Президентът РАДЕВ за F16: Кабинетът харчи ОГРОМНИ ПАРИ по заповед на министър председателя, който гази решенията на парламента. ИЗБОРЪТ на F16 е ТРИУМФ на ЛОБИЗМА. Цялото интервю в Дарик радио от преди минути: …..

Президентът РАДЕВ за F16:
Кабинетът харчи отромни пари по заповед на министър председателя, който гази решенията на парламента. Изборът на F16 е триумф на лобизма. Цялото интервю в Дарик радио от преди минути: …..За пореден път кабинетът харчи огромни суми от държавната хазна без правила, често по личното усмотрение на министър-председателя. Парламентът вече не контролира кабинета. Напротив, кабинетът прегазва решения на парламента. Изборното законодателство не бе реформирано, а машинното гласуване отново се отлага. Съдбата на т. нар. „втори протокол“ от секционните избирателни комисии, който е обект на изборни манипулации, остава неясна. А оттам и гаранциите да проведем честни и обективни избори догодина.
Изборът на многоцелеви изтребител F-16 беше триумф на лобизма. Не искам да защитавам един или друг тип самолет. За мен и трите самолета покриват напълно нашите изисквания – „Юрофайтър“, F-16, „Грипен“, летял съм на тях, летял съм и срещу тях. За разлика от други хора, аз защитавам процесът да бъде прозрачен, открит и обективен. Ако българските управници излязат и кажат, че с това придобиване ние засилваме стратегическото партньорство със САЩ, ще ги разберем. Но те решиха да се правят на демократи в този процес и катастрофираха.
Преди да е приключила работата на междуведомствената комисия по избор на нови бойни самолети, един наш политик и то от Вашингтон, вече предопредели избора. Министър-председателят също каза тежката си дума.
Неслучайно в навечерието на Празника на Военновъздушните сили призовах министър-председателя, министрите и депутатите да запазят „радио мълчание“, докато приключи работата на междуведомствената експертна комисия.

Това е стил на управление, който вече излиза извън всякакъв контрол. Този процес се води абсолютно на тъмно. Бяха пометени всякакви рамки, времеви и финансови, които реши българският парламент. Сега се оказва, чезапочват преговори извън тези рамки, без санкция на парламента. Това компрометира целия конкурс. Няма никаква прозрачност, обективност и конкурентност.
Доскоро същите хора блокираха целия процес на модернизация в Българската армия с аргумента, че няма пари за пенсии. А сега изведнъж се втурнаха да купуват изтребители и то най-скъпите.
Те разполагат напълно с нашите пари и правят с тях каквото си искат. Без да ни дават никаква информация за условия за вземането на решение, без отчетност, прозрачност и без да носят каквато и да е отговорност. Автокрацията е факт.
Вече заявих, че българите ще имат достоен живот, когато възпитат своите политици да живеят само от заплата, когато изградят такива механизми, че да контролират политическата класа. Не само какво вписва в имотните декларации, а какви пари реално харчи, има ли подставени и свързани лица, с които придобива фирми, активи, имоти и сметки у нас и в чужбина.
Искам да благодаря навсички наши сънародници, които не гледаха безучастно. Отстояваха своите права и по този начин отстояваха и правата на всички останали. Това са протестиращите майки на децата с увреждания, това са и хората, които протестираха срещу оскъпяването на живота, срещу безизходицата, на адвокатите, които отстояват правовата държава в съда. Изглежда ще им се налага все по-често да отстояват тази правова държава и правата на българския гражданин. На честните журналисти. Да, има и такива. Искам да благодаря и на тях. И в атмосферата на възцаряващ се произвол всяко мнение, всяка дума е важна.
Цялото ми интервю за предаването „Годината“ на Дарик радио:
https://darikradio.bg/prezidentat-rumen-radev-v-godinata-na-darik-radio.html?fbclid=IwAR2kLxQnTle7PllJqGALMsEAeNau_aONlXwtEIyAB_Tqwd67RpcqQek8stA

Подобни новини

Оставете коментар