Тhe Guardian: МУЗИКАТА ще играе, ФОЙЕРВЕРКИ ще експлоадират от 1 януари в НАЙ-КОРУМПИРАНАТА ДЪРЖАВА в Европа… Всеки ПЕТИ е КОРУМПИРАН… ДОБЪР АНАЛИЗ за живота в България и тази МУТРЕНСКА СНИМКА

Музиката ще играе, фойерверки ще експлодират и ще блещукат, след като на 1 януари сутрин настъпи ударът, България, най-бедната и„най-корумпирана“ страна в Европейския съюз, ще поеме ротационното председателство на блока.
Председателството – председателстващо срещите на ЕС и определянето на дневен ред – няма влияние, което някога е имало, но все още е голям момент за източната балканска нация от 7,4 милиона души, която беше част от последната вълна на разширяване на ЕС, която се събра на изток и на запад.
Още повече от десетилетие след присъединяването на България към ЕС остават въпроси, свързани с борбата с корупцията, докато присъствието на крайнодясни малцинствени партии в правителството предизвика тревога. Според индекса за възприемане на корупцията на Transparency International България е най-корумпираната страна в ЕС.
„Никой в България не преследва политическа корупция, в затвора няма бивши държавни служители“, казва Огнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията в София. „Ние сме достигнали етап на държавна корупция, която ние наричаме държавна улавяне.“
Докладът на организацията му очертава опустошителна картина на корупцията от върха на дъното на обществото. Повече от един на всеки пет възрастни, 1,3 милиона, се смята, че са участвали в корупционна сделка, като плащане или получаване на подкуп, но само до 72 съдебни дела са завършени през 2015 г.
Антикорупционните кампании сочат към българското дъщерно дружество на„Лукойл“, енергийната компания, собственост на Кремъл, която доставя 100% от вноса на петрол в България. Лукойл е най-голямата българска компания и е видяла монопола си, укрепена от последователни правителства, със закони, които обезсърчават конкуренцията.
Другото червено знаме включва забавянето на разследването на мрачната приказка, която стои зад разпадането на Корпоративната търговска банка, която е четвъртата по големина кредиторка в страната до 2014 г., която се е разпаднала от вражда между богатия собственик и политик.
Повече от десетилетие след присъединяването към ЕС на 1 януари 2007 г. България и Румъния остават обект на специален мониторинг, за да ги приведат в съответствие с европейските норми.
Механизмът за сътрудничество и проверка (КПМ), разработен и управляван от Брюксел, имаше за цел да продължи само няколко години. Единадесет години по-късно Европейската комисия продължава да публикува годишни доклади, но антикорупционните специалисти се притесняват, че надеждата е изчезнала.
Старши служител в Европейската комисия, който не беше упълномощен да даде своето име, отхвърли предложенията докладите да могат да бъдат прекратени по политически причини. Процесът на МСП няма да бъде приключен, докато не се изпълнят всички показатели и всички препоръки в отчетите.
Председателството далеч не е единствената причина, поради която ЕСможе да е по-малко склонен да се бори с София.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер иска България в еврозоната и призова Румъния да се присъедини незабавно към безмитния Шенген зона. Франция, Германия и други западни държави блокираха в продължение на години влизането в Шенген от двете източни държави по отношение на проблемите с корупцията.
Най-големият спор за времето на България в европейския прожектор изглежда по-скоро да се концентрира върху онези министри, които са част от ксенофобската коалиция „Съединени патриоти“. През октомври вицепремиерът Валери Симеонов бе признат за виновен за дискриминация за реч в Парламента през 2014 г., където той описва ромите като „арогантни, завладяващи и свирепи хора“ и сравнява ромски жени с „улични кучета“.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов призова външните граници на Европа да бъдат защитавани чрез „сила на оръжията, ако е необходимо“, за да спрат търсещите убежище. Неговата партия, Българското национално движение, е „прословута за системно разпространяване на омраза към съседните народи на Балканите, както и срещу анти-циганската пропаганда“, според доклад на Съвета на Европа.
Еврокомисарят по правосъдието Вера Журова заяви пред Политико по-рано тази година, чее „нервна“ за ситуацията и наблюдава правителствената политика за ромите.
Източник
https://www.theguardian.com/world/2017/dec/28/bulgaria-corruption-eu-presidency-far-right-minority-parties-concerns

Подобни новини

Оставете коментар