ПРОКУРАТУРАТА спаси МОСКОВСКИ от СЪД за смъртта на ДЕТЕТО му. След 11 месеца делото е прекратено с абсурдните мотиви, че …

Прокуратурата спаси Московски от съд за смъртта на детето му. След 11 месеца делото е прекратено с аргумента, че бившият транспортен министър не бил длъжен да знае правилата за моторни шейни.
Инцидентът с моторната шейна управлявана от Московски на 2 февруари 2018 г при който загина 3-годишният му син е случайност и Московски не носи отговорност и вина за катастрофата. Няма данни за престъпление. Това написа в постановлението си от 3 януари прокурор Емилия Варадинова, пише в-к Сега като уточнява, че притежава копие на документа.
Мълчанието е стратегия още от началото на този случай. Първо на обществото не бе съобщено как е станал този инцидент. Прокуратурата мълча 5 дни по случая, а накрая обяви, чеделото за причиняване на смърт по непредпазливост е прехвърлено на националното следствие. Тогава Московски не подаде оставка. Беше принуден да го направи месеци по-късно след катастрофата при Своге при която загинаха 20 българи. Правителството обаче веднага го прати вицепрезидент на Черноморската банка.
През октомври следователят по делото стига до извода, че Московски трябва да бъде подведен под отговорност. Тази информация тогава беше публикувана, никой не я отрече, но прокурорското постановление гласи обратното.
Варадинова развива тезата, че безспорно смъртта на детето е настъпила заради преобръщането на шейната управлявана от баща му, но това не значи, че баща му е имал виновно поведение. Варадинова смята, че това е случайно деяние и деецът не следва да отговаря за него, защото не бил длъжен да предвиди последиците. Не са нарушени обичайните практики за управление на шейна, пише в постановлението си Варадинова, която е командирована в градската прокуратура от 2015 г, уточнява Сега. Според нея Московски не е бил запознат с техническите данни на шейната, нито с правилата на управлението и, нито с каква скорост може да я кара, нито каква екипировка е нужна, нито че трасето не е за шейни.
За да има вина за причиняване на смърт по непредпазливост, трябва да имавиновно действие или бездействие, макар и неумишлено, посочва прокурорката.
Коментар: Никъде в постановлението не се пише – пиян ли е бил Московски? Изводите на постановлението са абсурдни, защото аргументите са в противоречие един с друг. Отделно шейната е едноместна, което е умишлено действие за причиняване на смърт по непредпазливост.

Подобни новини

One Thought to “ПРОКУРАТУРАТА спаси МОСКОВСКИ от СЪД за смъртта на ДЕТЕТО му. След 11 месеца делото е прекратено с абсурдните мотиви, че …”

  1. Свежа

    Прокуратурата го е оневинила,ама винаги в съзнанието ще му остане вината и болката!Това е по-страшното и той се го знае!

Оставете коментар