СОФИЯНСКИ в БТВ: Първо СВАЛЯМЕ ВАЛУТНИЯ БОРД и тогава въвеждаме ЕВРОТО вече при курс … Bloomberg: ГЕРМАНИЯ спира БЪЛГАРИЯ за ЕВРОЗОНАТА, защото ЕС има ГОРЧИВИЯ ОПИТ с …..

Стефан Софиянски в БТВ, предаването Лице в лице пред:
Първо сваляме валутния борд и тогава въвеждаме еврото вече при курс,който такъв, че левът да е силен. Отмяната на валутния борд дава свободата на България да определи курса на лева към еврото и дава по-голяма свобода на бюджета, по-големи възможности на икономиката, по-големи възможности на банките, отменя рестрикции, които бордът е въвел. Въпросът е те да бъдат използвани правилно и разумно, каза Софиянски в сурата на Цветанка Ризова.
По думите му, ако България реши да влезе в еврозоната с валутен борд, нещата са ясни.
Силната местна валута затруднява експорта, затруднява бизнеса, но тук вече е ролята на правителството и на фискалната политика да може да поеме този буфер и да облекчи обикновения човек, да му качи доходите два пъти, но същевременно да подкрепи бизнеса и да не му ограничи експорта”.
21 години ние спазваме тези ограничение, които еврозоната налага на една държава. Ако сме били честни и сме спазвали ограниченията и покажем възможността да спазване определен курс – тогава влизането е леко. Трябва да сме подготвени и като хора, и като бизнес, и като държава. Правилните стъпки са излизането от валутния борд, намирането на подходящ курс за лева, който еблагоприятен за хората, отежняващ бизнеса, но държавата трябва да изиграе този буфер.
В същото време икономическото издание Bloomberg информира:
Германия спира България за Еврозоната, защото Европейският съюз има горчивия опит с Гърция, която изпадва в необратима дългова спирала. Показателите на България на входа на еврото са пъти по-лоши от тези на гърците навремето, защото няма производство, а корупцията с европейски пари е най-лесният начин за забогатяване.

Подобни новини

Оставете коментар