ГОРАНОВ на парламентарен КОНТРОЛ: 782,9 млн са разходите за обслужване на ДЪЛГА за 2017, КОМИСИОННИТЕ са …. ГЕЧЕВ: С 11 млр фискален резерв БЪЛГАРИЯ финансира Германия, Италия, … ГОРАНОВ: Вярно, ЛИХВАТА е ОТРИЦАТЕЛНА, но ….

На парламентарния контрол днес станаха ясни подробности за дълга на България, а най-важното е, че 62 депутати внесохо подписка за дискусия в парламента за дълга и според правилника на Народното събрание искането нямаше как да не бъде прието защотоса събрани подписите на повече на една пета от депутатите. Дискусията ще е по време на следващия парламентарен контрол. Днес стана ясно, че през 2017 разходите по обслужване на дълга са 782,9 млн лева, а за за 2018 г щели да бъдат 705 млн. Лошата новина за робите български е, че след 2020 са по-големите погасявания на дълга.
През 2015 г дълга е увеличен със 7 млр, а комисионната за него е била 1,24 млн евр, обяви Горанов от парламентарната трибуна. За 2016 г дългът е увеличен с 1,4 млр лева, а комисионните
са 398 000 евро. за 2017 г увеличението с 5 млр лева.
Въпросите към Горанов задаваше Гечев по времена днешния парламентарен контрол.
Гечев попита, защо 11 млр стоят в БНБ замразени като фискален резерв, който е 3 пъти по-голям необходимия по закон.
Горанов обясни, че това са наличните средства на държавата с които се погасяват дългове или се покрива дефицит, или се пълнят дупки.
Гечев попита защо разходи, които не са извършени, като 1,3 млр за армията се отчитат за разходи, а Горанов само призна, че това е така и толкова. За отрицателните лихви на 11 млр държавни пари в БНБ Горанов втрещи:БНБ е определила отрицателни лихвени равнища без значение дали това са държавни пари или пари в частните банки. Досега не сме заплатили отрицателна лихва, да, варно е – не реализираме доход. И се похвали:
2 млр изтеглени през 2016 за радост не се наложи да бъдат използвани за стрес тестовете на банките.
Гечев обаче отново атакува:
Излиза, че бедна България финансира държавните бюджети на други държави, като Германия, Италия, Испания, … Тези пари не стоят в мазето на БНБ.
Дългът на България е 2 пъти по-висок от преди 2 години. Защо други държави нямат такива изисквания като дългът да е на 20 процента от брутния вътрешен продукт и нулев дефицит.
Тъй като около дълга има много въпроси ние поискахме разисквания и събрахме подписите на 62 депутати, каза Гечев.
Новият председател на Народното събрание – Черната Цветаприе подписката и обяви, че според правилника те са повече от една пета и дискусия ще има на следващия парламентарен контрол.

Подобни новини

Оставете коментар