ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА пред ПИК и „РЕТРО“: Не са ме ОТВЛИЧАЛИ в Сомалия и не са платените 2 млн. лв за мен! БОРИСОВ е ЛЪЖЕЦ, в съда ще го разберете!

Журналистката и кандидат-депутат на БСП Елена Йончева проговори ексклузивно пред ПИК и „Ретро“ за горещия скандал след думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че са плащани милиони за интервютата й зад граница. Тя се закани да го съди, а след това стана ясно, че конкретната сума, визирана от експремиера са 2 млн. лв., свързани с дела на разузнаването. Каква е истината – има ли френска, или сомалийска връзка и била ли е Йончева агент на разузнаването, журналистката разкрива в сензационно интервю.
ИНТЕРВЮ НА СИМО РУСЕВ


– Госпожо Йончева в хода на предизборната кампания влязохте в остър спор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради обвиненията му, че той и държавата са плащали милиони за реализирането на вашите репортажи. Как ще коментирате обвиненията на бившия премиер и действително ли ще го съдите?
– Понеже съм сигурна, че всичко, което каза Борисов, е лъжа, му предлагам следното морално споразумение: Когато стане ясно каква е истината, когато съдът се произнесе, аз съм готова да се откажа от всяка политическа битка, от парламента, в случай, че бъда избрана за депутат – ако Борисов не лъже. Но в случай, че Борисов е мъж, истински мъж, ако има чест и достойнство на държавник, да поеме своята отговорност и да напусне политическия живот на България, когато докажа, че той е просто един лъжец. Не може политик, лидер на голяма партия да хвърля клевети, обвинения към някого и това да остава без последствия. Не може да очакваш, че всичко ще ти се размине, защото зад теб стои огромна финансова и организационна структура. Аз мога да се защитя, имам журналистическа трибуна. Но представете си какво би могъл да направи той със всеки обикновен гражданин, който му се противопостави, който изрази недоволство от управлението му.
– Да разбирам ли, че открито говорите за натиск върху медиите от страна на ГЕРБ и Борисов?

– Сега сигурно разбирате защо българската журналистика върви надолу по скалата на свободата на медиите. Има страх, самоцензура. Вижте как постъпва Борисов с мен заради едно телевизионно изказване, при това по време на дебат, в което казвам, че санирането, извършвано от ГЕРБ, е неефективно и източник на огромна корупция. Медиите в страната ни все повече се превръщат в бизнес структури, чието оцеляване зависи от волята на вожда. През 2016 година сме на 113-то място по свободата на медиите, през 2009 сме били на 67-мо според изследване на фондация „Репортери без граница”.
– Откъде в скандала се появи името на Данка Панчова свързва ли ви нещо с нея?
– Името на Данка Панчова се употребява доста фриволно, защото това е единствената българка, която по това време е на същото място, на което съм и аз – в Сомалия. От ГЕРБ намесиха френското разузнаване. А френското разузнаване по информация и от техните медии съобщи за освобождаването на група от французи, българка и белгиец. Службите не поясняват как са го направили. Това са си техни прийоми. И аз се опитвам да си го обясня, но друга връзка не намирам. Затова се появи нейното име.
– Твърденията на Борисов обаче не са нови. Имаше преди няколко години подобно обвинение към вас и от министър Московски.

– През 2013 Ивайло Московски в качеството си на министър на транспорта отправи подобни обвинения към мен. Казах, че ще го дам на съд, но той публично се извини и се оправда, че е бил подведен. Изглеждаше искрен и се отказах от делото. Тогава Московски твърдеше, че през май 2009 г. съм летяла за Сомалия с правителствен самолет и че „престоят и действията на Елена Йончева, когато ходи да говори с партизаните и бунтовниците в Сомалия, след това струваха на нашата държава няколко милиона лева“. „След като има желание да дава мнение навсякъде с писма и опровержения. Нека сега да коментира и това. Нейните действия в Сомалия струваха на нашата държава няколко милиона лева. След това трябваше да се разплатим към Франция и ние платихме тази сума – правителството на ГЕРБ. Нека тя да разкаже“, посочи тогава Ивайло Московски.
Отговорих, че нито полетът до Сомалия, нито снимките са направени с финансовото, логистично или организационно съдействие на която и да е било българска или чужда държавна институция.
– Можете ли да припомните обяснението си в детайли, какви бяха фактите?

via GIPHY

– Тогава написах буквално следното: „Информацията, че сме летели с „Авиоотряд 28“ за Сомалия не отговаря на истината и искрено ме натъжава. Винаги съм защитавала честната и открита журналистика независимо от времето и условията, в които работим. Опитът да бъде наклеветен и употребен български журналист, независимо от неговото име, е повод за тревожен размисъл. Екипът ни, който се състои от двама души, е летял с авиокомпания KLM на холанските авиолинии по линията София – Амстердам – Найроби – Джибути. От Джибути до Босасо (Сомалия) сме летяли с местна авиокомпания DAALLO AIRLINES. Времето на пътуването беше следното: 26 април 2009 година – София – Амстердам – Найроби (Кения). 27 април Найроби – Джибути. Връщането е на 8 май, но поради сложността на снимките екипът ни се завърна в София на 22 май 2009 година. Целта на пътуването е заснемането на документален филм за сомалийските пирати след отвличането на кораба „Маласпина Касъл“ с български моряци на борда. Не сме „ходили да разговаряме с партизани и бунтовници“, както твърди господин Московски, защото такива там няма. Има сомалийски пирати и сили на Ал Шабаб, които представляват терористичното крило на Ал Кайда за Сомалия. Направихме три документални филма. Немската телевизия DW – TV излъчи наш репортаж на тази тема. Това е единственото ми пътуване за Сомалия.“ Няколко дни по-късно Московски ми се извини, като оттегли думите си, че „българската държава е платила за нейната журналистическа работа в Сомалия“.
– С днешна дата съжалявате ли, че не подведохте под отговорност Ивайло Московски, че не заведохте дело срещу него?

via GIPHY

– Да. Направих грешка. Ако го бях съдила, сега нямаше да гледаме този цирк с бившия премиер Борисов и неговите нелепи клевети. Реших, че ще се вкарам в негативни емоции, а и Московски, със своето извинение, изглеждаше действително разкаян. Каза ми: „Моля ви, извинете ме, бях подведен.” Попитах го от кого. Отговорът беше: „Не мога да ви кажа.“
– Каква беше ситуацията в Сомалия през този период, какво свързваше пиратите с България?
– През 2009 г. имаше два случая на освободени български граждани, взети за заложници от сомалийски ислямисти и пирати. В едния случай споменатата Данка Панчова с още петима души от френската неправителствена организация „Действия срещу глада“ е отвлечена на 4 ноември 2008-а и освободена след 9 месеца. През август 2009 г. френското правителство беше решило случая. Вторият епизод е свързан с отвличането на кораба „Маласпина Касъл“ с 16 български моряци на борда. Корабът беше похитен на 6 април 2009 г. от водите на Аденския залив и освободен на 9 май 2009 г.
Нашият телевизионен екип, който беше в Сомалия през април – май 2009 г., не е бил отвличан, поради което никой не е трябвало да плаща откуп. Информацията, дадена от г-н Московски през 2013

година, че България е платила милиони (не става ясно на мен или на Франция) по повод нашия „престой“ в Сомалия е нелепа и тогава казах, че ако не се извини публично, ще го съдя. Но не това е важното в случая.
– А кое е важното? Думите на Московски през 2013-та и отправените обвинения на Борисов днес, освен клевета към вас, както вие казвате, представляват ли някаква допълнителна заплаха за обществото, за държавата?


– Тези приказки на бившия министър, както и приказките днес на бившия премиер и неговите пиари, пораждат един друг изключително сериозен въпрос. Ако страната ни действително е платила милиони на френската държава, които, ако е истина, може да се предположи, че са били за откуп или за операция за освобождаване, ексминистърът и експремиерът не изнасят ли държавна тайна? Няма държава, която да каже, че плаща откуп за отвлечени свои граждани. Публичното оповестяване на подобен факт дава мотив за бъдещи отвличания на нейните граждани навсякъде по света. Нещо повече – господин Московски и Борисов говорят за някакви милиони, дадени на Франция. Изнасят ли господин Московски и Борисов държавна тайна на Република България? Имат ли право да дават публично информация, която засяга държавната тайна на друга държава?
– Е, не е ли крайно да твърдите, че Борисов и Московски изнасят държавна тайна?
– Ако Борисов е съдействал да бъде извършено нещо незаконно, някакви плащания, какъвто извод си правя от неговите думи, не е ли той тогава съучастник? Не трябва ли съответните служби да се поинтересуват от това? При всички положения се надявам съдът да събере необходимата информация и истината ще излезе. Вярвам, че има правосъдие в България.

Подобни новини

Оставете коментар