БЪЛГАРИЯ единствена в света РЕАБИЛИТИРА ФАШИЗМА при ИВАН КОСТОВ с отмяна на…. НАРОДНИЯТ СЪД в света е създаден от ЧЪРЧИЛ Най-много УБИТИ ФАШИСТИ от НАРОДНИЯ СЪД има във ФРАНЦИЯ – …. В БЪЛГАРИЯ са едва…

България единствена в света е реабилитира фашизма като отмени решенията на Народния съд. Това стана първо през


1996 г, когато Върховния съд отменя присъдите издадени от първи и втори върховни състава на Народния съд с мотива за процесуални нарушения без да се уточнява какви са те. Отделно по иск на отделни наследници са отменени множество присъди издадени от други съдебни състави на Народния съд. През 1998 г Конституционният съд на България приема, че Народният съд не е съдът съществуващ и действащ към оня момент като част от правосъдната система на държавата, а е един извънреден съд с определени по време правомощия. От гледна точка на днес действащата конституция така издадените присъди не могат да се окачествят като съдебни актове.
Освен това през 2010 г 41-вото Народно събрание приема изменение на закона за политическа и гражданска реабилитация на

репресирани лица внесено от депутата на СДС Лъчезар Тошев. С този акт бяха реабилитирани осъдените от Трети върховен състав на Народния съд – участници в комисиите за разследване на убийствата на 22 000 полски офицери и интелектуалци в Катин и Виница.
Малко хора в България знаят, че Народният съд за осъждане на фашизма е създаден във всички европейски държави по идея на Чърчил. Най-много фашисти след падането на Хитлер Народният Съд избива във Франция – 90 000 фашисти, следва Холандия. В България Народният съд осъжда и убива най-малко – 11 000.

Подобни новини

Оставете коментар