СУЛТАНЪТ. ЕРДОГАН положи клетва като СУЛТАН. Той назначава властта в ТУРЦИЯ и 12 от 15-те СЪДИИ. Такава власт е нямал и СЮЛЕЙМАН ВЕЛИКОЛЕПНИ, Подробности и ВИДЕО …

Султанът.
Ердоган положи клетва като Султан. Той еднолично назначава властта в Турция и 12 от 15-те съдииИ. Такава власт е нямал и Сюлейман Великолепни, Подробности и ВидеоПрезидентът Ердоган положи клетва
Турция вече е президентска република. С полагане на клетва в парламента и тържествена церемония в президентския дворец Реджеп Ердоган встъпи в длъжност, с което държавното устройство на практика се трансформира от парламентарно в президентско.

Румен Радев бе поканен на церемонията:
Стремя се да изграждам отношения на доверие с всички президенти на съседни страни

В ръцете на Ердоган, вече е съсредоточена цялата изпълнителна власт. С обсипан от карамфили автомобил, Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Меджлиса, където беше посрещнат с маршова музика.

„В качеството си на президент на републиката, се заклевам в честта и репутацията си пред великата турска нация и пред историята да съхранявам съществуването и независимостта на държавата”, положи клетвата си новият стар президент.

Ердоган с повече власт и по-малоброен кабинет

В присъствието на 22-ма държавни глави,

сред които и Румен Радев, 17 министър-председатели и десетки официални лица Реджеп Тайип Ердоган стана първият държавен глава на Турция като президентска република.

След клетвата в Меджлиса, както повелява протоколът, Ердоган посети мавзолея на основателя на турската република – Кемал Ататюрк. Следва пищна тържествена церемония в президентския дворец, с която се отбелязва раждането на президентската държава. 15 години бяха нужни на Ердоган, за да постигне заветната си цел и да се превърне в султана на 21 век. В събота, докато новият разширен 600-местен турски парламент положи клетва, Ердоган представи пред своята партия планът за трансформация на държавната система, а в неделя издаде указ за уволнението на нови над 18 хиляди държавни служители, заподозрени в тероризъм.

Премахва се съществуващият от столетие пост –министър-председател. Вместо това президентът назначава еднолично членовете на своя кабинет и своите вицепрезиденти. Съдебните му правомощия нарастват и той вече назначава 12 от 15 съдии във Върховния съд, той е и човекът, който предлага бюджета.

Ердоган с повече власт и по-малоброен кабинет

Парламентът има право на импийчмънт срещу президента, но само при две-трети мнозинство, а окончателното решение е на Конституционния съд. Също контролиран от Ердоган. Венецианската комисия критикува новият държавен ред в Турция, а критиците на Ердоган твърдят, че няма разделение на властите.

За сравнение в друга президентска държава – Съединените щати – разделението на властите е ясно установено. Конгресът може да отхвърли бюджетът и да спре работата на федералното правителство до намирането на компромис. Президентът номинира съдии и членове на кабинета, но конгресът ги одобрява.
Видео

Във Франция начело на правителството епремиерът, а не президентът, които понякога са от различни партии. Френският държавен глава назначава трима от 9 съдии във Върховния съд.

Подобни новини

Оставете коментар