ИРАН отказа на БОЙКО БОРИСОВ да прелети през иранското въздушно пространство, което наложи САМОЛЕТЪТ да … Затова МВнР извика за обяснения посланика на ….

Иран отказа на Бойко Борисов да прелети през иранското въздушно пространство, което наложи самолетът дасе върне към Турция, която пък съдействала прелитане през иракското въздушно пространство
Правителственият самолет с Борисов на борда е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство, съобщи в Рияд вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Полученият в последния момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас, съобщиха от правителствената пресслужба.
След като екипажът е получил искането за излизане от иранското въздушно пространство, тойсе е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полета над иракска територия, обясни вицепремиерът.
Захариева изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни.

Подобни новини

Оставете коментар