РАЙНА КНЯГИНЯ преди, ГИНКА днес: АКТИВИТЕ на моите компании се оценяват на 100 млн лв, ПРАКТИКА е при ЗАЕМ да бъде ЗАЛОЖЕНА ПОКУПКАТА, тоест 1/3 от БЪЛГАРИЯ става собственост на някаква банка.. ЕКСПЕРТИ: ЧЕЗ има заем от 116 млн. евро от… в договора има клауза, че ако ЧЕЗ продаде бизнеса си в България…. Всичко, което каза ГИНКА във ВИДЕО по Нова телевизия: …

Райна Княгиня преди, Гинка днес:
Активите на моите компании се оценяват на 100 млн лв. Практика е при заем да бъде заложена покупката наЧЕЗ. Тоест 1/3 от България става собственост на някаква банка.
Ако сделката за придобиване на ЧЕЗ бъде възпрепятствана, това ще е нарушаване на инвестиционния интерес, заяви Гинка Върбакова в ексклузивно интервю за NOVA. „Смяната на собствеността на ЧЕЗ не променя по никакъв начин услугата, която крайният потребител ще получава, нито цената, която ще заплаща“, обеща тя.
Не мога да кажа защо са избрали нас. Това беше една дълга и много сложна процедура, в която се изискваха много финансови документи, които да гарантират кои сме ние, какъв е нашият опит и какво можем да направим. Покупката на активите на ЧЕЗ ще стане с привлечено финансиране с банков кредит от международна банкова институция, която към момента, за съжаление, не мога да разкрия. Относно това колко е голямо финансирането – няма как да го коментираме, защото сме подписали договори за конфиденциалност, които са с много строги клаузи и неустойки”.
Бизнесдамата призна, че компанията, която участва в процедурата, е на 1 година: „Това е компания, зад която стоят моите компании. Фирмата е създадена специално за сделката. Затова тя няма опит и е с капитал от 50 хиляди лева. Според българското законодателство, тя можеше да е и с 2 лева капитал“.
Според експерти цената за покупката на ЕРП-то ще бъде доста по-висока от 320 млн. евро. Причината е, че ЧЕЗ има инвестиционен заем от 116 млн. евро отЕвропейската банка за възстановяване и развитие. Неофициално се твърди, че в договора на компанията с ЕБВР има клауза, че ако ЧЕЗ продаде бизнеса си в България на инвеститор, който не е стратегически, то заемът ще стане предсрочно изискуем. Засега не се коментира, че ЧЕЗ съди България пред международен арбитражен съд за вреди, нанесени от държавата. Точна сума не е обявявана, но става дума за стотици милиони евро. Дали този иск е част от преговорите около сделката, не е ясно.

Всичко, което каза ГИНКА във ВИДЕО по Нова телевизия: …

Подобни новини

Оставете коментар