ГЕРМАНСКА ЖУРНАЛИСТКА: БЪЛГАРИЯ е ЗАДНИКЪТ на ЕВРОПА… „Global Financial Integrity“: Заради корупция България ГУБИ ГОДИШНО между 6 и 10 милиарда евро … РЕАЛНИЯТ ЖИВОТ в България е страшен за ЕВРО-ЧИНОВНИЦИТЕ, а не опозицията КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ и Нинова, защото …

Реалният живот в България е страшен за евро-чиновниците, а не опозицията Капиталистическа партия и Нинова, защотов държавата е страшно всеки ден. Евро-чиновниците трябва само да си пуснат телевизора или по-добре влязат във Фейсбук. Там истината за България е много повече отколкото в зависимите телевизии, които обаче за да ги гледат няма как да не съобщят че гръмнали еди кой си, че прегазили няколко българи на пешеходна пътека, че ….

Германска журналистка написа
България е задникът на Европа!
Ниски доходи, корупция, изтичане на мозъци: България продължава да оглавява класацията на най-бедните страни в ЕС, пише за Тагесцайтунг германската журналистка Барбара Йортел.
Дойче веле публикува материала с известни съкращения.
„Неотдавна Иван Кръстев представи в София новата си книга „След Европа“. Залата беше пълна, а въпросите и коментарите на публиката бяха поне толкова интересни, колкото и самата книга. Един от присъстващите отсече: „България винаги е била задникът на Европа“. И е прав, за съжаление“, пише в началото на кореспонденцията си от България Барбара Йортел.
По-нататък авторката припомня колко големи бяха очакванията на българите в навечерието на присъединяването на страната им към ЕС през 2007 година. „Тогавашният министър-председател Сергей Станишев беше заявил в едно интервю следното:Никой не бива да се заблуждава, че на 1 януари 2007 ще се събуди в друга страна. И въпреки това очакванията бяха наистина огромни“, пише Йортел.

10 години по-късно

„Днес, 10 години по-късно, равносметката е по-скоро отрезвяваща. Със своя годишен БВП на глава от населението, който възлиза на едва 6 500 евро (Германия: 40 000 евро), България е не само най-бедната, но и най-корумпираната страна в ЕС“, посочва германската журналистка и цитира едно проучване на американската организация „Global Financial Integrity“, според което заради корупцията България губи годишно между 6 и 10 милиарда евро. България отбелязва негативен рекорд и по отношение на сенчестата икономика, заради която държавата губи годишно по около 1 милиард евро, пише още Йортел.
По-нататък авторката се спира на ниските заплати и пенсии в България.
„При средна заплата от 500 евро на месец и разходи за живот, които се доближават до западноевропейските, много българи едва свързват двата края. А повечето пенсионери са зависими от подкрепата на близките си“, посочва Йортел.
Германската журналистка се спира и на този проблем: изтичането на мозъци. „Емиграцията обезкървява България. Според данни на БАН през следващите пет до десет години на 7-милионната страна ще ѝ липсват около 400 000 квалифицирани кадри“, посочва Йортел и преминава към инфраструктурните проблеми.
„През следващата година София ще получи 800 милиона евро от бюджета на ЕС за доизграждане на инфраструктурната мрежа на страната, по която има още много, много работа. Улиците в София например, с изключение на основните пътни артерии, са в ужасяващо състояние“, пише германската журналистка.
От разочарованието на българите ползи извличат най-вечедяснопопулистките формации, посочва по-нататък Барбара Йортел. „Любима мишена на „Обединените патриоти“, които от изборите през март управляват заедно с ГЕРБ, са мигрантите и бежанците. (…) Нищо, че броят на търсещите закрила в България е спаднал драстично през 2017, а бежанските лагери са запълнени едва на 20 процента“, пише Йортел и цитира проучване, според което 84% от запитаните са на мнение, че на бежанците от Близкия изток трябва да бъде забранено да влизат в България.
По-нататък Йортел посочва, че десните популисти не си мерят думите и по адрес на турското малцинство в страната. В тази връзка журналистката припомня следното изказване на депутата Валентин Касабов: „Тези депесарски хлебарки да внимават, защото можем да ги смачкаме“.

Далеч от реалността

„На този фон човек неизменно се пита как ли ще протече първата половина на 2018 година, когато България ще поеме председателството на ЕС“, пише Йортел и добавя: „Доста странно звучат думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, изречени на 8 ноември по време на среща с българския премиер Бойко Борисов. Тогава Юнкер каза, че Европа била част от ДНК-то на България. Още от първия си ден в ЕС България се държала като един от основателите на Съюза“.
„Подобна оценка е не само далеч от реалността, но е иконтрапродуктивна, що се отнася до търсенето на решения за посочените проблеми на България. А това е крайно належащо, както се вижда и от доклада, изготвен от службата на Юнкер. В последния мониторингов доклад на ЕК за пореден път се изтъква, че напредъкът на България в борбата срещу корупцията и организираната престъпност е крайно недостатъчен“, пише Барбара Йортел в кореспонденцията си от България.

((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

;(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Подобни новини

Оставете коментар