ЗАПОВЕД. По заповед на БАНДИТА представителят на БЪЛГАРИЯ гласува ПРОТИВ избора на румънката ЛАУРА КЬОВЕШИ за ГЛАВЕН ПРОКУРОР на ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, защото ….

Заповед!
По заповед на Бандита представителят на България гласува Против избора на румънката Лаура Кьовеши за главен прокурор на Европейския съюз, защото бандитите в България ще влязат в затвора.
Подробностите:

България е гласувала против бившия главен прокурор на Румъния за борба с корупцията Лаура Кодрута Кьовеши за европейски прокурор, съобщава вестник „Сега“, позовавайки се на източник, който е близък до дипломатическите среди в Брюксел.
Гласуването се е провело в сряда. На заседанието на посланиците от ЕС в комисията КОРЕПЕР ІІ (Комитетът на постоянните представители) българският представител е бил твърдо против румънката, която беше фаворит за поста европейски прокурор.

Изданието допълва, че гласуването е било тайно, но вътрешни източници са разкрили, че сред тримата финални кандидати изненадващо начело е бил класиранфранцузинът Жан-Франсоа Бонер, който е получил 50 точки. Поставената на първо място от експертното жури Лаура Кьовеши е събрала 29 точки. Германският кандидат Андрес Ритер също е получил 29 точки.
Romania-insider съобщава, че всеки от представителите е гласувал за тримата кандидати за поста, като се базира на точкова система.
Следващата фаза от процеса по избор на европейски прокурор предвижда изслушване на тримата кандидати на съвместно заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и Комисията по бюджетен контрол (CONT) към Европейския парламент. След това само членовете на комисията LIBE ще гласуват.
Ако редът на кандидатите се промени след гласуването в комисията, Европейският парламент и Съветът на ЕС ще проведат преговори.
Дипломатически източници разкриха пред румънския вестник Adevarul, че Румъния е дала на Кьовеши минимални точки и максимални за френския кандидат.
В момента Румъния е ротационен председател на ЕС. Страната не може да наложи вето при избора на шеф на Европейската прокуратура (EPPO). Изборът на комисията за селекция трябва да бъде одобренот мнозинството страни членки на ЕС и Европейския парламент, което означава, че една държава не може да блокира кандидатура.
Европейската прокуратура беше създадена в 22 от 28-те държави членки през 2017 г., включително и Румъния. Тя ще започне работа в края на следващата година.

Подобни новини

Оставете коментар