МУТРЕНСКИ РЕКЕТ!!! Председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ – Вацлав Пачес пред БТВ: ЧЕЗ си тръгна от България заради БОЙКО БОРИСОВ… А в момента има НАТИСК върху БАНКИТЕ, които ФИНАНСИРАТ… Преди седмица ви написахме, че ГИНКА е създадена от ЧЕЗ и на практика ЧЕХИТЕ продават на САМИТЕ СЕБЕ СИ, доказа го и Пачес, ВИДЕО …

Мутренски рекет!
Председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ – Вацлав Пачес пред БТВ:
ЧЕЗ си тръгна от България заради Бойко Борисов. А в момента има натиск върху банките, които да финансиратИнерком. Глупави капиталисти от БСП, не разбраха, че Гинка е създадена от ЧЕЗ и на практика чехите продават на самите себе си, доказва го и Пачес по-долу. А те днес капиталистите предложиха в парламента създаване на комисия, която да разследва сделката ЧЕЗ, гробарите ги подкрепиха и шеф на комисията стана Драгомир Стойнев. Глупави. Още преди седмица ви написахме, че Гинка е проект на ЧЕЗ, фирма на чехите е. Тоест вземат си 500 млн евро от Арбитража и остават в България да смучат печалбите си, но вече през Гинка.
Участие на българската държава в сделката за ЧЕЗ изглежда почти невъзможно без ангажименти по линия на арбитражното дело. Мнението е на председателя на Надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачес.
В интервю за bTV Пачес заяви, че има информация за оказван натиск върху банките, за които изтече информация, че ще подкрепят „Инерком”, да не го правят. По думите му това може да попречи на компанията да плати сделката и всичко дотук да отиде напразно.
Пачес потвърди казаното от него пред БНР, че напрежението около премиера Бойко Борисов е сред причините, компанията да продаде бизнеса си в България.
Проблемът, разбира се, е арбитражното дело. ЧЕЗ очаква решение по това дело, защото според мениджърите на ЧЕЗ действията на българското правителство са навредили на компанията в България и те се надяват да възстановят част от загубите.
Пачес:
Ако българската държава купи активите на ЧЕЗ в България, ще бъде почти невъзможно арбитражът да продължи, а там става въпрос за много пари. Според мен мениджмънтът на ЧЕЗ не е заинтригуван да позволи участие на българската държава, преди да има решение по арбитражното дело.

– Т.е. не очаквате мениджмънтът на ЧЕЗ да позволи участие на българската държава?

– Това, което знам, е, че се опитват да намерят възможност. Затова сега подготвят варианти заедно с адвокатите, като българската компания прави същото. И след няколко седмици ще се срещнат, за да обсъдят възможностите българската държава да участва в сделката. Но моето лично виждане е, че е много трудно това да се случи, ако няма решение по арбитража или поне ако няма конкретни стъпки, по които ще продължи.

– В интервю за БНР казвате, че премиерът Борисов не е искал ЧЕЗ да работи в България. Какво имате предвид?– Мениджмънтът на ЧЕЗ смята, че в последните години има силно напрежение, най-вече свързано с министър-председателя Борисов, а това означава и с българската държава, и това е една от причините ЧЕЗ да продава активите си в България.

– Заради министър-председателя?

– Да, защото министър-председателят е представител на държавата.

– Имате ли опасения, че покрай цялото това напрежение „Инерком” няма да успее да плати сделката?

– Това е големият проблем, защото, както знаете, има информация, че от ЧЕЗ към българското правителство е изтекъл документ с информация за банките и финансовите институции, които са обещали да подкрепят финансово „Инерком” за сделката.
След това е имало натиск върху тези банки да не подкрепят „Инерком” и в този случаи компанията няма да успее да плати и всичко дотук вероятно ще отиде напразно.
– Пътят на държавата към контролен пакет в активите ЧЕЗ у нас минава през споразумение извън съда
–Да, в този порядък е.
– Смятате ли, че след като адвокатите представят възможните сценарии, има реална възможност за участие на българската държава в сделката?
– Знам, че търсят начин, не само „Инерком”, но и ЧЕЗ. И двете страни искат да приключат сделката и биха искали да включат българската държава, но проблемът е в арбитража.
Ситуацията е такава – смятам, чебез българската държавата по някакъв начин да помогне решаването на арбитражното дело, за ЧЕЗ ще е трудно да промени позицията си и да я включи в сделката. Смятам, че това е почти невъзможно.

Подобни новини

Оставете коментар