Този ИЗЛЪГА за ГИНКА… НАУЧИЛ за ДАЛАВЕРАТА от ЧЕШКИЯ ПРЕМИЕР, в Брюксел, Ха, Ха, Ха… Другият кандидат за ЧЕЗ – собственикът на ЕНЕРГО ПРО, чехът Яромир Тесарж: Над 20 години правя бизнес в Източна Европа и досега такова ЧУДО не съм виждал. ИЗМАМИХА ме, като …

Този излъга за Гинка. Научил за далаверата от чешкия премиер в Брюксел. Ха, Ха, Ха. Другият кандидат за ЧЕЗ – собственикът на ЕНЕРГО ПРО, чехът Яромир Тесарж: Над 20 години правя бизнес в Източна Европа и досега такова чудо не съм виждал. Подробностите:По закон, преди да стане факт, сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране. От трите институции няма коментар, тъй като те тепърва ще се запознават с подробностите. Сделката вероятно ще бъде проверена и от ДАНС и прокуратурата, тъй като евентуална рискова продажба би поставила в опасност потребителите на ток в цяла Западна България, включително столицата София. Тя е от особен интерес и за част от пенсионните компании, които са акционери в дружества като „Доверие“, „Съгласие“, „ЦКБ Сила“, „NN Професионален пенсионен фонд“ (бившето ING), „Национално инвестиционно дружество „Надежда“ и др. Котировките на акциите на компании на ЧЕЗ на борсата отбелязаха понижение.
В четвъртък Надзорният съвет на чешката компания ЧЕЗ се е съгласил да продаде активите си в България на „Инерком“. Цената на сделката не се съобщава, но става въпрос за над 300 млн. евро. „Инерком България“ ЕАД е регистрирана през септември 2017 г. в София с капитал 50 хил. лв. Собственик е учреденото няколко месеца по-рано дружество „Инерком Инвестмънтс“ ЕАД, притежание на 43-годишната Гинка Върбакова. Досега никой не е обяснил как дружество с такава история и активи ще плати над 300 милиона евро.

Бизнесменът Яромир Тесарж, който е собственик на „Енерго-Про“ и бе един от кандидатите за бизнеса на ЧЕЗ, директно обвини продавача в непрозрачност.
„Над 20 години правя бизнес в Източна Европа и досега такова чудо не съм виждал“, казва той пред чешкото издание Lidovky.cz. Тесарж е изпратил писмо доЧЕЗ, в което не признава резултата от надпреварата. То е подкрепено от анализ на BDO Advisory, в който се критикува ЧЕЗ, тъй като не е предоставила еднакъв достъп до информация на всички кандидати. Именно затова „Енерго-Про“ е дала по-ниска оферта, твърди Яромир Тесарж.

Подобни новини

Оставете коментар