Доц. д-р ГЕОРГИ КЮЧУКОВ от №8, АБВ, Движение 21: ПАЦИЕНТЪТ, а не ЛЕВЧЕТО, трябва да е в центъра на ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, видео:

Здравната реформа, в годините от 1999 до днес, измести центъра на
внимание. Преследва се печалбата, а извън фокус остават пациентите. Това заяви доцент д-р Георги Кючуков, втори във варненската листа за народни представители на Коалиция „АБВ – Движение 21“, по време на среща с избиратели. „В центъра на системата е паричката, а пациентът е някакъв сателит около нея, който служи само за да донесе тази паричка до лечебните заведения. Болниците,


които трупат дългове са държавните, бившите окръжни болници,
университетските и част от общинските, защото освен правата да получават заплащане от касата, нито една друга болница, освен тези, които са под директното ръководство на министерството и на общините, няма задължение да обслужва абсолютно всички пациенти, които отиват при нея“, заяви още Георги Кючуков. „Да сте чували частна болница да приема спешен пациент? По този начин те се отървават от „по-скъпите пациенти“ и ги пращат на другите болници, които трупат дългове“, добави той.
Важно е да направим така, че

хората да остават за лечение тук в България, и да са спокойни и сигурни за себе си. Най-често родителите на болни деца кандидатстват пред Фонда за лечение на деца във връзка с трансплантации. Едно от решенията на този проблем е поканването на екипи, които имат опит с договор за не по-малко от година, за да се разработи и внедри детската трансплантация в няколко центъра в България.

via GIPHY

По думите му НЗОК трябва да се демонополизира, но това не означава, че не трябва да се увеличат средствата в здравеопазването. „6,2% от бюджета трябва да се отделят за здравеопазване“, категоричен бе е ръководителят на Клиниката по неврохирургия – Варна и републикански консултант по неврохирургия. Освен това държавата трябва да стане коректен платец и да внася реални вноски за лицата, които осигурява. Във връзка с темата доц. Кючуков допълни вижданията на Коалиция „АБВ – Движение 21“, че болниците трябва да бъдат дружества със


специален статут и в никакъв случай търговски дружества.
Георги Кючуков завърши с рецепта за оздравяване на здравеопазването ни. Според нея трябва да спрем да го политизираме и че в центъра на всички усилия и предложения трябва да седи пациента и да има стриктно изпълнение на задълженията от всички брънки във веригата – като се започне от държавата и се свърши с отделния гражданин.
На срещата в тракийският дом своите виждания по безкрайните български реформи, изразиха и водачът на листата на Коалиция „АБВ – Движение 21“ в 3-ти МИР Татяна Дончева и президентът Георги Първанов.

Подобни новини

Оставете коментар