ЛОНДОН обяви правилата за пребиваване на чужденци от ЕС след БРЕКЗИТ

Гражданите на ЕС, които са живели във Великобритания в продължение напет години, ще запазят същите права на работа, образование и достъп до социални помощи и услуги, каквито имат и сега. От същите права ще се ползват съпрузите, децата, родителите и внуците им.

Това гласят правилата, по които Великобритания ще третира европейците след Брекзит. Те бяха обявени днес от Лондон. Въпросът какво ще се случи с трите милиона граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, бе един от най-важните в преговорите.

Хората, които живеят в страната към 31 декември 2020 г., но още нямат право на постоянно пребиваване, ще получат „предварителен статут“, докато изтекат необходимите пет години.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид обясни, че позицията на правителството е да дава статут „по подразбиране“, като ще е необходима „много сериозна причина“ той да бъде отказан.

Кабинетът планира процесът да започне през

есента и да бъде напълно готов за работа в началото на 2019 г., за да се избегне рязък скок на молбите в края на март, след като Великобритания напусне ЕС. Тя ще бъде в действие по време на двегодишния преходен период, който трябва да продължи до юни 2021 г.

3.8 млн. европейци живеят във Великобритания, а около 900 000 британци – в ЕС, показват данните на националното статистическо бюро. Министърът обвини европейските държави, особено Франция и Испания, чене действат толкова бързо по въпроса за британските експати, макар че той трябва да бъде решен до „Деня Брекзит“ – 29 март 2019 г.


Подобни новини

Оставете коментар