ИЗВИНЕНИЕ от ПУТИН никой от българските ВЕЗИРИ не посмя на поиска! Затова ПУТИН сам се извини с ОБРЪЩЕНИЕ на говорителя на правителството в което се казва: ……

Извинение от Путин никой от българските вождове не посмя на поиска! Затова Путин сам се извини с обръщение на говорителя на правителството в което се казва:

Никой в Русия не се опитва да отрича приноса на първото българско царство в делото на създаването на славянската писменост. Това би противоречало на историческите факти, заяви говорителката на руското външно министерство на Русия.
Раздухваният в България скандал във връзка с историята на произхода на славянската писменост е изкуствен, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.
Според Захарова думите на Путин са изтълкувани неправилно. „Убедени сме, че такъв светъл празник като Деня на славянската писменост 24 май трябва да помага за сближаването на нашите народи, които почитат Кирил и Методий, и със сигурност не трябва да става причина за раздори и конфликти, да не бъде повод за изкуствено нагнетявани страсти“, подчерта говорителката.
„Това е изкуствено раздухван скандал, който


при „правилна“ обработка, е напълно способен да внесе някакви елементи на напрежение в руско-българските отношения. Надявам се, няма да се стигне до това. Разбира се, това едва ли би било от полза за нашите две страни. Тези изявления са необосновани, възможно е да не се е доразбрало за какво ставаше дума. „Никой в Русия (…) не се опитва да отрича приноса на Първото българско царство в делото на създаването на славянската писменост, това би противоречало на историческите факти. В този случай става дума за македонските земи и то

за македонските земи като за географско понятие. Още по времето на Римската империя регионът, където по-късно са се родили и работили светите Кирил и Методий, се е наричал Македония, затова по този въпрос всичко би трябвало да е пределно ясно и понятно. Нашата позиция по този въпрос беше изложена много ясно. Смятаме, че би било целесъобразно сега да се съсредоточим върху обсъждане на въпросите на двустранното сътрудничество, а не да се търсят поводи за конфронтация, още повече, където такива няма, коментира Мария Захарова.

Подобни новини

Оставете коментар