в-к СЕГА: БЪЛГАРИЯ СВИ 2 млр лева, повтарям 2 млр за ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ и не го…… За сравнение ЕСТОНИЯ го изгради за 25 млн евро, повтарям за 25 млн… ГНЕВНИ КОМЕНТАРИ под материала ….

България вече е пръснала, б.а. разбирай свила около 2 млрд. лева за изграждане на електронно управление и въпреки това не е напреднала особено. Естония, която е европейски лидер в е-управлението, е постигнала своя успех с 20 пъти по-малко средства – със скромните 25 млн. евро, или около 50 млн. лева. Парите са похарчени в приблизително един и същ период от време – в последните15 г., когато и двете страни обявяват, че започват да работят за е-управлението.
От 2002 г. насам всяко българско ведомство си е поръчвало скъпи сървъри и скъп софтуер, за да стане ясно в следващите години, че продуктите са несъвместими и мрежите на различните администрации не могат да „разговарят помежду си“. Балтийската държава е инвестирала 70% от сумата в техника, а софтуерните решения са били безплатни, защото са използвани програми с отворен код. Тези и още факти разкрива анализ на Българската стопанска камара, който сравнява напредъка на двете държави.
Въпреки колосалните инвестиции у нас държавните ведомства предлагат едва 2900 услуги, като повечето са елементарни – позволяват електронно подаване на документи и заявления, но общуването клиент – чиновник остава на хартия. В същото време в Естония е-управлението на практика е навсякъде – дори в училищата, в болниците и в аптеките, при гласуването. У нас пpинтepитe в министерства, агенции, общини и т.н. продължават да растат застрашително, докато в Естония админиcтpaцията работи онлайн и така пecти пo двa тoнa xapтия вcякa гoдинa.
Талин започва да гради е-правителство през 2001 г., внедрявайки електронни лични карти. Те са с чип – носител на персонални данни, т.е. играят ролята на електронен подпис и дават на гражданите достъп до всяка електронна услуга. У нас серия правителства отказват да направят тази важна реформа, но си правят всякакви дребни експерименти. През 2011 г. тогавашният кабинет на Бойко Борисов решава да внедри успешния естонски опит, нопосле нещата отново зациклят. И в момента 30% от администрациите в България не приемат електронно подписани документи. 98% от всички заявления за ползване на е-услуги са към пет държавни служби, сред които НАП, Инспекцията по трупа, кадастъра. В последната година едва 19% от българите са общували с администрацията онлайн – срещу 77% в Естония.
Още през 2007 г. в Естония е било възможно човек да регистрира фирма през интернет за 15 минути, да получи легализация и още същия ден да започне бизнес. В България процедурата и днес отнема повече от 20 дни.
Администрацията в България към днешна дата събира от гражданите общо 5985 вида документи или удостоверения, за да предоставя услугите си. Попълването на декларации и справки и плащането на данъци отнема на средностатистическия българин 53 часа. Естонският данъкоплатец прави същото за 9 пъти по-малко време.

НАПРЕДЪК

Положителна новина е, че през миналата седмица Държавната агенция „Електронно управление“ пусна системата за електронно връчване. Чрез нея всеки българин може да си направи пощенска кутия на държавен сървър и през нея да получава документи и услуги по електронен път. Администрациите трябва да направят профили на електронните си услуги на този сайт, а гражданите ще могат да си направят кутия за електронно връчване на документи. Условието е да притежават или електронен подпис, или персонален код от НОИ.

Е-БИТИЕ

Естонците могат да си купуват онлайн – например през смартфона, билети за паркинг или за градски транспорт. Здравните досиета са електронни и пациентът няма нужда да носи със себе си епикризи, лабораторни изследвания, рентгенови снимки – всичко е достъпно през компютъра. Дори шофьорските книжки, дебитните и кредитните карти там се смятат за отживелица, защото информацията е достъпна онлайн, а банковите операции се правят през лаптопа или телефона. Естонските училища работят с е-дневници, а родителитеполучават информация за оценките на децата си по мейла.

Дай мнение по статията
СЕГА Форум – Мнения: 25 Видими

50

steppenwolf04 Декември 2017 20:03
Хмм…че тя тая далавера по-доходоносна от санирането, бе…!!!
Devil04 Декември 2017 20:12
Не е прахосала, а брутално са откраднати и присвоени от фирми на властимащите, независимо от цвета им. особено от Никито Василев. Преди няколко месеца изгубих 2 часа работно време, за да отида на крака в НАП-Център на около 15 км от местоработата ми, за да си извадя т.нар. ПИК, чрез който да мога да ползвам 1/3 от услугите на бирниците по интернет. Да, ама Не. В КАТ ми заявиха, че всякакви удостоверения извадени от интернет и без мокър печат не се признават. Отново 2 часа загубени, за да подам заявление в НАП, чакам 1 седмица за нещо което могат на секундата да издадат и след 1 седмица отново 2 часа в работно време – общо 6 часа съм лишил работодателя си от време за което той ми плаща. Та, да ви … Българията, ЕС и Електронното правителство, и на институции които не работят в събота и неделя – почивайте от понеделник до петък.
Devil04 Декември 2017 20:13

BG_BG04 Декември 2017 20:37
При ревизия на фирмата ми от НАП ми искаха Справка Продажби от 1.1.2012г до юли 2017………..разпечатани на хартия.Все пак след няколко разговора по телефона се съгласиха да им ги дам на флаш-ка/след като им казах че трябва да си купят хартия и няколко тонер касети/.ПлесNick04 Декември 2017 21:12
Няма да е оф-топик ако туканка, под електронното управление, ви кажа какво чух по БНР-ето днеска, след 16 часа, за прословутото електронно, демек по Интернет,
гласуване! Та, имало днеска в София дискусия някаква за въпросното гласуване (аз му викам „вот по айфоня, от WC-то – докато чекам жената от дюкяна на Марешки ЛОПЕДИУМ да донесе“! И на дискусията нашия човек (сиреч от нашия Форум човек) проф. МищоК. го направил въпросното гласуване хентен бербат! Накълцал го ситно-ситно, за велика моя радост, щото аз сума ти постове ПРОТИВ тая тъпня на РБовете съм напущал тука! И оня, Димитър Димитров, и той против! По „Хоризонт“-а лично журналистката Железова го интервюира въпросния експерт от СУ! Та чилякът каза, че нема бела държава дето да не дава заден за гласуването по ИНТЕРНЕТ! Сал една България упорства ли, упорства…. А, пуснаха и запис от корифея, властелина на ВРЕМЕТО и ВСИЧКОТО, другаря Андрей Райчев, според който мажоритарното гласуване (от типа на предложеното на 6.11.2016) било, цитирам (по слух): „Увод към президенска република“ (край на цитата)… Очаквах СЕГА да пуснат една дописка за въпросната дискусия, но не би!

Бърдоква04 Декември 2017 22:26
Е да ама в Естония нема Винету

Femto04 Декември 2017 23:00
Ние, обаче си имаме еврокомисар по цифровизацията – българския политик от партия ГЕРБ и депутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП) (от 2009 г.), зам. председател на ЕНП Жени (от 2012 г.) и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата

raven707bg04 Декември 2017 23:04
*
България вече е пръснала около 2 млрд. лева за изграждане на електронно управление и въпреки това не е напреднала особено. Естония, която е европейски лидер в е-управлението, е постигнала своя успех с 20 пъти по-малко средства – със скромните 25 млн. евро, или около 50 млн. лева.
*
Нова аритметика ли сте измислили?
Тъмно пиво04 Декември 2017 23:47
Е да ама в Естония нема Винету
Аааа, не само Винету! Естония си няма цар-премиер, няма си и тройна коалиция.

Емзеперикс05 Декември 2017 01:12
Когато лапачите по веригата са много, поради страх от реформи, цените са големи.
Но така пък се печелят избори за да се раздават европари.
Проблема ще дойде когато прекратят европрограмите.
А угодната причина за проблема – приватизацията.

mr_self_destruct05 Декември 2017 04:35
Кой им е писал без пари софтуера на естонците?

Морският05 Декември 2017 06:39Това е истинското мерило за корупцията. Сравняване на крайните цени на „електронизация“, пътна поддръжка, водни цикли, сметоизвозване, ремонти и доставки по училища и детски градини, интегрирани транспорти….., по кратко щеше да бъде да напиша от къде не се краде, ама не мога да се сетя и едно. Доста африкански и латино лидери ще им завидят, нищо че сме две петилетки в Европейския Съюз.

Емзеперикс05 Декември 2017 06:53
Кой им е писал без пари софтуера на естонците?

25 млн.евро за софтуер на линукс не са малко пари.

len05 Декември 2017 07:08
Като каза „линукс“, докога нашите управници ще хранят Бил Гейтс, щото оня хич си няма пари…
Злата_катерица05 Декември 2017 07:22
Разбира се че са похарчени
Злата_катерица05 Декември 2017 07:33
Целият проблем на електронното управление е че се опитва да се цифровизират хартиени правила. В резултат на което преписки и документи се прехвърлят между институциите, а не информация. По закон един документ не може да бъде подписан от машина (компютър) а само от човек. Представи си един държавен служител седи на сървъра и подписва. И като наближат празници и си пусне болничен „електронната“ услуга спира. Затова няма официални електронни услуги за граждани и бизнеса. Не могат автоматично да издадат документ, който да е официален т.е. да послужи пред съд например.
От друга страна всяка институция си поддържа тяхна си база данни т.нар. регистър и си я пази и кътка за да се намират тези хора на работа.
Държавната администрация отдавна е разбрала че електронното управление ще им изяде хляба. Саботажа на цялата работа е на всички нива.

меф05 Декември 2017 07:45
„Инспекция по трупа“….
Bonjorno05 Декември 2017 08:32
За какво електронно управление се говори, когато НИКОЙ не иска такова нещо да съществува. Затова темата е само голяма черна дупка за пари, от които някой „наш“ чиляк си освежава банковата сметка. Че то ако имаше такава система щяха да лъснат толкова много неща, щеше да излезе толкова много смрад, че сегашните разпространителски дейности на опозиция на челен управленски опит щеше да е дребен пасквил.
Имаше задание за съдебната система за отчитане на всички доказателства – никой не я направи щото … абе нямаше как да се измъкват наши хора.
Говореше се за цялостна система за връзка данъчни-митница-МВР, ама нещо все не тръгва.
Електронното подписване си е направо самоубийство при тази система на компютърна сигурност – няма никакъв проблем да ви откраднат ел. подписа и да се справят след сами.

П.П. Линукс или Майкрософт изобщо не стои въпросът – и двете са еднакво безсмислени за тази работа. То и затова еврокомисията хвърли толкова пари да търси как даси направи системите така, че хем да не може отвън да се влезе, хем да стават за работа навсякъде. Ами не става, когато изборът е между Сцила и Харибда.

ернани05 Декември 2017 08:51
Напълно съм съгласен с фактите. Само да не си градим кумир от Естония. Познавам двойка възрастно семейство, което избяга оттам и се пресели тука. С думите да създадем дом в една нормална страна.
Естествено бързо се разочароваха. На принципа: ще бъда вечно щастлив там, където никога не съм бил, по Бодлер.
независим05 Декември 2017 09:32
Катерицо,

sega_00705 Декември 2017 09:44
Естония може да си има е-правителство, но пък ние си имаме е-идиот.dobadoba05 Декември 2017 10:59
Преди месец ходих на ГТП.
Поискаха ми документ за платен данък, дадох им документ за банков превод, с подпис печат от банката.
С такъв съм минавал преди, нямало е проблем.
НО били приели някакъв нов закон, според който трябвало в документа да има специално стикерче, което като го прекарали през скенера, да се харесало на тия от НАП!
ХА-ХА-ХА, но изобщо не ми стана весело !!!
Трябвало било да ходя до общината, за да били те да проверят дали съм си платил данъка и да ми дадат такова стикерче !!!!!!

Толкова за е-управлението в БГ.

Dedovec05 Декември 2017 12:13
Тия дето държат лицензите за електронен подпис пръснаха луди пари да не им се развали монополът. Не зная дали точно те са гушили 2-та милиарда, или само част от тях. Факт е обаче че с блокирането на е-управлението се правят щети за милиарди: забавяне на документи, висене по канцеларии и т.н.
Нещата с е-управлението у нас ще тръгнат, когато електронния идентификатор на личния документ(карта) се признае за равен с електронноя подпис, както е в Естония. Тогава всеки ще си вади справките от домашния компютър, а лични заверки ще се правят само при обосновани подозрения за фалшифициране на документи. То както е известно, у нас фалшифицирането на документи не се счита от управляващите и за престъпление, де.

mi6osp.05 Декември 2017 12:17
Боя се, че от 2009г. България прахоса не 2, а 200+ милиарда.

bombastic05 Декември 2017 13:27
Аха, ще се присмеем, присмеем, па ши продължим да си кютаме смеейки се?! После някой ще ми рече, че ГЕРБ било най-доброто… да, ама в краденето!

Подобни новини

Оставете коментар