РАДАН КЪНЕВ в интервю: Кампанията беше ПУСТА и ФАЛШИВА! ДЕМОКРАЦИЯТА и ЗАКОНЪТ са оръжията на гражданите

– Г-н Кънев, как оценявате почти приключилата предизборна кампания? Като че ли отново важните теми за обществото като съдебна реформа и корупция по високите етажи на властта останаха на заден план, особено за т.нар. големи партии?
– Кампанията беше пуста и фалшива. И то основно поради причините, които Вие излагате. Не само тези два въпроса. Въпросът за икономиката, за съдбата на малкия бизнес в България, реалния икономически дебат, също останаха зад борда. Със съдействието на големите български медии се проведе една фалшива, грозна и много некомпетентна, бих казал некадърна схватка между две партии – ГЕРБ и БСП, които се опитват да ни убедят, че са единствените алтернативи и че са алтернативи една на друга, което просто не е вярно.
– Кой е виновен за това? Медиите или големите партии, на които просто им е по-удобно да няма дебат?


– Естествено медийната среда носи своята отговорност, защото тя насърчи този процес. Но основният проблем е, че БСП и ГЕРБ не могат да излязат на политически дебат. Нито помежду си, още по-малко с другите политически партии, които са много по-компетентни от тях. И двете партии имат слабо, некомпетентно лидерство. Двама страхливи лидери, които не посмяха дори един срещу друг да излязат, а камо ли да излязат срещу хора, които са реална алтернатива.
– Вчера (интервюто е взето на 20 март, бел. ред.) един от тези двама лидери каза, че демокрацията е отнела много на България – образованието, здравеопазването, сигурността.
– За мен това изказване е скандал. Ако има проблем, а проблем има и той е голям, той е, че фасадната демокрация, която се установи у нас през 89-а година, не отне нищо на „червената“ номенклатура и на мафията, която тя създаде. Не им отне възможността да ограбят търговските предприятия с прочутите партийни куфари. Не им отне възможността да си създадат фалшиви партии-клонинги, от които на първо място трябва да се изтъкнат ДПС и ГЕРБ, но има и още много други. Не им отне възможността да създадат фалшиви банки и през тях да откраднат всички спестявания на българските граждани.
Не им отне възможността да създадат мутренските групировки и след тях политическата мафия. Преди всичко не им отне влиянието върху службите, прокуратурата и съдебната система, което направи възможен целия този чутовен грабеж.
Така че, ако нещо е отнето, то е, че мафията ни отне истинската демокрация, защото демокрацията и законът са оръжие на слабия. У нас те се превърнаха в бухалка в ръцете на мутрите.
– Тук сигурно е важно да споменем и посещението на Лаура Кьовеши, ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния. Партиите, както и магистратите, сякаш решиха да бойкотират конференцията?

– Да, защото се страхуват. Страхуват се от румънския модел в правосъдието. Защото в Румъния действително законът се превърна в оръжие на слабите, така както е в древната юридическа мъдрост. Превърна се в защита на обикновения човек, обикновения бизнес от корупцията, от рекета, от чиновническия произвол. Със стотиците присъди на високопоставени политици и чиновници Румъния създаде доза здравословен страх във властта от закона. И законът се превърна в оръжие на обикновения човек срещу безобразията на властта. И резултатът за обикновените хора не закъсня – бизнесът тръгна нагоре, заплатите тръгнаха нагоре, инвестициите тръгнаха нагоре, а храната и горивата при двойни заплати са два пъти по-евтини, отколкото в България.
Румъния, с която толкова много си приличаме и като общества, и като история, и като география, показа, че никой не е обречен, че хората могат да вземат властта в ръцете си и при една все така корумпирана политическа система, да подобрят живота си. Затова и тези, които грабят от хората, крадците, мошениците и ченгетата на власт в България, са изключително уплашени и са готови на всякакви коалиции само и само да не се постигне подобен модел у нас.
– От друга стана от Висшия съдебен съвет (ВСС) се чува, че нямат нищо против срещу Кьовеши. Ясен Тодоров обаче зове да не величаем „спорните постижения на Румънската прокуратура“.У нас също имало политици, съдии и прокурори в затворите, за които ние, по негови думи, не знаем?
– А, не знам. Ако ги отвличат някъде в частни затвори, защото и това е възможно в България, и ги държат там тайно – и това е възможно. Естествено, българските граждани много добре знаят дали имаме високопоставени политици и магистрати в затова. Не, нямаме. Изобщо няма преследване срещу тези хора. Създават се схеми на зависимост.
На мен не ми се иска да коментираме хора. Ясен Тодоров, ВСС, Димитър Узунов, Сотир Цацаров. Всички те са пазители на статуквото. Въпросът е какво могат да направят българските граждани, за да го променят. Защото ние промяна от там не можем да очакваме. А това, което могат да направят, е масово да гласуват за партиите, които подкрепят румънски модел и други мерки за установяване на законност в страната.
– И нека опростим нещата за читателите – защо Румъния успя и продължава да действа, и да отчита резултати, а ние си оставаме все толкова далеч от успеха? Липса на политическа воля или липса на кадри? Къде е проблемът?

– Проблемът се корени в това, че не започнахме съдебна реформа. Че когато предложихме български вариант в рамките на действащата конституция на румънския антикорупционен модел в 43-ия парламент, „за“ гласувахме 8 души. Всички тези 8 души са в Нова Република. Това е важното. Искрено се надявам, че ще се съберат по-широки мнозинства, надявам се да не сме единствени. Но виждам отчайващи позиции – БСП е твърдо „против“, ГЕРБ – твърдо „против“, ДПС – „против“, за мое огромно разочарование – остатъчния Реформаторски блок също е „против“ румънски модел. Какво показва това? Страх от закона и желание за продължаване на кражбите.
Ние казваме обратното – нас не ни е страх от закона, от антикорупционната прокуратура. Не желаем да крадем и го доказахме с напускането на властта, когато тя продължи да краде.
– Преди десетина дни вие от Нова република, а ако не се лъжа и самият Вие в 43-ото Народно събраните, поискахте затваряне на 31 секции в Турция. Какво точно ви притеснява?
– Два пъти съм го искал от парламентарната трибуна още през 2016 г. Имаме всички данни, че Турция в момента не е демократична държава и аз не вярвам, че резултатите ще бъдат честни. Боя се за правата на нашите съграждани в Турция. Боя се, че те ще бъдат подложени на натиск и техният вот ще бъде подменен. Така че да не ми казват, че нарушавам правата им – не, техните права са нарушени от режима на Ердоган, не от Радан Кънев и Нова Република.
Убеден съм, че това е отговорното държавническо решение. Ясно е защо Борисов не го направи – защото на президентските избори получи половината от гласовете в Турция, не знам защо не го прави Герджиков. Не знам какви зависимости издава това, но властта е длъжна да защити закона от една диктатура. По същия начин, по който Германия и Холандия защитиха своя закон.
– Очаквате ли все пак ЦИК да се съобрази с аргументите ви и тези секции да бъдат закрити?
– ЦИК е с мнозинство от БСП и ГЕРБ. Не съм оптимист.
– Определено в последните дни се наблюдава обтягане на отношенията между България и Турция, като дори се стигна на привикване на посланици. Каква е позицията на „Нова Република“, трябва ли да се отиде дори по-далеч в тази ситуация и да се търси подкрепа от ЕС?
– Привикването на нашия посланик за консултация е правилно политическо решение. В ситуация на нескрита намеса така се прави. Искам обаче да кажа друго – няма обтегнати отношения между България и Турция. Има обтегнати отношения между ЕС и Турция. Ние трябва да изоставим пагубната доктрина на Борисов да се подмазваме на комшиите, независимо дали са на североизток или на югоизток, а да осъзнаем, че нашата сила е единна Европа и да се борим за нея. И тук още един важен момент от предизборната кампания, който остава скрит, на фона на селското противопоставяне, като селско не го казвам в лош смисъл към хората, които живеят на село, между Нинова и Борисов. Европа се намира на вододел, предложени са 5 сценария за развитие на Европа, някои от които са много опасни за България, те застрашават свободата на предвижване и сигурността на външните граници. Ние трябва да се противопоставим категорично на тези сценарии и да имаме единна национална позиция. Ние трябваше цялата кампания да дебатираме върху тази позиция, а се оказва, че само Нова Република ясно и категорично каза „Ние защитаваме петата точка от сценария на Юнкер“ – единна Европа, която върви заедно на максимална скорост. Защото това е гаранция и за просперитета на България, и за сигурността на нейните граници, и за свободата на движение на българския бизнес и българските граждани. Какви послания открихте вие в разменените писма между Ахмед Доган и Лютви Местан през почивните дни? Не ме интересуват. Честно казвам, не приемам това, че когато Доган се напие и реши да пише писма, трябва цялата нация да му козирува. Това са формации с външни зависимости, специално в случая на ДПС и с очевидна мафиотска зависимост вътре в страната. Те трябва да бъдат изолирани в бъдещия парламент и да не им се обръща особено внимание.
– В една от последните си изяви вие обявявате края на „менте десницата ГЕРБ, с всичките ѝ патерици, слугини, наложници и т.н“. Ако приемем, че това е така – остава ли алтернатива за десния избирател, който иска да е представен в следващото Народно събрание, тъй като социологическите проучвания показват лоши резултати за вас?

– Социологията показва уникални темпове на растеж на Нова Република. При положение, че е очевидно тежко манипулирана, не може да скрие над двойния ръст в рамките на кампанията, който осигурява сигурно присъствие на Нова Република в 44-ия парламент. Но тук добрата новина е по-голяма. Тя е, че гражданите имат наистина дясна алтернатива, която стъпва на основните ценности на дясната политика, която иска да наложи закона и демокрацията като оръжие на слабия срещу силния, на трудолюбивия срещу крадеца, на този, който иска да се образова, срещу този, който иска да злоупотребява с партийното си положение.
Ние сме ги предложили в прости и ясни решения – румънски модел, децентрализация, за да могат парите да остават в общините, в които се лекуваме, живеем и образоваме. На трето място съхраняване на ниските данъци, проста и малка администрация. И отново – защита на националния идеал за единна Европа. Така че има напълно ясна и категорична, и доказана в битки дясна алтернатива. Нещо, което от периода 97-2001 г. България не е имала. Защото ние имахме едно кратко дясно управление, със своите си кусури, но с много смели реформи и от тогава-насам газим в блатото на царе, телохранители и всякакви кралимарковци, които под маската на политическа девственост вкарват нови и нови ченгета, крадци и мошенници в парламента.
– И последен въпрос – често ли по време на кампанията чувахте отчаяни десни избиратели, които казват: „Този път няма да гласувам“?
– Не. Съжалявам, но за мен това е медийна дъвка. Често чух хора, които съжаляват, че десницата не единна, но отлично разбират, че десницата не може да е единна под шлифера на ГЕРБ. Те със сигурност ще гласуват за алтернатива и на БСП, и на ГЕРБ. Това, което най-често чух, бяха думите: „ГЕРБ да не ги видя повече, но и ония не искам да се връщат на власт“. Това е дилемата пред българите, затова се опитват да скрият, че на тези избори има алтернатива, но аз ви казвам – няма да успят да го скрият.

Подобни новини

Оставете коментар