УМРЯ и…

Всеки ден 8 българи посягат на живота си и 2-ма успяват! (б.а. Никой обаче не казва причината – капитализмът!) Статискиката е неточна, защото това са хората които отиватт до кабинета. Само 5% от 20-те %, които страдат търсят медицинска помощ, споделиха д-р Румяна Динолова и д-р Владимир Наков от от Център за психично здраве и обясниха:


„Депресията ще стане 2-ра след сърдечно съдовите заболявания за инвалидизация и до края на този век всеки един европеец ще изживее самоубийствена депресия. Симптомите, ако продължават повече от 14 дни трябва да се търси медицинска помощ. Тъга, потиснатост, тревожност, депресията повлиява на емоциите, поведението, мисленето, способростта за памет и концентрация, понижено настроение, невъзможност да изпитваш щастие и наличие на негативни мисли с нежелание на живот.
Боледува цялото тяло, а не части от тялото и то с

физическа болка, да речем стягане на сърцето. Хората идват с оплакване – Загубил съм способността си да чувствам. Тъгата, вината, безнадежността, емоциите ни владеят целият ни живот, лесна раздразнителност, оттегляне в свой свят, неучастие в дейността на семейството… Когато това продължава дълго време се търси медицинска помощ.
Състоянието не протича еднакво през целия ден. Рационалото мислене е породено от емоциите. Депресията е заболяване и това засяга и волевата сфера – те си мислят, че те са виновни, но депресията не се свърза със силата на духа. Причините са

via GIPHY

комплекси, био-социални. Мъката по загубата на близък. Жена, която губи майка си скача заедно с нея в гроба. Когато имаш в рода си някой самоубиец, покачва риска, рискови групи са юноши, родилките, след родилната дeпресия.
Мъжете умират по-лесно от жените, бесят се, а жените избират хапчетата. Самоубийството е индивидуален избор, мъжете избират твърди методи. Не е вярно, че този който говори за самоубийство няма да го направи. Мит е, че няма да го направи. Много често близките когато видят, че някой се дистанцира, водят го по забави, но това не помага, това го натоварва, защото липсва умението да изпитва удоволствие. По възрастните изведнъж стават вяли, пасивни, не излизат, стоят в леглото. Повечето хора преди да направят опит

via GIPHY

ходят на лекар. Казват им – на теб ти няма нищо, иди на психиатър и това още повече ги съсипва. Здрав си, а имаш чувството, че ще ти се пръсне сърцето, свиване на слънчевия сплит, свиване на корема, това са симптоми. Най-уязвимите професии са лекарите, заболекари, ветиринарни лекари.

Капка Георгиева – бившата жена на Волен Сидеров, който направи опит да се самоубие призна следното:

via GIPHY

„Това е болест на душата. Чувстваш, че душата ти е мъртва. Когато душата ти умре, е трудно да се възстанови тялото. В Индия има гора на самоубийците. Те вече са с умрели души и отиват да оставят телата си там. Някои хора се самонаряняват, но това вече е борба за самооцеляване. При мен стана с махането ми като главен редактор, раздялата с Волен, постепенно стана, но изведнъж го осъзнаваш. Само тази мисъл ти е в главата. Беше през нощта, на другия ден се обаждаш на приятели, опитваш се да търсиш себе си. Така открих учителя Дънов. Стигнах до него по писателски път. Написах книгата „Аз съм Дънов“ след успешния ми развод“.
s

Подобни новини

Оставете коментар