Всички във ВЛАСТА хвалят ДОГАН, НОВОГОДИШЕН ПОДАРЪК бил за всички АМЕД пак го ПОРЪЧАЛ, но не да го УБИВА, а да си остане БАНДИТ Вторият в ДАНИЯ вестник: БЪЛГАРИЯ е НАЙ-КОРУМПИРАНАТА ДЪРЖАВА в Европейския съюз от 2012 г, освен това …

Всички във властта хвалят Доган, новогодишен подарък бил за всички. И ПАРИотите и гробарите, само Капиталистите признаха, че им го начукал. Амед Доган пак го поръчал, но не да го убива, а да си остане Бандит. Помните как от трибуната на парламента Бандита излъга, че Доганго е поръчал убийството му. 9 години по-късно се доказа, че Доган не е поръчал да го обива, а да го направи свой Бандит.
Вторият в Дания вестник написа:
България, която ще е председател на ЕС е най-корумпираната държава в Европейския съюз от 2012 г до днес.

Последните десет години в ЕС бе България, която стана член през 2007. И не е случайност, че докладът излиза точно сега. На 1 януари страната поема председателството на СЕ и следващите шест месеца министрите на страната ще представляват Европа в Съвета на министрите, по време на всички преговори в ЕК и ЕП, както и ще подготвят и провеждат всички срещи на министри.

Политически и посредством медиите на българското правителство ще бъде упражнен натиск във връзка с борбата срещу корупцията. Видим ли български министър на среща, ще ползваме възможността да зададем въпрос, казва Kati Piri.

Въпреки че страната е членка на ЕС от десет години, проблемът с корупцията е огромен както по границите, така и по всички етажи на властта, разказваKofod, датски депутат, който се занимава с международните мрежи за пране на пари и данъчни измами и има поглед върху корупцията в страната.
По време на председателството ще поставим във фокус защитата на разкриващите служебни тайни, казва Kofod.
В безброй доклади и мнения корупцията на всички етажи в страната е описана като обществен проблем номер едно.
Според индекса на Transparancy International България е най-корумпираната страна в Европейския съюз. Дания е на върха на таблицата, а на дъното ѝ са страни като Румъния, Италия, Гърция… България е най-най-последна. Така е от 2012 г.
Ако питаме самите българи, нещата не изглеждат по-добре. В изследване на Евробарометър, по заява на Европейската комисия, от началото на декември 71% от запитаните българи отговориха, че подкупите са практика в полицията и на границата. Това е страната с най-ниско обществено доверие в целия ЕС. Миналата седмица опозиционната партия в парламента обсъди вот на недоверие за правителството на Бойко Борисов заради корупционните практики в редиците на коалиционните партньори.
От страна на ЕС комисията проследи десет години доклади за

напредъка в съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Борбата с корупцията е тази област, където не се случва нищо. Докато предишните резултати изглеждаха обещаващо в някои области, усилията не са довели до търсената промяна в борбата срещу корупцията.
Правителството е направило опит 2015-2016 г. с фокус създаване на специална антикорупционна организация с правомощия да разследва администрацията и високите етажи на властта за конфликт на интереси и лични придобивки, но идеята не минава през парламента поради липса на подкрепа, което илюстрира липсата на политическа воля за справяне с проблема: четем в доклада, който продължава.
Системата за борба с корупцията е фрагментирана и неефективна. Като резултат корупцията се разнася на ниските етажи на властта необезпокоявана.
От месец май насам, реформата сякаш е получила тласък, дори при непостигнат реален резултат особено в частта необходими законови промени и стъпки от страна на правителството в борбата срещу корупцията, пише Комисията.
От положителната страна, внесен е законопроект за централен орган, който да осигури вътрешен контрол и е съставен план как да се внасят и разглеждат публично обвинения в корупция.
В писмен коментар от днес, Комисията заключава, чее твърде рано за изводи и България не е постигнала никоя от целите. Както е посочно в докладите, България трябва да работи върху подобрение на вътрешните механизми срещу възникване на корупционни практики, ранното им откриване и да осигури резултатни обвинителни процеси за разкритата вече корупция с повдигнати присъди в съда, пише Комисията.

Като коментар към доклада Piris Министерството на вътрешните работи пише за извършена проверка на следствените прокурори и че „няма доказателства за извършено нарушение“. В нарочно писмо до вестника, МнВР подчертава че борбата срещу корупцията е приоритет.

Въведена е ротационна система за гранична полиция, пътуващи са спирани и интервюирани на случаен принцип след преминаването на границата, в полицейските коли са монтирани камери за наблюдение и е създадена Гореща линия за сигнали от граждани, пише министерството. И за пример е дадено задържане на турски гражданин от юли, който опитал да мине границата срещу сто евро. Според наказателния кодекс, подкуп е престъпление, пише министерството.

Превод: Лиди Олесен

Подобни новини

Оставете коментар