МЕЛОДИЯ на ГОДИНАТА. МАМУД спечели италианската мелодия на годината с песента ПАРИ! В парчето се говори за рамадан, хабиби, …. Чуйте и вижте във ВИДЕО: …

27-годишният Мамуд спечели италианската мелодия на годината – 69-ото издание на фестивала в Сан Ремо. Песента е „Пари“ (Soldi). В текста на парчето се говори за любима, която мисли само за финикийските знаци. Появяват се и думи като рамадан, наргиле и хабиби, както и констатацията, че за човек е трудно да остане на този свят, когато е изгубил достойнството си.
Мамуд е наполовина египтянин и наполовина италианец, майка му е от Сардиния. Пълното му име е Алесандро Мамуд. Започва кариерата си като участник в шестото издание на „Х Factor“. Пише сам текстовете и музиката на песните си. Стилът му е модерен, а гласът – много точен на високите тонове. В композициите му се долавя и лек ориенталски мотив.

На втора позицияостана лиричната любовна композиция „Музика, която остава“ (Musica che resta) в изпълнение на лиричното оперно поп трио „Ил воло“, чието име в превод от италиански означава „Полетът“.
Групата, съставена от Пиеро Бароне, Иняцио Боскето и Джанлука Джинобле, родени съответно през 1993, 1994 и 1995 г., бе сформирана случайно по време на музикално риалити шоу.
На трето място с „Твоите особености“ (I tuoi particolari) е Ултимо, който всъщност се казва Николо Морикони. Роден е през 1996 г. Учи композиция и пиано в Националната музикална академия „Санта Чечилия“. Пее в стил поп и хип-хоп. Печели фестивала в Сан Ремо през 2018 г. в категорията за млади таланти. Ултимо бе един от най-аплодираните изпълнители на финалната вечер, въпреки че на места пеенето му бе леко фалшиво. Той взе и наградата за най-слушана онлайн песен по време на фестивалните дни.

Общо 24-те композиции в конкурсната програма на „Сан Ремо“ бяха класирани чрез телевот от зрителите, гласуване на жури, както и на критиците и журналистите. В категорията за кавърина песни в импровизирани дуети Франческо Мота и Нада победиха с „Къде е Италия“ (Dov`e l`Italia). Симоне Кристики получи отличието за най-добра композиция и най-добро изпълнение за парчето „Погрижи се за мен“ (Abbi cura di me).
Наградите на критиката и на журналистите, отразяващи фестивала, както и приза за най-добър текст взе Даниеле Силвестри заедно с рапъра Ранкоре с истинско име Тарек Юрич за Argento Vivo (което буквално се превежда като „Горещо сребро“, но в преносен смисъл означава „Пъргаво и жизнено дете“).
Финалната вечер се запомни и с пламенната реч на водещия Клаудио Бальони, който е и творчески директор на „Сан Ремо“. Той акцентира, че тази година мотото на събитието е „Фестивал на хармонията“, а големият победител е италианската музика.
Видео на победителя Мамуд:

Подобни новини

Оставете коментар