ДОЙЧЕ ВЕЛЕ след разговор КЕЛЕР с ЮНКЕР и ТАЯНИ: И този човек (б.а става дума за ДАЛАВЕРИЙ) е в управлението на държава от ЕС… ЕВРОПА ЗАПОВЯДА на БАНДИТА да се разграничи от Далаверий и той … КЕЛЕР: Юнкер и Таяни ми обещаха да ….

Дойче Веле след разговор между зелената Келер с Юнкер и Таяни:
И този човек (б.а става дума за Далаверий) е в управлението на държава от ЕС? Европа заповяда на Бандита да се разграничи от Далаверий и тойго направи с писмо до Еврокомисията. Подробностите

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял в петък с председателя на групата на Зелените в Европейския парламент Ска Келер, както и с българските власти, заяви на пресконференция в отговор на въпрос говорителят на Еврокомисията Мина Андреева. „Последва съобщение до медиите от българското правителство, което според нас изясни нещата. Затова за нас случаят е приключен – съобщението разграничи правителството от позицията на вицепремиера Валери Симеонов“, добави Андреева.
Миналата седмица Келер бе на посещение в България и се присъедини към протестите срещу строителството в Пирин и на нов път през Кресненското дефиле. По този повод Националният фронт за спасение на България (НФСБ) разпространи декларация до Министерството на външните работи, Европарламента, федералното правителство на Германия и коалиция „Алианс 90/Зелената партия“, подписана и от Симеонов. В текста Келер бе наречена „нагла и самонадеяна особа“, „покрила се с позорна слава зелена активистка“. НФСБ настоя МВнР да обяви Келер за персона нон грата и тя да бъде експулсирана с камионетка. Келер отвърна, че никога и никъде по света досега не е получавала подобно отношение.
Ска Келер разказа в Брюксел за сайта BulgarianPresidency.eu, че още от България позвънила на Юнкер и председателя на Европарламента Антонио Таяни,за да ги запознае с арогантното отношение на Валери Симеонов към нея като евродепутат. „Алармирах и двамата, защото това не е случаен човек, а вицепремиер, което ги ангажира да направят нещо по въпроса. Това доведе до изявлението на българското правителство, в което декларира, че казаното (от Валери Симеонов) не е негова позиция. Много хубаво е, че бе направена такава декларация, но наистина не разбирам какви са отношенията им с коалиционните партньори, щом текстът (на Валери Симеонов) заплашва с насилие.“
Запитана доколко Юнкер е проявил загриженост от случая, като се има предвид, че обикновено подкрепя силно Борисов, Ска Келер отговаря: „Юнкер бързо ме защити и нямам впечатлението, че се стреми да брани Борисов – ни най-малко. А изявлението (на Симеонов) изглежда още по зле заради факта, че България в момента е председател на Съвета на ЕС.“ Тя добавя, че останала със същото впечатление и от разговора си с Таяни. Той погледнал на въпроса много сериозно и не показал желание да омаловажи случката с цел да помогне на политически приятел.
Запитана дали се страхува да дойде отново в България, Ска Келер казва:“Не, не ме е страх. Мога да позвъня на Юнкер и да поискам подкрепа, но обикновените хора, които са в България и протестират за Пирин и срещу корупцията, нямат такава възможност. Многократно чух в България от граждани, че се страхуват да говорят, и това е много тревожна ситуация и атмосфера. Имам привилегията да бъда евродепутат, но желая и другите да могат да изразяват своето мнение и да не се плашат от последиците.“
За силен европейски отзвук и протест на жените в интернет срещу декларацията на вицепремиера Валери Симеонов, съобщи Българският фонд за жените. Декларацията на Симеонов за зелената евродепутатка Ска Келер освен, че разтърси европейските медии с нейния маниер, предизвика реакция от женски организации, които разшифроваха посланията му към жената евродепутат и с конотация за насилие и сексизъм, споделят от неправителствената организация. Оттам цитират влиятелния сайт politico.eu да казва, че „множество евродепутати са споделили, че новината за искането за изгонване на Келер очерня имиджа на България която в момент заема председателството в Европейския съюз от началото на януари“.
Нещото което е още обезпокояващо е, че декларацията има подтекст към физическо и сексуално насилие. Въпреки уж простата игра на думи с „да намажем ските на Ска Келер“ в израза се крие заплахата от физическо насилие, изтъкват от Българския фонд за жените (БФЖ). Освен това, не е случайност, че Валери Симеонов предлага Келер да бъде експулсирана до Капъкуле. Този град е расистка метафора, внушение и препратка към историята на България, когато „турчинът“ е символ на изнасилвач и насилник“, пишат от организацията и дават пример за реакция.
През уикенда много жени изразиха отвращението си в подобен стил от декларацията на Валери Симеонов в социалните мрежи. Например Мира Петрова написа отворено писмо към Ска Келер в собствения си профил където казва: „С огромно неудобство бих искала да Ви изясня, какво всъщност е циничното съдържание, изведено още в предмета на декларацията на вицепремиера Симеонов. Изразът “Да намажем ските на Ска”, освенскандална игра на думи с името Ви, съдържа заплаха. Недвузначно Ви е отправена обидна сексистска заплаха за насилие“.
Министерски съвет се разграничи от нападките на Симеонов за Ска Келер, но трябва да се вземат мерки за по-решителни стъпки за спиране на конфликта за казуса Банско, който започва да създава освен вътрешно разделение в държавата и ужасяващ имидж на Българиям коментират от БФЖ и дават препоръка: „Една възможна крачка за това е приемането на предложението на алпиниста Боян Петров, който се обяви за втора кабинка, но заедно с ясна забрана и детайлна конкретизация на плана с ново писмено решение на Министерски съвет за строителство извън тази втората кабинка. Правителството вече го декларира многократно на думи, но без конкретизиращо решение на Министерски съвет с което да се избегнат отворените врати извън строежа на втора кабинка“.

В отблъскващо-безвкусна декларация НФСБ на Валери Симеонов отправя заплахи и обиди към германска евродепутатка. Това далеч не е първият гаф на вицепремиера, който е осъден за реч на омразата. Но той още е в управлението, коментира Мария Илчева от „Дойче веле“.
Той е съден за реч на омразата. Смята, че няма нищо лошо да се майтапиш с милионите избити евреи. Спира турски баби на българската граница. Поставя ултиматум на българските медии. А сега обижда германска евродепутатка, заплашва я и настоява за експулсирането й от България. И опакова всичко това като декларация, адресирана включително и до германското правителство. Колко важен трябва да е Валери Симеонов? Политикът, чиито думи могат да опетнят имиджа на европредседателстващата България, както писа изданието „Политико“, позовавайки се на парламентарни източници. (Ако питате мен, вече го опетниха). И които напомнят по-скоро на диктаторски методи, както коментира Никола Гро-Верхед от портала bruxelles2.eu.
Да, Министерският съвет се разграничи от абсурдната декларация. И толкова. Но какво означава това? Декларацията, съдържаща още в първия си ред заплаха, а по-нататъки обиди по адрес на зелената евродепутатка от Германия и напомняща по-скоро на кръчмарско прегрешение, отколкото на официално политическо становище, е все пак писмен продукт на коалиционния партньор в управлението – НФСБ, чийто председател е вицепремиерът Валери Симеонов. Та нима правителството се разграничава само от себе си? В отблъскващо-безвкусната т.нар. декларация НФСБ настоява българското външно министерство да обяви зелената евродепутатка Ска Келер „за персона нон-грата и същата да бъде експулсирана с камионетка до Капъкуле (…)“. „Така, както независима Германия би постъпила с всеки български евродепутат, който при посещение в Германия би си позволил да дава оценки на германското правителство, германски министър или да препоръчва къде в баварските Алпи да се прави или да не се прави лифт или пък езеро за развъждане на защитени „главочи““, се посочва по-нататък в литературното произведение с дъх на ракия.
Нима господин Симеонов наистина го мисли? Нима не е чувал, че правото на свободно изразяване на мнението е залегнало в конституцията на ФРГ, а на протестиращите не се налагат забрани заради произхода им? И че всъщност това важи и за България? От публикуването на агресивната декларация минаха вече три дни. Управляващите сега се надяват колегите им в Берлин и Брюксел да не реагират. И утре да можем да си кажем: всяко чудо за три дни. А ако пък западноевропейците вземат да се правят на огорчени, вероятно официална София в лицето на премиера Борисов ще омаловажи срамното съдържание на документа, обяснявайки, че ние иначе сме добри хора и даже блатни кокичета пренасяме. И може би нищо повече. А всъщност в този случай има само два възможни изхода: Валери Симеонов сам да си подаде оставката или премиерът да му я поиска. До днес – три дни след скандалната декларация – не се е случило нито едно от двете. И този човек видимо и занапред ще бъде в управлението.
в. Сега

Подобни новини

Оставете коментар