ГЕРМАНИЯ. Познайте колко ТУРЦИ, РУСНАЦИ, поляци, …. българи живеят в Германия? ДОЙЧЕ ВЕЛЕ: Имигрантите достигнаха до НОВ РЕКОРД – 19,3 млн

Германия.
Без изненада – все повече чужденци живеят в Германия. Според данни на Федералната статистическа служба във Висбаден, делът на хората с миграционен произход в Германия е достигнал нов рекорд – 19,3 милиона души, или с 4,4% повече отколкото през предходната 2016 година. Към хората с миграционен произход от Службата причисляват лицата, които не са родени в Германия или поне един от родителите им не е германски гражданин. Данните са от представително допитване сред 1 процент от германското население, проведено основно в частни домакинства. Това означава, че не са взети предвид живеещите в приюти или приемни центрове за бежанци, например.

Най-много сатурците.
Няколко истини за мигрантите в Германия
За да се интегрират, трябва да работят. Това гласи едно от заключенията, съдържащи се в нов доклад за интеграцията на чужденците в Германия. В него става дума и за престъпленията, извършвани от мигранти.
Аферата „Йозил“ разклати един от митовете за интеграцията – Трябва да ги интегрираме!
Лекарят ми е българин. Водопроводчикът – също.
За поредна година първото място в тази класация заемат чужденците от турски произход – от всичките 19,3 милиона души около 2,8 милиона (14%) са хората с турски корени, следвани от мигрантите от полски произход (2,1 млн.), руски (1,4 млн.), казахски (1,2 млн.) и румънски (0,9 милиона).

За първи път Федералната статистическа служба се интересува и от езика, който се говори в съответното домакинство. Резултатите сочат, че в 2,5 милиона от общо 24 милиона домакинства в Германия общуването е на чужд език (най-често турски – 17 процента). Арабски се говори в около 7 процента от домакинствата с повече от един човек.

И още данни:

13,2 млн. души са се преселили в Германия, посочвайки като мотив най-вече семейни причини. Така например първите турци и поляци пристигат в Германия още преди много години, за да работят във фабрики и заводи и впоследствие останат в Германия, където се раждат техните деца и внуци.
Колко са българите?
От 2007 година България и Румъния са в Европейския съюз, което позволява на техните граждани свободно придвижване. Само през миналата година 85 хиляди румънци и 45 хиляди българи са се преселили в Германия. По последни данни, българите в Германия вече саоколо 310 хиляди. Мнозинството от тях е на възраст между 30 и 35 години, а 5,2% са родени в Германия. Най-много българи живеят в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Бавария – общо около 114 000 души.

Подобни новини

Оставете коментар