БОРИСОВ и ГОРАНОВ скочиха на жената на техен евродепутат СЪДИЙКАТА отмени акт на НАП за 1 242 722,52 лв, защото ТИР-ът бил багаж

юБорисов и Горанов скочиха на жената на техен евродепутат. Съдийката отмени акт на НАП за 1 242 722,52 лв, защото ТИР-ът бил багаж. Подробностите:


Решение на Върховния административен съд, с което се отменя ревизионен акт на НАП, вбеси Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Това става ясно от публикуваната стенограма на последното правителствено заседание.
Става дума за казус, по който транспортна фирма е обжалвала наложен акт от данъчните, но съдът го е отменил, приемайки, че… ТИР-ът е багаж на шофьора. юю
Актът на столичната НАП е издаден на 10.08.2016 г. и с него са установени задължения по Закона за ДДС от периода 2010-2011 г. в размер на 1 242 722,52 лева. Фирмата се занимава с превоз на автомобили и пътници с фериботен кораб по линия Оряхово-Бекет-Оряхово. През ревизирания период тя е осъществявала превоз на ТИР, ТИР с ремарке и камион, като е декларирала извършените доставки като облагаеми с нулева ставка.
От НАП обаче са приели, че тези доставки на услуги не представляват осъществен международен транспорт на пътници, поради което не е приложима тази хипотеза. Според данъчните извършените от ревизираното дружество доставки са с предмет услуга по транспорт на стоки и са с място на изпълнение на територията на страната, заради което са облагаеми със ставка 20 на сто.
Ето какво са си казали Борисов и Горанов по този повод:

„ГОРАНОВ: Това, което искам да споделя с вас е, че с Решение № 9395 на Осмо отделение на Върховния административен съд от 17 юли 2017 г. – б.а. с докладчик Мария Радева, жена на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев – след задълбочен анализ


Административният съд отхвърля жалбата на НАП срещу отмяната на ревизионен акт, като стига до извода, че ТИР-ът е багаж на шофьора. Това само го споделям, за да разбирате колко е трудно понякога на администрацията да се справи със сложните казуси, които възникват пред нея. Когато говорим за съдебна реформа, тя прониква във всяка част на нашия обществен и икономически живот и стига до там, че ТИР-ът става багаж на шофьора.
БОРИСОВ: Аз освен да го приема това като виц, не мога да допусна, че това е истина.
ГОРАНОВ: Има го на сайта на съда, Решение № 9395 от 17 юли. В името на народа и следва.
БОРИСОВ: Затова госпожа Захариева и госпожа Цачева, нали пратихме едно писмо, защото дори най-малкият коментар по темата ще се приеме, че едва ли не се месим или нещо казваме, до Брюксел, съдиите и прокурорите, така както искахме за прокурорите, така и за съдиите да дойдат и ето по такива теми да се произнесат и да си обясняват там, просто ако това е вярно. Аз не мога да го приема, че е вярно, въпреки че Горанов чете дела, да приемеш че камионът, ТИР-ът отзад ти е багажа, значи машинистът може целият влак да му е също багаж по тази логика с товарите. Просто не ми се ще.
Затова

да се иска проверка и на съдии, и на прокурори, както беше по прокурорите, вие сте искали, но ето по такива дела да дойдат и обяснявайте се. Ние искаме от НАП да събере приходи да има за заплати, да има за пенсии, ТИР-ът – багаж. И го провери дали е така. И госпожа Цачева като отиде на Висшия съдебен съвет … Това малко звучи като синджирът си дойде, козата я няма.
Точно за това са тези проверки или ние не ги наричаме проверки, а механизъм за подкрепа и подпомагане. Нека да ни подкрепят и да ни подпомогнат, но не може НАП да кажат не събираме или сме осъдени или няма да си съберем приходите от този ТИР, защото той се явява багаж на шофьора. Повтарям, проверете го!“

Подобни новини