БНТ заплаши НОВА РЕПУБЛИКА да спре #НоваПанорама, която се излъчи тази вечер от 20 ч, ВИДЕО

Генералният директор на Българската национална телевизия (БНТ) Вяра Анкова изпрати нотариална покана до Нова Република, с която иска спиране на излъчването на #НоваПанорама, както и сваляне на предишните издания на формата.
БНТ твърди, че


е „притежател на изключителните права върху интелектуалната и индустриална собственост, свързани с продуцираното и излъчвано в ефира му предаване „Панорама“. Претенцията на БНТ е, че в първите две издания на #НоваПанорама е използван фрагмент от първата шапка на предаването „Панорама“ и още, че знакът #НоваПанорама е „сходен в изключително висока степен на притежаваните от БНТ права и регистрирани марки“.
Нотариалната покана не съдържа доказателства за притежанието на марките и Нова Република ще продължи да излъчва #НоваПанорама до получаването им.

Радан Кънев – председател на Нова Република:
#НоваПанорама е отговор на


медийното затъмнение, което политическият картел наложи над Нова Република. Първото издание бе излъчено в петъка, когато на председателя на Нова Република бе отказано участие в „Панорама“ с аргумента, че е представител на извънпарламентарна политическа сила. В същото време представители на коалиции в същата юридическа ситуация получиха покани като парламентарно представени. БНТ се позова на становище от ЦИК, което Нова Република обжалва във Върховния административен съд.

Първото издание на #НоваПанорама бе гледано от над половин милион българи само за няколко дни.
БНТ твърди, че целта на #НоваПанорама е


„извличане на лична изгода при направени минимални разходи“ и още, че това ще доведе до „финансови загуби за притежателя на изключителните права“. #НоваПанорама не е търговски формат, в него не се излъчват реклами и по никакъв начин не може да увреди финансовия интерес на БНТ.
#НоваПанорама е акт на упражняване на гарантираната от Конституцията свобода на словото, а асоциацията с предаването на БНТ е нищо повече от политическа сатира.

БНТ настоява Нова Република:
„да свалите видео клипа и всички негови вариации от всички интернет сайтове и платформи, където е бил публикуван до настоящия момент и да прекратите излъчването му по телекомуникационен път, считано от деня на получаване на настоящата покана;
да премахнете всички означения #НоваПанорама от интернет сайтовете, платформите и мобилните приложения, където видеото е публикувано до момента;
да не провеждате и излъчвате за в бъдеще събитие под шапката на притежавания от БНТ знак ПАНОРАМА или сходни и производни на него знаци, включително и #НоваПанорама“.
Нова Република не би могла по никакъв начин да попречи на стотиците хиляди зрители на #НоваПанорама да разпространяват запис или откъси от предаването, нито да забрани медиите да информират за него.
#НоваПанорама се излъчи тази вечер от 20 ч. Може да гледате предаването на този линк: https://www.facebook.com/NovaRepublika.bg/videos/176001326246703/

Подобни новини

Оставете коментар