СМЕШНИЦИ. АЛЕКСАНДЪР ПЕТРОВ и …. отровили СКРИПАЛ, прокуратурата на Великобритания им повдигна ОБВИНЕНИЯ

Смешници.
Британската прокуратура съобщи, чеима достатъчно доказателства, за да повдигне обвинения на двама руски граждани за опита за убийството на бившия разузнавач Сергей Скрипал, дъщеря му Юлия Скрипал и полицай, предаде „Ройтерс“.
Става дума за Александър Петров и Руслан Боширов – първите имена, които Кралската прокуратура на Великобритания назовава като извършители на покушението. Властите ги обвиняват в заговор за убийството на Сергей Скрипал, опита за убийството на Сергей и Юлия Скрипал, притежание и употреба на вещества, които нарушават Конвенцията за забрана на химическите оръжияq и умишлено нанасяне на тежка телесна повреда на Юлия Скрипал и полицай Ник Бейли.
Сергей Скрипал и дъщеря му бяха намерени в британския град Солсбъри на 4 март след контакт с нервнопаралитично вещество.
Изследвания показаха, че

става дума за отровно бойно вещество от групата „Новичок“, разработвана в бившия Съветски съюз, а Западът обвини Русия за атаката.
Заради случая се стигна до изгонване на десетки западни дипломати в Москва и руски дипломати в Европа и САЩ, а на Русия бяха наложени санкции. Очаква се по-късно днес по темата да говори и британският премиер Тереза Мей. По-малко от час след съобщението руският представител в Организацията за забрана на химическите оръжия Александър Шулгин повтори позицията на Москва, че Русия няма нищо общо с атаката в Солсбъри.
Руското външно министерство пък обяви, че имената„не означават нищо“ за Москва, на фона на твърденията на бившия първи дипломат в Лондон Борис Джонсън, че руският президент Владимир Путин може лично да е взел решението. Издадена е европейска заповед за двамата обвиняеми. Москва обяви, че не познава лицата и имената им вероятно са фалшиви.

Подобни новини

Оставете коментар