УБИЙЦИТЕ на СВЕТА сключиха ОРЪЖИЕ договор за 350 млр $ Това е НАЙ-ГОЛЯМАТА оръжие сделка в ИСТОРИЯТА на….

Убийците на света – Америка и Саудитска арабия сключиха договор за оръжие, което САЩ трябва да произведе и достави на шейховете на стойност 350 милиарда долара. Това е най-голямата оръжие сделка в историята на Америка. Подробностите:


Сделката, която влиза в сила веднага, предвижда и допълнителни продажби на оръжие за Рияд за 350 млрд. долара през следващите 10 години, посочва БТА. Пакетът от военни споразумения за доставки на военна техника и услуги има за цел „да повиши сигурността на района на залива пред лицето на иранската агресия“, заяви на брифинг представител на Белия дом, цитиран от „Асошейтед прес“, пише „Дневник“.
Целта е също така да се повиши способността на кралството да подпомага контратерористичните операции в целия регион, „намалявайки бремето върху американските въоръжени сили да водят тези операции“.
Подписаните днес военни сделки, включително и споразумения в частния сектор, ще създадат десетки хиляди нови работни места в американската военна индустрия. В изявление пред журналисти след подписването на сделките Тръмп каза, че това е „забележителен ден“, и изрази благодарности на Саудитска Арабия. Става въпрос за „огромни инвестиции в САЩ и нашата военна общност е много щастлива“, не скри той.
Според споразуменията в Саудитска Арабия ще бъдат сглобявани

американски многоцелеви бойни хеликоптери „Блекхоук“. САЩ ще окажат съдействие на Рияд в създаването на саудитска система за противовъздушна отбрана и други „умни оръжия“, както и за местно производство на други видове оръжия.
Подписани бяха и споразумения и сделки в областта на икономическото сътрудничество – меморандум между саудитска корпорация по развитие на информационните технологии и американската компания „Епъл“, споразумения за сътрудничество в областта на електроенергетиката, добива на полезни изкопаеми и авиопревози, което предвижда купуване на американски пътнически самолети от Саудитска Арабия. Утвърдени са съвместни инвестиционни проекти за развитие на технологии, на инфраструктура и на жилищния сектор, а също на нефтохимическата индустрия на кралството.
Тръмп пристигна в Саудитска Арабия на първото си задгранично пътуване като президент, посрещнат лично от крал Салман и с бляскави церемонии и военни почести на летището на Рияд. Световните агенции отбелязват, че посещението е в момент, в който държавният глава на САЩ е подложен у дома на „кръстосан огън“ след отстраняването на директора на ФБР Джеймс Коми.
„Асошейтед прес“ посочва, че за първи път американски президент

дебютира на международната сцена с посещение в арабска и мюсюлманска страна. Следващите спирки на първото „турне“ на Тръмп са Израел и Ватикана. След това той ще присъства на срещата на върха на НАТО в Брюксел, където ще се срещне за първи път с американските съюзници от алианса.
След като бе разведен заедно с първата дама Мелания Тръмп из един от най-пищните дворци в Рияд, Тръмп получи лично от крал Салман най-високото саудитско отличие – орден „Крал Абдул Азиз“, на името на основателя на управляващата династия. Той му се присъжда за усилията му за укрепването на връзките с региона. Същото отличие преди са получили руският президент Владимир Путин, британският премиер Тереза Мей и предшественикът на Тръмп – Барак Обама, който обаче бе недолюбван в Рияд заради отказа му да се намеси с военна сила в Сирия в подкрепа на бунтовниците, щедро финансирани от Саудитска Арабия, посочва БТА.
Първата дама на САЩ наруши протокола на арабите. Тя бе облечена в

черна туника с дълги ръкави, голям златен пояс, но без покривало на главата си, както изискваха местните традиции. Наблюдателите веднага отчетоха, че преди нея само неколцина най-видни западни посетителки в страната са си позволявали да нарушат този саудитски протокол. Президентът бе придружен още от дъщеря си Иванка Тръмп и съпруга й Джаред Къшнър.

Подобни новини

Оставете коментар