ПИРАМИДА. 2018 г, цялата държава е една пирамида от ГРОБАРИ назначени по партийния принцип БКП. ЗОРНИЦА ДАСКАЛОВА е класически случай, НЕКАДЪРНОСТ с партийни постове цял живот Не случайно 18 от 33 преписки на ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ са минали през нея като директор на …. ЧИНОВНИЧКАТА ГРОБАРКА върти паралелно частни фирми прехвърлени на свои роднини

Пирамида.
2018 г, цялата държава е една пирамида от гробари назначени по партийния принцип БКП.
Зорница Даскалова е класически случай, некадърност с партийни постове цял живот. Не случайно 18 от 33 преписки на Делян Пеевски са минали през нея каточлен на Комисията за защита на конкуренцията.
Чиновничката гробарка върти паралелно частни фирми прехвърлени на свои роднини.
Подробностите:

* Зорница Даскалова беше непрозрачно назначена за директор на Агенцията по вписванията, свързана е с Делян Пеевски по няколко линии
* В институциите са концентрирани ключови регистри, с които може да се влияе на стопанския оборот
* Назначението поставя за пореден път въпроса за това кой стои зад правителството
Новината през юни 2017 г, че софийският съдия по вписванията Йордан Раденков е задържан и обвинен във вземане на подкупи и пране на пари, беше водеща тогава. Покрай нея някак незабелязано мина друга, далеч по-важна: Агенцията по вписванията (АВ), в която са Имотният и Търговският регистър, има нов директор – бившият член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Зорница Даскалова.
В медиите двете събития бяха пакетирани в едно – хванахме корумпиран, но сменихме началника и за агенцията се намери шеф, за когото беше добре да не се шуми, пише Капитал.
Съвпадение след съвпадение
И има защо – докато беше в КЗК, именно при Даскалова се бяха концентрирали голяма част от преписките, засягащи интереси на Делян Пеевски и свързани с него. Тогава от КЗК обясниха този факт като съвпадение и без особено значение. Връзките на новия директор на Агенцията по вписванията с депутата от ДПС обаче се оказаха много по-сериозни.
Под шапката на агенцията има три ключови регистъра –

Имотният, Търговският и Булстат. До една година ще й бъдат прехвърлени още два – за особените залози и на юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза.

Ако съдим какво се случва с всяка институция, върху която по един или друг начин ДПС/Пеевски има влияние (Висшият съдебен съвет, прокуратурата, следствието, няколко ключови съдилища, КЗК, службите за сигурност и т.н.), опасенията, че още една важна структура на държавата ще бъде подчинена на частен интерес, не са без основание. Христоматиен пример за овладяване на регулаторите стана „Булгартабак“ – там Комисията за финансов надзор нито веднъж не предприе мерки срещу погазването на правата на малките акционери въпреки дузината сделки с активи, които контролираният от депутата холдинг направи. Пасивни са и предишното, и новото ръководство на КФН, такава е ситуацията и с КЗК. Новите попълнения продължиха практиката – за няколко дни разрешиха продажбата на марките на „Булгартабак“, въпреки че купувачът придобиваше дял от 42% на цигарения пазар. През Търговския регистър пък интересите на Пеевски към „Петрол“ и „Дунарит“ прозираха през десетки откази за вписвания от страна на АВ на враговете му, свързани с Цветан Василев, които искаха да придобият контрол над дружествата.

от „Атака“ до Цачева

Директорското място в агенцията беше овакантено, след като новият правосъден министър Цецка Цачева освободи предишния началник Елена Маркова с мотив „констатирани нарушения от организационен характер“. Откъде е дошла номинацията на Зорница Даскалова не се изясни. От правосъдното ведомство не отговориха на въпроса и за критериите, които са послужили за оценка на кандидатурата й.
В някои медии се появи информация, че зад нея стои„Атака“. Това е партията, която я номинира за член на КЗК преди шест години и която, ако се съди по назначенията в третия кабинет на Борисов, е „взета на концесия“ за номиниране на кадри от ДПС.

Когато от правосъдното министерство решиха да я представят, Даскалова каза пред медиите, че е била поканена от Цецка Цачева, която познавала от работата си в КЗК. И двете не отговориха къде и защо са се срещали. Институционално погледнато, пресечни точки помежду им няма.

До назначаването на Зорница Даскалова в КЗК през 2011 г. се стигна, след като ГЕРБ промениха закона, за да увеличат броя на членовете на комисията с двама и така да я „завладеят“. Към онзи момент „Атака“ подкрепяше управляващите и формално получи правото да номинира някого. Депутатът Павел Шопов прочете от трибуната кратка биография („завършила право в СУ „Св. Климент Охридски“, специализирала е международни отношения и има завършени курсове по комуникативни умения, публична администрация и законотворчески процес). Самата Даскалова даде повече информация за професионалния си път: в областната управа на София-град е подписала едни от първите компенсаторни записи, след това е била шеф на правния отдел в Агенцията за чуждестранни инвестиции, по-късно работи в „частния сектор“, а от 2007 до 2008 г. е изпълнителен директор на общинското дружество „Пазари Изток“.
Но и тя спестява важни детайли. Фирмите, в които участва водят пряко към депутата Делян Пеевски и бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Името й излиза и в публикувания списък на депозантите в банката.

Преписките в КЗК – и така 18 пъти

В КЗК връзките на Зорница Даскалова с Пеевски придобиват институционален характер. В началото на 2016 г. „Капитал“ публикува събрана от регистъра на КЗК информация, от която става ясно, че при Даскалова се наблюдава концентрация на преписки, свързани пряко или косвено с интереси на депутата от ДПС. От общо 33 такива 18 са разпределени на Даскалова. Сред тях например са концентрацията на „Вива телеком“ (Люксембург); двете промени в собствеността на „Булгартабак“; придобиването на 100% от „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и други издания от ирландеца Патрик Халпени; придобиването на „Канал 3“ от „Нова българска медийна група“; изкупуването от „Табак маркет“ („Лафка“) на 10 разпространителски фирми в цялата страна; жалбата срещу класирането на Столичната община за пространството около НДК, което КЗК отмени, а впоследствие „Водстрой 98“ спечели (1.8 млн. лв.); водният цикъл на Враца (30 млн. лв., възложен на консорциум, в който 99% се държат от „Водстрой 98“).

Именно тази концентрация стана причина адвокатите на турските и италианските фирми, обжалващи през КЗК избора на изпълнители на два лота на магистрала „Хемус“, да поискат отвода на Зорница Даскалова. За изпълнителипрез 2015 г. бяха избрани обединение „АМ Хемус лот 1“ („Джи Пи груп“, испанските „Конструксионес Табоада и Рамос“,“МР сивил уъркс“ и проектантската „Трансконсулт-22“) и обединение „ПСТ Хемус 2“ (между „ПСТ груп“, която според представители на бранша е свързвана с Пеевски, „Хидрострой“, „Пътстрой Бургас“ и „Евро алианс тунели“).

Подобни новини

Оставете коментар