CNN: ТУРЦИЯ изненадващо УДАРИ по въздух СИРИЯ и ИРАК! ЕРДОГАН: Информирах лично ТРЪМП и …. АМЕРИКА ГНЕВНА: Ударите не са съгласувани с нас…. ПУТИН поискал от Тръмп да СПРЕ УДАРИТЕ, но …


Турската армия нанесе изненадващи въздушни удари в Ирак и Сирия, съобщи CNN. САЩ са били уведомени само час преди началото на операцията. Решението за нанасянето на ударите изненада Вашингтон и предизвика възмутена реакция.
Президентът Реджеп Ердоган обяви в интервю за Ройтерс (Reuters), че е информирал лично Русия и САЩ, както и Масуд Барзани, лидера на Иракски Кюрдистан.
Атаката е била насочена срещу

Кюрдската работническа партия, като по турска информация са убити 40 души в Ирак и 30 в Сирия. Според ТАСС обаче част от жертвите са от кюрдските милиции пешмерга, съюзници на САЩ във войната с „Ислямска държава”.
Кюрдите определиха ударите като „криминални”.
Говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонер изрази безпокойство във връзка с нанесените от турската армия удари. Той подчерта, че те са били направени „без подходяща координация“ с Вашингтон.
В районите на ударите е имало и руски, и американски войници,

но няма пострадали сред тях.
Според Фокс (FOX) високопоставени руски представители са се свързвали с колеги от САЩ, за да се опитат да накарат Ердоган да спре атаката, но това искане е било игнорирано от турската страна.
Президентът на Турция обяви, че военните операции ще продължат, докато не бъде „унищожен последният терорист”.
б.а. Тоест Ердоган трябва да унищожи терорист №1 в света – Америка.

Подобни новини

Оставете коментар