ВЕЧЕРЯ. РАДЕВ и Десито вечеряха с КИТАЕЦА и жена му, ВИДЕО…. Радев: КИТАЙСКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ в Сърбия, …. са хиляди пъти повече, защото …..

Президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева посрещнаха китайския премиер Ли Къцян и съпругата му Чън Хон. Държавният глава и съпругата му бяха домакини на официална вечеря, която се проведе впрезидентската вила „Калина“.

Ли Къцян е първият премиер на Китай, който посещава България от 18 години насам, заради което получава и необходимото внимание от българска страна.
От срещата между Радев и Къцян стана ясно, че двете страни ще изградят изследователски център в София.

„Прегледът на Китайското икономическо развитие доказва, че съседни страни като Гърция, Румъния, Сърбия се радват на многократно по-голямо китайско инвестиционно присъствие. Желаем да наваксваме пропуснатото и да установим ефективни и рационални отношения“, обяви президентът Радев след срещата на четири очи и пленарните разговори с китайския премиер.

„Това означава

не само инвестиции в енергетиката и транспортните инфраструктурни проекти, а и всестранен подход, включващ промишлеността, високите технологии, селското стопанство и туризма. Китай е наш първостепенен партньор от голямо значение. Във времена на подкопаване на принципите на пазарната икономика, Китай се превръща в стожер на отстояването на тези принципи“, категоричен бе президентът.

Къцян е в България за годишната среща на 16+1, която събира лидерите на страните от Централна и Източна Европа и Китай.
Проблемът с китайските инвестиции е, че Европейският съюз е сложил хамут на държавите членки, които не са самостоятелни единици, а Китайпреговаря и подписва договори само със самостоятелни държави по схемата правителство – правителство.
Видео с президентските двойки

Подобни новини

Оставете коментар