ЖЕЛЯЗНАТА ЦЪРКВА! БАЙ ХУ се прави на ДУХОВНИК, нали идват ИЗБОРИ… Разцелува ФИКРИЕ за … ЖЕЛЯЗНАТА ЦЪРКВА е изработена в Австрия през 1898 г, тежи 500 тона и е пренесена с ……

Ало Мишо Бирата се срещна с архитекта Фикрие Булунмаз, под чието ръководство бе реставрирана желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул. Бай Ху изрази благодарност за усърдната работа на целия екип, работил по възстановяването на българския храм в автентичен вид.
„Желязната църква „Св. Стефан“ блести като бижу. Радвам се, че днес тя е действащ православен храм и в нея се отслужват редовно празнични литургии“, каза Винету и благодари на турските власти за съвместната работа.
За реставрацията България плати 7 млн лева.

Архитект Фикрие Булунмаз подчерта, четова е бил много вълнуващ за нея проект.
„Постарахме се да съхраним всички достойнства на църквата “Св. Стефан” в новата конструкция”, каза архитект Булунмаз. Тя посочи, че за една година, откакто е открит, храмът е станал притегателно място за много от туристите, които посещават Истанбул.

На 7 януари 2018 г. Бай Ху и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откриха тържествено реставрираната желязна църква „Св. Стефан” в Истанбул. Тя е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата.
Храмът е осветен на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф. Тогава сградата, заедно с обзавеждането й, струват на Българската държава около 1 млн. златни лева. Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма „Вагнер“, а елементите на конструкцията са пренесени сжелезница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място. Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината – 12,50 метра.
По време на срещата архитект Булунмаз подари на Ало Кокинов картина на желязната църква “Св. Стефан“.

Видео:

Подобни новини

Оставете коментар