Е това е СЛОВО за 3 МАРТ. Президентът РАДЕВ: СПОМЕНЪТ за Руско-турската освободителна война бе изопачаван… СВОБОДАТА идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори. Безименните РУСКИ СЕЛЯНИ, замръзнали в преспите на Шипка… ДОСТОЙНИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода. Защото….

Е това е слово за 3 март.
Президентът Радев:
Споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван…
Свободата идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори.
Безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка…
Достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода. Защото….
Зад него Бандита на България, подскачаше от крак на крак, защото днес в поздрава си към българите не спомена Руско-турската освободителна война и думичките Русия и руснаците. Не посмя. Забраниха му.
Четете! Видеото е най-долу!

Преди 141 години на днешната дата възкръсва България. Възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха християнската ни вяра. Възрожденците разпалиха неугасимата искра на свободата. Левски формулира чистата и свята република, в която всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони. Бенковски и априлци отвориха фаталната рана в сърцето на тирана. Кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към нова България, увенчан с неувяхваща слава от героизма на българските опълченци.

Свободата идвана щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори. През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура на момента. Но вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста. Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме.

Руският историк Николай Епанчин, офицер в освободителната армия, след години ще напише: „Великият християнски народ не може да е себелюбец, той е длъжен да е човеколюбец, иначе не е нито християнски, нито велик“.

Достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода. Защото тъй повеляват християнското човеколюбие и собственото наше достойнство.

Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, нои повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели. За свобода и справедливост, които никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да отстои.

Вечна памет за героите!

Да живее България!

Видео:
http://news.bnt.bg/bg/a/rumen-radev-na-3-ti-mart-svobodata-i-spravedlivostta-nikoga-ne-se-davat-darom

Подобни новини

4 Thoughts to “Е това е СЛОВО за 3 МАРТ. Президентът РАДЕВ: СПОМЕНЪТ за Руско-турската освободителна война бе изопачаван… СВОБОДАТА идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори. Безименните РУСКИ СЕЛЯНИ, замръзнали в преспите на Шипка… ДОСТОЙНИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода. Защото….”

 1. Владимир Илиев

  Борисов просто продължи традицията на влечугото Плевнелиев да се харесат на западните партньори, най-вече на САЩ. Заради това без дори да се смущават, загърбиха историята ни. Гледах как ББ се разсейваше по време на речта на Президента. Чудя се утре с какви очи ще гледа Медведев и как ли ще театралничи, за да изглежда приятел на Русия. Но, добре, че имаме Президент истински мъж, а не мекотело и безгръбначно същество.

 2. ГЕНЧО кОЛЕВ

  До сега не сме имали толкова ерудиран,умен,интелигентен,начетен,образован и смел президент,които научно и обосновано да прави най–задълбочен исторически и научен анализ на историческите събития преди и сега.Неговите слова са винаги като гръм от ясно небе за управляващите и за това те постоянно ходят като хрътки подир него и постоянно го критикуват защото нито един не може да се мери с него.

 3. Станински

  Така е ! Президентът ни е човек с когото можем да се гордеем ! Но как да разберат това онези чукундури, за които върхът са чукундурите от ГЕРБ, начело с Борисов и Цветанов ! май сме изпуснали вече влака !?

 4. М

  И истината, трябва да има някакво значение.

Оставете коментар