БАНДИТА на БЪЛГАРИЯ. Свободна Европа: БОЙКО БОРИСОВ е свързан с фирмата за обезвреждане на животински отпадъци „СИН КРЪСТ 2016“, която има договор с държавата за 40 млн за …. ГЕНКА ШИРЕКОВА беше уволнена от СВИНЯТА – собственик на Нова телевизия, защото разкри, че …

Има ли връзка между премиера Бойко Борисов и собствениците на фирмата с договор за обезвреждане на животински отпадъци с Българската агенция по безопасност на храните „Син кръст 2016“? Отговор на този въпрос търси „Свободна Европа“ в материал, публикуван днес, в контекста на разгара на кризата с чумата по свинете, неработещите екарисажи и „никнещите“ в шубраци и реки разлагащи се трупове на животни.

Повод за въпроса дава снимка от профила на Габриела Лазарова във Фейсбук, на която Бойко Борисов прегръща нея и сестра ѝ Гергана. Кадърът е от дома му (на снимката).
Под него Габриела пише: Обичаме те и винаги ще бъдеме до тебе Благодарим ти за всичко и че и ти винаги си с нас и не ни оставяш !!!“
(без редакторска намеса). Снимката е публикуван е на рождения му ден – 13 юни 2019 г.

Родителите на Габриела и Гергана са собствениците на„Син кръст 2016“ Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров.

След запитване преди дни от „Свободна Европа“ до правителствената пресслужба за отношенията на премиера със семейството снимката е изтрита, а от пресслужбата отговарят, че Борисов се запознал с Лазаров, когато е бил кмет на София. Поводът бил кризата с боклука в София от 2009 г., в резултат на която Борисов прекрати договорите с фирмите „Чистота-София“ и ДИТЦ, собственост на „Новера“. Според пресслужбата „извън проблема с боклука, който отдавна е решен, премиерът Борисов няма и не е имал никакви други отношения с Лазаров и семейството му“.

„Син кръст 2016“ е една от двете фирми със собствени мобилни инсинератори с договор с БАБХ. Неизлъченото от Нова тв разследване „Война за трупове“ на журналистката Генка Шикерова от 2018 г. разкрива, че фирмата има договор с БАБХ за 40 млн. лева срещу ангажимента да обезврежда животински отпадъци при епидемия.

Затова преди дни Шикерова беше уволнена от Свинята – собственикът на Нова телевизия в комплект с Миролюба Бенатова.

Досега БАБХ не е изпращала мобилните инсинератори в огнища на зарази, но на хартия за 34 дни, в края на 2018 г., „Син кръст 2016“ са обезвредили три пъти повече трупове, отколкото позволява капацитетът на мобилната им техника, пише „Свободна Европа“. Само за тези дни фирмата е получила над 2,5 млн. лв. 

Правителствената пресслужба твърди, че снимката, направена в резиденция „Бояна“, показва момент, в който „момичетата са отишли да изкажат благодарност“ за негова намеса, след като „са били с опасност за живота след много тежка катастрофа през 2017 г.“

„Премиерът Борисов е оказал съдействие на мястото на инцидента да бъде изпратен незабавно пожарен автомобил, който да разреже ламарините и да спаси пострадалите“, обясниха още от пресцентъра на Министерския съвет. Борисов бил разбрал за катастрофата „по обичайния начин“ – след доклад от дежурния служител в МВР, защото „получава ежедневно и денонощно информация за всеки случил се инцидент“.

„В тази история остават няколко неизяснени обстоятелства – пише „Свободна Европа“. – Първото едали за всеки инцидент в държавата, включително пътно-транспортен, се налага министър-председателят лично да разпорежда действията на ангажираните с това институции. И дали всеки, спасен след намесата на премиера, поднася благодарностите си лично в дома на министър-председателя. Неизяснен остава и въпросът как снимката от Фейсбук профила на Габриела Лазарова изчезна след първия въпрос, отправен към Борисов – дали познава собственика на „Син кръст 2016″ и семейството му.“

Подобни новини

Оставете коментар