Това е ДЪРЖАВНИК. Президентът РАДЕВ пред руската информационна агенция в интервю: Изграждането на АЕЦ БЕЛЕНЕ е неизбежно, защото ….

Това е Държавник.
Президентът Радев пред руската информационна агенция ТАСС в интервю:
Изграждането на АЕЦ Белене е неизбежно, защото вече има процедура за реализирането на проекта и в нея може да се включи всеки от всяка точка на света.
Защото са нужни надеждни източници на енергия за развиване на промишлеността.
Призовавам отношенията с Москва да се развиват „така, както го развиват западните ни партньори“, независимо от санкциите и контрасанкциите.
Радев казва още, че правителството на Българиядава недостатъчно средства за пълно превъоръжаване на българската армия, а това означава само едно – взаимно изгодно сътрудничество с Русия за поддържане боеспособността на наличното въоръжение, включително защото след закупуването на нова техника ще е нужно време за усвояването ѝ.

Интервюто е дадено преди участието му в Петербургския международен икономически форум – от 6 до 8 юни 2019 г. Събитието, състояло се за пръв път през 1997 г., а от 2006 г. е под патронажа на руския президент.
В списъка с участниците тази година е китайският президент Си Дзинпин, има и премиери – на Армения (Никол Пашинян) и Словакия (Петер Пелегрини). Според руските власти ще присъстват президентите на Молдова и признатата само от Русия и няколко държави Южна Осетия, председателят на босненското президентство Милорад Додик и вицепремиерите на Беларус, Белгия, Ирак, Казахстан, Катар, Киргизстан, Куба, Люксембург, Монголия, Сърбия и Узбекистан.
По същото време западните лидери отбелязват годишнината от десанта на антихитлеристките съюзници в Нормандия през 1944 г.

В деня, в който пристигне, Радев ще се срещне с руския си колега Владимир Путин, с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и (според собствените му думи) „други световни лидери“.
Президентът, който посети Русия и разговаря с Путин през май миналата година, обяснява:
„През 2018 г. ние с президента Путин възстановихме диалога на най-високо ниво сред десетилетно прекъсване. Нашите правителства са длъжни да дадат на този диалог материално изражение. Струва ми се, че с Путин споделяме тази надежда.“
Радев смята, че форумът ще позволи на България „да представи (своите) възможности пред солидна аудитория“.

В интервюто той не споменаваизразяваната в предишни разговори с руски медии позиция за премахване на санкциите, наложени на Русия след анексията на Крим през 2014 г., нито за вредата им за българската икономика.

Подобни новини

Оставете коментар